Μπάλες από τρίχωμα

Μπάλες από τρίχωμα

Είναι αλήθεια ότι τρομάζουμε ιδιαίτερα όταν ακούμε τη γάτα μας να βήχει επίμονα, και ιδιαίτερα όταν βλέπουμε μπάλες από τρίχες να βγαίνουν από το στόμα της.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αρκετά πράγματα όσον αφορά τις τριχόμπαλες, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως δημιουργούν αρκετές ενοχλήσεις στην γάτα ή και ακόμα σοβαρότερα προβλήματα. Οι τριχόμπαλες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο αφού μπλοκάρουν την είσοδο του φαγητού που έχει χωνευτεί προς το έντερο και προκαλούν ενσφήνωση. Οι ενσφηνώσεις είναι σοβαρή περίπτωση και καμιά φορά χρειάζονται εγχείριση για να θεραπευτούν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν επίπονη δυσκοιλιότητα.

Πώς προκαλούνται οι τριχόμπαλες

Όπως γνωρίζουμε, οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα. Τόσο καθαρά που γλείφουν τη γούνα και το σώμα τους για να απαλλαχτούν από την βρωμιά και τις τρίχες που έχουν πέσει. Όταν μια γάτα περιποιείται το τρίχωμά της, ποσότητα τριχώματος περνάει μέσα από την γαστρεντερική περιοχή και εξέρχεται μέσω των περιττωμάτων της. Ωστόσο, ορισμένες φορές είναι πιθανό, αυτό το τρίχωμα να παραμείνει μέσα στο στομάχι ή στο έντερο όπου οι τρίχες συνεχίζουν να μαζεύονται και δημιουργούνται μεγαλύτερες μάζες τριχώματος. Σε γενικές γραμμές, αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στη γάτα και είτε θα τα αποβάλλει όταν ενεργηθεί, είτε θα τα αποβάλει διά του εμετού. Αν όμως η τριχόμπαλα δεν αποβληθεί, τότε θα αποτελέσει ένα «εμπόδιο» στο σώμα της, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως φραγή του οισοφάγου, του στομάχου, καθώς και προβλήματα στο λεπτό και το παχύ έντερο. Αν δεν θεραπευτούν, αυτά τα προβλήματα μπορεί να γίνουν ακόμα σοβαρότερα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί εγχείριση για την απομάκρυνση του «εμποδίου». Αν υποψιάζεστε λοιπόν ότι η γάτα σας έχει πρόβλημα να απομακρύνει από το σώμα της την τριχόμπαλα, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας.

Συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε

  • Εμετός.
  • Απώλεια βάρους.
  • Κυλινδρικές (σε σχήμα τσιγάρου) μάζες από τρίχωμα στο πάτωμα και τα έπιπλα. Αν τις δείτε μια φορά, δε θα τις ξεχάσετε ποτέ!
  • Δυσκοιλιότητα ή σκληρά περιττώματα με εμφανείς τρίχες.
  • Ξηρό και θαμπό τρίχωμα.
  • Συχνός ξερόβηχας, ειδικά μετά τα γεύματα.
  • Έλλειψη όρεξης για φαγητό.
  • Κατάθλιψη ή λήθαργος.

Θεραπεία

Οι περισσότερες τριχόμπαλες αποβάλλονται κανονικά. Αν η γάτα σας έχει πρόβλημα με κάποια τριχόμπαλα, ενημερώστε τον κτηνίατρο. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να την ταΐσετε λίγο από το ειδικό φυτό «catnip», λίγο γρασίδι για γάτες, φυτικές ίνες ή κάποιο καθαρτικό που σας έχει προτείνει ο κτηνίατρος (συνήθως με βάση το πετρέλαιο). Αυτά μπορεί να είναι αρκετά για να βοηθήσουν τη γάτα σας να αποβάλει την τριχόμπαλα. Ωστόσο, σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί εγχείριση. Επίσης, υπάρχουν και άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλούν εμετό και μπορεί κανείς να μπερδευτεί πως πρόκειται για τριχόμπαλα που δυσκολεύει τη γάτα. Όταν η γάτα κάνει εμετό, ό,τι τρίχωμα υπάρχει μέσα στο στομάχι θα αποβληθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει καμιά φορά τους ιδιοκτήτες στην λανθασμένη εντύπωση ότι ο εμετός προκλήθηκε μόνο εξαιτίας της τριχόμπαλας. Αν η γάτα κάνει τακτικά εμετούς, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αφού υπάρχει πιθανότητα να προκαλείται από άλλη αιτία.

Άλλοι τρόποι για να αποβληθούν οι τριχόμπαλες περιλαμβάνουν την διατροφή τους με «γλιστερές» ουσίες που βοηθούν τις τρίχες να περάσουν προς το παχύ έντερο. Αυτές οι τροφές υπάρχουν σε διάφορες μορφές, που μπορούμε να τις βρούμε στα σούπερ μάρκετ, στα petshop ή και στο σπίτι, δίνοντας στις γατούλες μισό κουταλάκι βούτυρο 2-3 φορές την εβδομάδα, ή ένα κουταλάκι γλυκό κολοκύθι κονσέρβας ή ακόμα και τροφή για μωρά. Τα δύο τελευταία μάλιστα, πολλές φορές χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις διάρροιας επειδή έχουν επιπλέον φυτικές ίνες.

Προληπτικά μέτρα

Συχνό βούρτσισμα και περιποίηση. Όσο περισσότερο τρίχωμα βγάζουμε από τη γάτα, τόσο λιγότερο θα καταπιεί. Μπορείτε επίσης να την ταΐζετε με «catnip» ή ειδικό γρασίδι για γάτες, τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (η ξηρά τροφή είναι πολύ καλή πηγή σε σύγκριση με τις κονσέρβες) οι οποίες βοηθούν το πεπτικό σύστημα της γάτας να είναι υγιές. Πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας προτού δώσετε στη γάτα σας οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, και ποτέ μη της δίνετε φάρμακα που προορίζονται για τον άνθρωπο χωρίς προηγουμένως να έχετε πάρει την άδεια από τον κτηνίατρό σας.

Πηγή: Unicorn