Μουστάκια ραντάρ

Μουστάκια ραντάρ

Kάνει χιλιόμετρα για να ξαναβρεί το διαμέρισμα, το σπίτι, το αφεντικό της.

Οι γάτες έχουν αυτή την ικανότητα και σχεδόν πάντα τα καταφέρνουν.

Όλα αυτά χάρη στα μουστάκια τους που είναι πραγματικές κεραίες, μια όσφρηση πολύ ανεπτυγμένη και μια εξαιρετικά οξεία ακοή. Με την προϋπόθεση βέβαια πως θα τις βοηθήσετε και εσείς. Μην τις περιορίζετε λοιπόν σε μια μικρή ένταση, βγείτε έξω μαζί τους και μάθετέ τες να προσανατολίζονται σωστά. Το ένστικτο, θα τις βοηθήσει γρήγορα να αποκτήσουν την ικανότητα αυτή που είναι στη φύση τους.

Για το θέμα της εκπληκτικής ικανότητας της «επιστροφής στο σπίτι» της γάτας, υπάρχουν άπειρες ιστορίες. Οι τοπικές εφημερίδες και διάφορες πηγές ενημέρωσης συχνά διηγούνται γεγονότα όπως: ο Μαξ, που ξεχάστηκε στο κάμπινγκ, έκανε 200 χιλιόμετρα για να ξαναβρεί το αφεντικό του. Η Φρου φρου, που φιλοξενείτε σε φίλους στην εξοχή για τις διακοπές, περπάτησε 300 χιλιόμετρα για να ξαναβρεί το σπίτι της κτλ.

Πριν 35 χρόνια ένας Γερμανός ζωολόγος έκανε πειράματα με γάτες κλεισμένες σε ένα λαβύρινθο. Αμερικανοί ερευνητές έκαναν το ίδιο με γάτες που είχαν κοιμίσει και είχαν μεταφέρει μακριά από το σπίτι τους. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια: μόλις τις άφηναν ελεύθερες, οι γάτες αυτές ξανάβρισκαν χωρίς να κάνουν λάθος την κατεύθυνση του σπιτιού τους. Ένα άλλο περιστατικό παρόμοιο με τα παραπάνω είναι η ιστορία ενός γάτου, ο οποίος χάθηκε από την οικογένειά του ένα Σαββατοκύριακο μέσα στο δάσος. Ο γάτος αυτός επέστρεψε μετά από 3 εβδομάδες, αδύνατος και πεινασμένος. Περιπλανιόταν από σπίτι σε σπίτι, στα πάρκινγκ και τα πάρκα κάθε γειτονιάς, οσμιζόταν κάθε σκαλοπάτι μέχρι να βρει το δικό του, όπου και τελικά τον βρήκανε.

Μια μικρή πυξίδα στο κεφάλι

Τα τεστ προσανατολισμού στα οποία υποβλήθηκαν μερικά ζώα, μεταξύ των οποίων και η γάτα, απόδειξαν πως αυτή έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο μαγνητικό πεδίο της Γης, όπως τα ταξιδιωτικά περιστέρια και τα αποδημητικά πουλιά. Χωρίς όμως να έχει τη μοναδική ικανότητα αυτών των πρωταθλητών του είδους, που ταξιδεύουν αλάνθαστα από τη μια ήπειρο στην άλλη χωρίς χάρτη ή πυξίδα. Οι επανειλημμένες επιστημονικές έρευνες γύρω από αυτό το θέμα δεν έχουν άλλωστε λύσει ακόμα όλα τα προβλήματα, ούτε έχουν διαλευκάνει όλα τα μυστήρια. Είναι καλύτερα λοιπόν, να μη καταλήξετε στο συμπέρασμα πως αν χάσετε τον γάτο σας διακόσια χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σας, ότι είναι αυτονόητο πως θα βρει το δρόμο της επιστροφής μόνος του! Αντίθετα, αν πρόκειται για μικρές αποστάσεις, πρέπει να τον αφήνετε να κυκλοφορεί όπου θέλει αν η διαδρομή δεν παρουσιάζει κινδύνους.

Η αναγνώριση του σπιτιού

Στη γάτα όλα είναι φτιαγμένα για να ευνοούν την επιστροφή της στο σπίτι. Οι πολύ αναπτυγμένες αισθήσεις της, όσφρηση και ακοή, η εξαιρετική οπτική μνήμη και η ευαισθησία στις πατούσες των ποδιών της την οδηγούν αλάθητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον έχει ένα μικρό ραντάρ: τα μουστάκια της. Αυτές οι τρίχες «μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα σύστημα προσανατολισμού υψηλής πιστότητας». Είναι κεραίες, αντιλαμβάνονται χωρίς να αγγίξουν την παρουσία έμψυχων ή άψυχων αντικειμένων, όπως το κοντάρι του ισορροπιστή, και τη βοηθούν να κρατάει την ισορροπία της. «Αν κόψουμε τα μουστάκια μιας γάτας αρχίζει και δείχνει σημάδια διαταραχής στην κίνηση». Μια γάτα χωρίς τα μουστάκια της είναι ανάπηρη.

