Mάθε να ακούς την ουρά της γάτας σου!

Mάθε να ακούς την ουρά της γάτας σου!

Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο μοιραζόμαστε το σπίτι και τη ζωή μας με μία ή περισσότερες γάτες. Κι όμως, οι πιο πολλοί από τους λάτρεις του είδους, δεν είμαστε σε θέση να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα που εκπέμπει κάθε στιγμή η ουρά μιας γάτας. Η αλήθεια είναι πως οι εκφραστικές γατίσιες, αεικίνητες ουρές χρησιμεύουν σε πολλά. Οι οικόσιτες γάτες άλλωστε είναι τα μοναδικά αιλουροειδή που μπορούν να ορθώνουν την ουρά τους τελείως κάθετα προς το έδαφος. Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της αξιοθαύμαστης αυτής οικογένειας, δηλαδή τα πιο μεγαλόσωμα, πανέμορφα άγρια «γατιά», είναι σε θέση να τοποθετούν την ουρά τους έως και οριζόντια προς το έδαφος, όχι όμως να την υψώνουν κάθετα προς αυτό.

Για τις ίδιες τις γάτες μας λοιπόν, η ουρά τους είναι ένα πολύτιμο όργανο πλοήγησης και ισορροπίας. Επιπλέον, οι γάτες μέσω της ουράς τους αποκαλύπτουν τη διάθεσή τους κάθε στιγμή και μάλιστα με ακρίβεια. Από τη στάση της ουράς τους δηλαδή, δηλώνουν στα άλλα ζώα αλλά και στους ανθρώπους τα συναισθήματά τους.

Γι αυτό και είναι πολύ χρήσιμο για όλους ανεξαιρέτως, μικρούς και μεγάλους, φιλόζωους και μη, να γνωρίζουμε τις βασικότερες έστω πληροφορίες που «εκπέμπει» η ουρά μιας γάτας. Αν έχουμε την ικανότητα να ερμηνεύουμε σωστά τις πληροφορίες που στέλνει μια γατίσια ουρά, αντιλαμβανόμαστε σε κάθε περίσταση τις προθέσεις του ζώου.

Παρατηρώντας την ουρά τους, καταλαβαίνουμε πως σκέπτονται οι γάτες και κυρίως πως αισθάνονται. Και δεδομένου του ότι οι γάτες διαθέτουν… νυχάκια, μπορούμε έτσι να προλαμβάνουμε διάφορα δυσάρεστα. Το ευχάριστο είναι πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να μάθει κάποιος τη «γλώσσα» που μεταχειρίζεται μια γάτα τοποθετώντας την ουρά της στις διάφορες εναλλακτικές θέσεις.

Ας δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες πόζες της γατίσιας ουράς:

Ουρά ψηλά = νιώθω αυτοπεποίθηση, ασφάλεια & χαρά: Μια γάτα που συναντιέται μ’ έναν άνθρωπο ή με άλλο ζώο και πλησιάζει ορθώνοντας την ουρά της, σημαίνει πως υποδέχεται γνώριμα και αγαπητά πλάσματα, δίποδα ή τετράποδα. Η μαμά γάτα καλεί έτσι τα γατάκια της και η γάτα του σπιτιού υποδέχεται έτσι την κυρά της που γυρνάει μετά τη δουλειά. Πολλές αδέσποτες γάτες επίσης εκφράζουν μ’ αυτόν τον τρόπο σε περαστικούς τα φιλικά τους αισθήματα. Αν μάλιστα η ορθωμένη ουρά συνοδεύεται κι από ένα ελαφρύ τρέμουλο, τότε πρόκειται για μία συνάντηση που πλημμύρισε τη γάτα με αισθήματα ευτυχίας.

Ουρά σαν ερωτηματικό = αναγνώριση ή θέλω να παίξουμε: Μια γατίσια ουρά που η άκρη της θυμίζει εγγλέζικο ερωτηματικό εκφράζει συχνά παιχνιδιάρικη διάθεση ή ακόμα και επιθυμία για χαϊδολογήματα. Άλλοτε όμως, αυτή η πόζα οφείλεται σε επιφυλακτικότητα, επειδή δηλαδή η γάτα προσπαθεί να καταλήξει για το πώς νιώθει με αυτόν που μόλις αντίκρισε. Πάντως, η γερμένη άκρη της ουράς δεν ερμηνεύεται ποτέ ως σημάδι επιθετικότητας.

