Ξαφνικός θάνατος γατούλας

Ξαφνικός θάνατος γατούλας

Ερώτηση από Σμαράγδα (03/3/17)

“Καλησπέρα. Την Κυριακή 26/2/17 πέθανε ξαφνικά η γατούλα μου! Ήταν μόλις 5 χρονών!
Εμβολιασμένη, στειρωμένη και η τελευταία αποπαρασίτωση ήταν πριν 1,5 χρόνο γιατί θεώρησε ο κτηνίατρος ότι επειδή ζει σε σπίτι δεν χρειάζεται! Ζούσε λοιπόν μόνο εντός σπιτιού, έτρωγε μόνο ξηρά τροφή, ήταν ζωηρή, έπαιζε, έτρωγε κανονικά όπως και την προηγούμενη μέρα πριν “φύγει”. Την Κυριακή το πρωί την είδα ξαπλωμένη στο πλάι με τα ματάκια της ανοιχτά! Άλλος κτηνίατρος που βρήκα εκείνη τη μέρα ανοιχτό μου είπε μάλλον ανακοπή! Και ότι αν έβλεπα ότι τα αυτάκια της ήταν ζεστά να της χορηγούσα ατροπίνη κάτι που δεν ξέρω αν ισχύει κάτι τέτοιο ούτε ξέρω πως γίνεται.. Τι συνέβη; Πως μια γατούλα 5 χρονών να πεθάνει έτσι ξαφνικά; Δεν πρόλαβα καν να αντιδράσω. Είμαι ψυχολογικά ένα ράκος και θα ήθελα τη βοήθεια σας.
Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση από κτηνίατρο (08/3/17)

“Αγαπητή κα. Σμαράγδα,

Η ιστορία σου είναι πιο συνηθισμένη από ότι νομίζεις. Νεαρά γατιά που είναι καλά αναθρεμμένα μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά.
Είναι φυσιολογικό να ψάχνεις απαντήσεις. Το πιο συχνό αίτιο είναι η ανακοπή. Άλλα αίτια μπορεί να είναι νεφρικά ή αναπνευστικά προβλήματα. Η καρδιομυοπάθεια στις γάτες δεν αφορά πάντα τον τρόπο ζωής όπως και στους ανθρώπους. Μπορεί να είναι κληρονομικό.
Δεν είναι αντιληπτή σε μια εξέταση ρουτίνας, ούτε κατά την στηθοσκόπηση. Συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Θα μπορούσα να σου εξηγήσω και πολλά άλλα σχετικά με αυτό, αλλά προτιμώ να σε βοηθήσω να καταλάβεις ότι αυτά συμβαίνουν και να θυμάσαι τις ευτυχισμένες στιγμές αυτών των 5 χρόνων που ζήσατε μαζί.

Μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου με τα ανθοϊάματα του Μπαχ (Bach flowers), σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή.

Με εκτίμηση,

Όλγα Τζαβέλα”