Επομένως πρέπει να αφήνετε το γατάκι σας να μπαίνει και να βγαίνει από τον χώρο του σπιτιού χωρίς κίνδυνο, για να μάθει, κάτω από την επίβλεψή σας, όλους τους κινδύνους. Μην το τρομάξετε όμως, γιατί δεν έχει πια τη μητέρα του για να το προστατεύει. Παρατηρείστε και τις ενήλικες γάτες. Δε βγαίνουν ποτέ από το σπίτι χωρίς να μυρίσουν και την παραμικρή γωνίτσα: το κεφαλόσκαλο ή το κατώφλι του σπιτιού, την πόρτα του κτιρίου, κάθε σκαλοπάτι. Ακόμα και αν τα γνωρίζουν πολύ καλά, μοιάζει να τα ανακαλύπτουν από την αρχή σε κάθε τους περίπατο. Στην πραγματικότητα αυτή η αναγνώριση του χώρου είναι πολύ σημαντική: πρέπει να μην σβηστούν τα σημάδια που έχει τοποθετήσει εδώ και κει, μαρκάροντας έτσι τον χώρο όπου κινείτε και φυσικά δεν μπορούν να παραβιάσουν άλλες γάτες. Στο χώμα οι τρυφερές πατούσες της, αισθάνονται και το παραμικρό εμπόδιο, ένα κομματάκι γυαλί ή ένα πετραδάκι. Το βλέμμα της παρατηρεί την κουτσουλιά κάποιου πουλιού που δεν ήταν εχθές εκεί και η μύτη πλησιάζει πάνω της για αναγνώριση. Τέλος μια ελάχιστη ποσότητα ούρων πάνω σε ένα κορμό δέντρου ή ένα άλλο σημείο, ξαναζωντανεύει τη μυρωδιά του προχθεσινού σημαδιού.

Ποτέ ακάλυπτες σε άγνωστο πεδίο

Οι γάτες συνήθως αποφεύγουν να απομακρύνονται από το σπιτικό τους όταν λείπει το αφεντικό. Όπως τα παιδιά των ανθρώπων, που τρέχουν και απομακρύνονται περισσότερο όταν ξέρουν πως η μαμά τους προσέχει με την άκρη του ματιού της. Η παρουσία της τους δίνει σιγουριά. Έτσι θα παρατηρήσετε ότι όταν λείπετε από το σπίτι, και η γάτα έχει την ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός του σπιτιού, γυρνώντας θα την βρείτε να κουρνιάζει ή να κοιμάται σε κάποια γωνιά ήσυχα. Αντίθετα όταν είστε παρόντες στο χώρο του σπιτιού οι εξορμήσεις της γάτας σας είναι πιο τακτικές, επιστρέφοντας πάντα κάποιες στιγμές της νύχτας κυρίως για να βεβαιωθεί πως το αφεντικό της είναι σπίτι, και να ξαναφύγει για να συνεχίσει την βόλτα της.

Είναι πάντως βασικό όταν έχει κανείς ένα γάτο να τον αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα στο σπίτι, αφήνοντας τις πόρτες ανοιχτές, εκτός βέβαια από τα μέρη που κρύβουν κινδύνους. Δεν είναι από καπρίτσιο που μια γάτα μπαίνει και βγαίνει από το σπίτι. Αν αγνοεί που βρίσκεται, αν το διαμέρισμά σας είναι γεμάτο από απαγορευμένα μέρη, είναι δυστυχισμένη και με την πρώτη έξοδό της θα χαθεί. Το ίδιο και αν συμβεί το παραμικρό γεγονός στο σπίτι ή στις διακοπές μαζί σας ή όχι. Είναι πολύ επικίνδυνο να αφήσετε απότομα έξω μια γάτα που δεν γνωρίζει παρά μόνο το μαξιλάρι της και τη γωνιά που τρώει. Η ελεύθερη γάτα έχει ένα έμφυτο ένστικτο προστασίας: ποτέ δεν πηγαίνει ακάλυπτη σε ένα άγνωστό της χώρο. Στη διαδρομή του περίπατου της ή στην περιοχή που κυνηγάει υπάρχει πάντα ένα δέντρο, μια υπερυψωμένη φωλιά, ένας τοίχος, δηλαδή μια κρυψώνα από όπου μπορεί να παρακολουθεί τον εχθρό ή να κρυφτεί σε περίπτωση κινδύνου. Θυμηθείτε το αυτό τη μέρα που ο γατούλης έχει εξαφανιστεί, πριν να αρχίσετε να ανησυχείτε.