Ουρά στα σκέλια = αισθάνομαι φόβο & υποταγή: Σ’ αυτή την περίπτωση, ισχύει το νόημα της γνωστής φράσης «με την ουρά στα σκέλια», μ’ άλλα λόγια το ζώο σε καμία περίπτωση δεν είναι χαρούμενο. Κι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ήρεμες κινήσεις & καθησυχαστικό τόνο μέχρις ότου αποκατασταθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη.

Ουρά σε οριζόντια θέση = ηρεμία ή ελαφρά ενόχληση: Η τεντωμένη προς τα πίσω ουρά συνήθως δείχνει συναισθηματική ουδετερότητα. Αν όμως η οριζοντιωμένη ουρά κινείται πάνω-κάτω ρυθμικά, μάλλον μόλις κάτι ενοχλητικό συνέβη στη γάτα.

Ουρά χαμηλά = πρόσεχε, μπορεί να σου επιτεθώ: Κρατώντας την ουρά της κάτω, μια γάτα συνήθως εξηγεί πως είναι άσχημα εκνευρισμένη. Μπορεί το κράτημα της ουράς χαμηλά να σηματοδοτήσει έως και επίθεση. Εξαίρεση αποτελούν οι Περσικές γάτες που συνηθίζουν να κρατούν την ουρά τους χαμηλά χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Και πάλι όμως, αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το ζώο, καλό είναι να προσέχουμε.

Ουρά σαν βούρτσα = φόβος, τρόμος & ενδεχόμενη επίθεση: Μια ουρά ορθωμένη και φουντωμένη σαν τη βούρτσα που καθαρίζουμε μπουκάλια, σημαίνει πως η γάτα είναι τόσο πολύ φοβισμένη ώστε προσπαθεί ασυναίσθητα να δείξει μεγαλύτερη σε όγκο απ’ όσο πράγματι είναι, προκειμένου να τρομάξει τον εχθρό, είτε αυτός είναι ζώο είτε άνθρωπος. Μια επίθεση άρα τα επόμενα δευτερόλεπτα είναι αναμενόμενη.

Ουρά που πηγαινοέρχεται νευρικά = φόβος, θυμός, ίσως και επίθεση: Όταν η ουρά κινείται δεξιά-αριστερά γρήγορα σαν μαστίγιο, η γάτα έχει στ’ αλήθεια νευριάσει, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια. Το πιο φρόνιμο είναι να μείνει κανείς μακριά από μια τόσο θυμωμένη γάτα, μέχρι να της περάσουν τα νεύρα.

Ουρά που πηγαινοέρχεται αργά = μα τι ενδιαφέρον πράμα είναι τούτο: Σε αντίθεση με το γρήγορο πήγαινε-έλα της ουράς, όταν η γάτα κουνάει την ουρά της πέρα-δώθε αργά, κάτι της έχει τραβήξει την προσοχή, ιδίως αν η γάτα είναι ακίνητη και κουνιέται ανεπαίσθητα μόνο η άκρη της ουράς. Συνήθως έτσι αντιδράει μια γάτα προτού «επιτεθεί» σ’ ένα παιχνίδι ή σε κάτι που εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή θεωρεί παιχνίδι (π.χ. το ανυποψίαστο ποντικάκι που κατά κακή του τύχη βρέθηκε στον κήπο)

Ουρά που κουλουριάζεται πάνω σε κάποιον άλλο = είμαστε καλοί φίλοι: Μια γάτα που «αγκαλιάζει» με την ουρά της έναν άνθρωπο ή κάποιο άλλο ζώο, εκφράζει τη φιλία της. Νιώθει απόλυτη εμπιστοσύνη και τιμά το άλλο πλάσμα, αφήνοντας την ουρά της να το χαϊδέψει.

Πηγή: catway.gr