Κυνήγι και Διατροφή

Κυνήγι και Διατροφή

Μάθηση

  • Η ελεύθερη γάτα από τη γέννησή της διαθέτει το ένστικτο του κυνηγού για τη λήψη της τροφής της. Το ένστικτο αυτό τελειοποιείται με τη μάθηση και την εμπειρία. Για παράδειγμα, τα μικρά γατάκια από ένστικτο έλκονται και προσανατολίζονται σε υψηλής συχνότητας ήχους. Η εμπειρία τους αυτή τα μαθαίνει πώς να εντοπίζουν και να εξακριβώνουν τη πηγή και την ταυτότητα των ήχων, και μετά να πλησιάζουν αθόρυβα, να εφορμούν και να αρπάζουν το θήραμα.
  • Η εμπειρία αποκτάται μέσα από τη μάθηση που στηρίζεται στη δοκιμή και το λάθος. Με αυτή τη τεχνική η γάτα μαθαίνει δρώντας να γνωρίζει τις αντιδράσεις αντικειμένων, ζώων, ανθρώπων.  Δηλαδή μετά την εξερεύνηση και το χειρισμό ενός αντικειμένου, μπορεί να κερδίσει κάποια ανταμοιβή (θετική ενίσχυση), μπορεί να υποστεί κάτι δυσάρεστο (θετική τιμωρία), ή μπορεί να μην της συμβεί τίποτα, οπότε σε αυτή τη περίπτωση μαθαίνει ότι δεν αξίζει να ασχολείται με το αντικείμενο.
  • Οι αδαείς γάτες χρησιμοποιώντας τη μάθηση που έτσι κι αλλιώς την έχουν μέσα τους από ένστικτο, γνωρίζουν πώς να πιάσουν νέα είδη κυνηγιού, αλλά η τεχνική τους βελτιώνεται με την εμπειρία.
  • Τα μικρά γατάκια μπορούν να μάθουν και παρακολουθώντας τη μητέρα τους. Η μητέρα γάτα φέρνει μπροστά τους θηράματα και βλέποντας μαθαίνουν τη συμπεριφορά κυνηγιού και σκοτώματος. Αλλά και γενικά η ελεύθερη γάτα μπορεί να μάθει και μόνο παρατηρώντας τις άλλες γάτες αν έχουν αυτές αποκτήσει μια νέα δεξιότητα.

Κυνήγι-Διατροφή

  •  Η γάτα είναι αποκλειστικά σαρκοφάγο ζώο. Κυνηγάει μικρά θηράματα κυρίως ποντίκια, σαύρες, βατράχια, πουλιά και έντομα. Η ελεύθερη γάτα που ζει σε αστικές περιοχές ψάχνει και βρίσκει τροφή στα σκουπίδια που πετάει ο άνθρωπος.
  • Όταν η γάτα βρει την κατάλληλη τροφή γι’ αυτήν, αρχικά τη μυρίζει, μετά γλύφει τα χείλια της, την ξαναμυρίζει γύρω-γύρω και τελικά αρχίζει να την τρώει. Μετά το φαγητό γλείφει το πρόσωπο και το σώμα της.
  • Όταν η γάτα πλησιάσει ακατάλληλη τροφή γι’ αυτήν, αρχικά τη μυρίζει και μετά γλύφει τη μύτη της. Μετά μπορεί να καθαρίσει με τη γλώσσα της το στήθος και το σώμα της.
Πηγή ailouros.gr