Μουστάκια – Τρίχωμα

Μουστάκια – Τρίχωμα

Σ΄αυτό το σημείο αξίζει το κόπο να μιλήσουμε ιδιαιτέρως για ένα καταπληκτικό ραντάρ που διαθέτει η γάτα και είναι τα μουστάκια της, αλλά και για το υπέροχο μεταξένιο τρίχωμά της, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την αίσθηση της αφής.
Με τα μουστάκια της η γάτα ανιχνεύει και την παραμικρή αλλαγή που συμβαίνει στο περιβάλλον της. Μικρές κινήσεις, αλλαγές στη θερμοκρασία, στην πίεση του αέρα, στην κατεύθυνση του ανέμου. Τα χρησιμοποιεί στις νυχτερινές περιηγήσεις της όταν κυνηγάει και συλλαμβάνει το θήραμά της και τότε μπορεί και τους αλλάζει θέση, φέρνοντάς τα εμπρός  λαμβάνοντας περισσότερες πληροφορίες για το θήραμα που κρατά στο στόμα της. Επειδή η γάτα δεν μπορεί να δει καλά διάφορα πράγματα που βρίσκονται κοντά στο πρόσωπό της όπως την θέση του θηράματος, τη τροφή, το νερό κλπ. το ρόλο αυτό τον έχουν αναλάβει τα μουστάκια της.

Τα μουστάκια δεν είναι ειδικές τρίχες, όπως πολλοί νομίζουν. Είναι εξαρτήματα του δέρματος, με διπλάσιο πάχος από τις πιο χοντρές τρίχες που διαθέτει η γάτα, τρείς φορές πιο βαθειά βυθισμένα στο δέρμα απ΄ ότι οι κανονικές. Όταν η γάτα είναι χαλαρή τα μουστάκια της είναι ξαπλωμένα πάνω στις άλλες τρίχες της, όταν όμως περπατάει ή κάτι της κεντρίζει το ενδιαφέρον τα απλώνει μπροστά.

Στο πρόσωπο και στα μπροστινά πόδια τα μουστάκια αποτελούνται από χοντρές τρίχες με φορά αντίθετη από τις κοινές. Στη ρίζα της τρίχας του μουστακιού βρίσκονται γραμμωτές μυϊκές ίνες που επιτρέπουν στη γάτα να κουνάει με τη θέλησή της τα μουστάκια σε όποια κατεύθυνση θέλει. Επίσης υπάρχει ο πόρος ενός σμηγματογόνου αδένα και πολλοί νευρικοί υποδοχείς με ευαισθησία σε διαφορά πίεσης 2 χιλιοστών του γραμμαρίου.

Τα μουστάκια δίπλα από τη μύτη της είναι 12 σε κάθε πλευρά, τακτοποιημένα σε 4 οριζόντιες σειρές. Οι 2 επάνω σειρές κινούνται ανεξάρτητα από τις 2 κάτω.

Πέρα από τα κλασσικά μουστάκια δίπλα από τη μύτη, υπάρχουν και μουστάκια που ξεπροβάλλουν από δύο κομπάκια δέρματος ένα πάνω από κάθε μάτι. Επίσης ξεπροβάλλουν μουστάκια και από τέσσερα κομπάκια δέρματος που βρίσκονται δύο σε κάθε πλευρά του προσώπου μεταξύ αυτιών και γωνίας της κάτω γνάθου. Όλα αυτά μαζί βοηθούν στο να αποκτήσει η γάτα καλύτερη αντίληψη του χώρου στον οποίο βρίσκεται.

Για τα μουστάκια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του καρπού (των χεριών της γάτας), υπάρχει η σκέψη ότι βοηθούν στη χρήση των μπροστινών άκρων στο κυνήγι και στο σκαρφάλωμα.

Το υπέροχο τρίχωμα της γάτας αποτελείται από τρείς διαφορετικούς τύπους τριχών.

Στο υπόστρωμα φύονται οι δευτερεύουσες τρίχες που είναι λεπτές, μαλακές, κοντές και πολλές. Αυτές είναι που βοηθούν στη μόνωση του σώματός της και διατηρούν τη σωστή θερμοκρασία γιατί εγκλωβίζουν στρώμα αέρα μεταξύ τους.

Μεταξύ του υποστρώματος και των τριχών του εξωτερικού καλύμματος του σώματος, βρίσκονται οι πλευρικές πρωτεύουσες τρίχες του υποστρώματος που δεν λυγίζουν με ευκολία παρέχοντας έτσι καλύτερη μόνωση.

Τέλος στην εξωτερική επιφάνεια του σώματος υπάρχουν οι κεντρικές πρωτεύουσες τρίχες που συνδέονται με σμηγματογόνους αδένες και ορθωτήρες μύες του τριχώματος. Είναι οι μακρύτερες, οι παχύτερες και οι πιο ίσιες τρίχες της γάτας. Παρέχουν κυρίως προστασία από τη βροχή και την υγρασία και είναι υπεύθυνες για το χρώμα της γάτας.

Σε κάθε 1000 τρίχες του κάτω στρώματος, αντιστοιχούν 300 τρίχες του μεσαίου και 20 τρίχες του πάνω στρώματος.

Πηγή ailouros.gr