Τα τρία λοιμώδη νοσήματα της γάτας

Τα τρία λοιμώδη νοσήματα της γάτας

Τι είναι το F?

Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις! Για τους λάτρεις της γάτας παντού, υπάρχουν τρία F ασθενειών των οποίων η αναφορά και μόνο μπορεί να τρομοκρατήσει:

  • FeLV: Feline Leykemia Virus, Ιός της λευχαιμίας. Το σάλιο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης της ασθένειας. Τα γατάκια κάτω των 16 εβδομάδων είναι πιο επιρρεπή στην ασθένεια. Μόλις ο ιός της λευχαιμίας εισέλθει στη γάτα, ένα από τα παρακάτω τρία πράγματα συμβαίνουν:
  • To ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξαπολύσει επίθεση και να απαλλαγεί η γάτα από αυτόν τον ιό.
  • Ο ιός κυκλοφορεί στο αίμα και προκαλεί οξεία νόσο καθώς και θάνατο!
  • Ο ιός ταξιδεύει στον μυελό των οστών και κρύβεται μέχρι την επανεμφάνισή του κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή του ζώου, όπου και προκαλεί καρκίνο ή άλλες ασθένειες.

Εάν η γάτα σας πάσχει από τον συγκεκριμένο ιό, δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική ίαση ( αν και υπάρχουν κάποιες πειραματικές θεραπείες). Όμως, το προσδόκιμο ζωής για μια υγιή θετική γάτα πλησιάζει τα τρία χρόνια ή και περισσότερο.

  • FIV: Feline Immunodeficiency Virus, Ιός ανεπάρκειας αιλουροειδών. Το AIDS των αιλουροειδών, όπως λέγεται, ο πιο συνηθισμένος τρόπος εξάπλωσης της ασθένειας είναι το δάγκωμα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί στα νεογέννητα γατάκια μέσω θηλασμού. Οι περισσότερες γάτες θεωρούνται συμπτωματικά φορείς και ζούνε με τον ιό μέχρι και 10 χρόνια ή και περισσότερο. Στην πραγματικότητα, είναι να πεθάνουν από άλλη ασθένεια. Ωστόσο ο FIV αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα καθιστώντας τις γάτες περισσότερο επιρρεπείς σε ιούς του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του δέρματος, εντερικές λοιμώξεις και καρκίνο .

Δυστυχώς, ούτε για τον FIV υπάρχει θεραπεία, μολονότι έχουν προταθεί ορισμένες πειραματικές θεραπείες. Η σωστή φροντίδα, η καλή διατροφή και η έγκαιρη θεραπεία των ταυτόχρονων ασθενειών είναι πολύ σημαντικές. Ο εμβολιασμός για τους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού είναι επίσης σημαντικός, για να είναι το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεσματικό.

  • FIP: Feline Infectious Peritonitis, Λοιμώδης περιτονίτιδα. Προκαλείτε από το coronavirus των αιλουροειδών. Κανονικά ο κορωναίος είναι αβλαβής ιός και προκαλεί διάρροια σε γατάκια, αλλά σε ορισμένες γάτες, μεταλλάσσεται και γίνετε πολύ επιθετικός.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτός ο μεταλλαγμένος ιός μεταβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Νεαρές γάτες με FIP τείνουν να εμφανίζουν την υγρή μορφή της νόσου, κατά την οποία συσσωρεύετε παχύ κίτρινο υγρό σε κοιλιά ή στήθος. Μεγάλες γάτες έχουν την τάση να αναπτύσσουν την ξηρή μορφή η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια, στο νευρικό σύστημα, στο ήπαρ ή σε άλλα όργανα, διαταράσσοντας τη λειτουργία τους. Κάποιες γάτες γίνονται ληθαργικές, χάνουν την όρεξή τους και παρατηρείτε απώλεια βάρους. Παρόλο που ο συγκεκριμένος ιός εύκολα καταστρέφετε από απολυμαντικά, επιβιώνει έξω από το σώμα έως και 6 μήνες. Όπως και με τους άλλους ιούς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και το προσδόκιμο της ζωής είναι πολύ μικρό.

Πηγή: Εφημερίδα ( ΤΑ ΝΕΑ ) από το περιοδικό ( Εγώ και η γάτα μου ). Ένα άρθρο του Λαζάρου Καρανάσιου –κτηνίατρος-.