Οι γάτες συνήθως το έχουν σκάσει από το σπίτι ή έχουν χαθεί ανάμεσα στον τέταρτο και δέκατο μήνα. Το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψουν και θα συνεχίσουν να συντροφεύουν το αφεντικό τους αν δεν τον απαγορέψουν να μπει στο σπίτι. Ένας ευτυχισμένος κοντά στο αφεντικό του γάτος δε φεύγει από κοντά του. Πρέπει λοιπόν να εξετάσετε όλες τις πιθανότητες, να βεβαιωθείτε πως δεν έχει αποκλειστεί στο υπόγειο, να αναλογιστείτε την καθημερινή συμπεριφορά του ζώου πριν πανικοβληθείτε για την εξαφάνιση του. Μπορεί να συμβεί για παράδειγμα στις διακοπές σας, όπου ο γατούλης ευρύνει το πεδίο των εξερευνήσεών του να συναντά έναν άγριο σκύλο ή κάποια παιδιά που προσπαθούν να τον πιάσουν. Στην περίπτωση αυτή ο γάτος θα κρυφτεί σε ένα βολικό μέρος και θα περιμένει να ησυχάσουν τα πάντα γύρω του και κατά προτίμηση να σκοτεινιάσει για να επιστέψει στο σπίτι του.

Καμιά γάτα δεν θα αποχωριστεί την κρυψώνα της πριν εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος. Αν τη φωνάξετε δε θα σας απαντήσει, εκτός και αν βρίσκεστε ακριβώς κάτω από το δέντρο – κρυψώνα, για να μην την εντοπίσει ο εχθρός της.
Ένα από τα πιο συχνά ατυχήματα είναι όταν ένα μικρό γατάκι πέφτει από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του και δεν μπορεί να ξαναμπεί στην πολυκατοικία, γιατί η κεντρική πόρτα παραμένει κλειστή. Πανικόβλητο τότε θα σκαρφαλώσει σε κάποιο σίγουρο μέρος. Κι εκεί θα πρέπει να το ψάξετε μόνοι σας καλώντας το απαλά. Και αν κάποιος άγνωστος προσπαθήσει να πιάσει το τρομοκρατημένο γατί σας, το πιο πιθανό είναι να φάει μια γερή νυχιά. Είναι εύκολο να καταλάβετε το λόγο!

Τέλος μάθετε στο γατάκι σας να προσανατολίζετε μόνο του, εξηγείστε του καλά που βρίσκεται και με πιο τρόπο μπορεί να γυρίσει στο σπίτι και αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην το χάσετε. Όταν θα θελήσει να κάνει μια μεγάλη βόλτα τα ραντάρ μουστάκια του θα τον οδηγήσουν πάλι κοντά σας, ασφαλή και ευτυχισμένο.

Επιχείρηση ανοιχτές πόρτες!

Η γάτα σιχαίνεται τις κλειστές πόρτες! Είναι μια διαβολική εφεύρεση του ανθρώπου, που δεν μπορεί να υποφέρει, γιατί την εμποδίζουν να ελέγχει τακτικά την περιοχή της. Αν θέλετε να μην χάνει ποτέ το δρόμο της, δώστε της τη δυνατότητα να προσανατολίζεται και κυρίως να επιστρέφει μόνη της.

  • Σε ένα κτίριο όπου υπάρχει χώρος πράσινου μάθετε την που βρίσκεται βγαίνοντας μαζί της τουλάχιστο μια φορά: αφήστε την να οσμιστεί τα σημάδια της και να τα σημειώσει με την ουρά της.
  • Αν μένετε στο ισόγειο, αφήστε ένα παράθυρο μισάνοιχτο (πάντα το ίδιο) ή φτιάξτε μια ειδική είσοδο κάπου (στην πόρτα του υπογείου, στο παράθυρο του μπάνιου).
  • Κάντε το ίδιο πράγμα στην εξοχή. Εξάλλου τα περισσότερα παλιά σπίτια στα υπόγεια ή στην στέγη έχουν ειδικά ανοίγματα στις πόρτες, από όπου οι γάτες μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν όποτε θέλουν.
  • Βέβαια θα πρέπει να την προσέχετε και να μην την αφήνετε να βγαίνει την νύχτα αν το σπίτι σας βρίσκεται κοντά σε ένα δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας: οι γάτες σκοτώνονται κυρίως την νύχτα, καθώς τυφλώνονται από τα φώτα των αυτοκινήτων.

Πηγή Subject to change