Μαθαίνοντας τις γάτες

Μαθαίνοντας τις γάτες

Θα ήταν ευχάριστο και σημαντικό να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις και κολλημένες απόψεις αιώνων και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά! Η γνώση πλέον είναι ανοιχτή στα χέρια μας αρκεί να υπάρχει θέληση, όρεξη και περίσσευμα αγάπης.

Έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια για τις γάτες και τη συμπεριφορά τους για τον τρόπο που σκέφτονται, ζουν, αντιλαμβάνονται καθώς επίσης για το πόσο σημαντικό είναι για μια γάτα να έχει “σπίρτο” γονιό, ψυχολογία των γατών, διάλεκτος κ.λ.π. Σε αυτό με έσπρωξε ο Μιμάκος ο πρώτος γάτος που απέκτησα πριν 5 χρόνια σχεδόν, αφού όλη μου τη ζωή μεγάλωνα και ζούσα περισσότερο με σκυλιά ως κατοικίδια. Το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζεις έστω μια γάτα στην καθημερινότητα σου ακούγεται για κάποιους παράλογο! Ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ως ζώο συντροφιάς μια γάτα, αλλά ίσως έχουν φροντίσει μια αδέσποτη με λίγο φαγητό ή ένα χάδι στο δρόμο, σίγουρα έχουν λάβει μια μικρή εσωτερική μαγεία παρ’ όλο που ίσως να μη το έχουν καταλάβει! Ζώντας με ένα ζώο συντροφιάς ειδικά από πολύ μικρή ηλικία, αποκτάς την σπουδαιότητα της ευθύνης για ένα πλάσμα που πάντα θα χρειάζεται την αγάπη και τη φροντίδα σου..!

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις γάτες ανεξάρτητες, κακές όπως επίσης ακούω συχνά την πρόταση, η γάτα δε πιάνεται φίλος όπως ο σκύλος. Λάθος!

Η διαφορά μεταξύ γάτας και σκύλου είναι ότι έχουν διαφορετικό χαρακτήρα σαν τον άνθρωπο! Η διαφορά μεταξύ τους και αυτό που “χαλάει” τον άνθρωπο και υιοθετεί λάθος απόψεις για αυτήν, είναι ότι η γάτα δεν “υπακούει” με τον εγωιστικό και αυταρχικό τρόπο που θα προτιμούσε ο άνθρωπος. Προτιμά τα σκυλιά τις περισσότερες φορές επειδή ικανοποιούν τις συνήθειες μας για την ικανοποίηση της δήθεν ανωτερότητας και εγωπάθειας μας! Γι αυτό και ένας σκύλος πιάνεται “φίλος” κατά την άποψη κάποιων ανθρώπων.

Η γάτα από την άλλη θα ακούσει κάθε τι που θα της πεις και θα το καταλάβει ακριβώς όπως ο σκύλος, με τη διαφορά ότι δεν έχει καμία διάθεση τις περισσότερες φορές να “σε υπακούσει” όπως δε θα έκανε ένας “αληθινός φίλος”;

“Βρωμόγατες” Πάνε στους κάδους και ψάχνουν σκουπίδια!

Ένα πεινασμένο ζώο, το οποίο ζει σε μια πόλη και όχι στη φύση που θα έπρεπε να ζήσει, αν δε βρει φαγητό σε κάποιο τάπερ, όταν πεινάσει θα μπει στα σκουπίδια να ψάξει τροφή για να φάει. Όπως θα κάνει και ένας σκύλος, όπως θα κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι!

Δε θα γράψω αλλά για να μη σας κουράσω… Θα ακολουθήσουν και επόμενα άρθρα με πολύ ενδιαφέρον υλικό για τα εντυπωσιακά μας αιλουροειδή!

Δελημιχάλη Δήμητρα