Κουτί Πρώτων Βοηθειών για γάτες

Κουτί Πρώτων Βοηθειών για γάτες

Υλικά Διάφορα

 1. Βαμβάκι
 2. Betadine
 3. Hibitane surgical scrub ή διάλυμα οξυζενέ 1%.
 4. Θερμομετρο
 5. Φυσικό όρος
 6. Βαζελίνη
 7. Nugel
 8. Επίδεσμοι
 9. Οινόπνευμα
 10. Γάζες
 11. Οξυζενέ
 12. Ψαλίδια μυτερές άκρες
 13. Αλάτι
 14. Ψαλίδια με στρογγυλεμένες άκρες
 15. Μικρό Δοχείο
 16. Ξύδι
 17. Σύριγγες
 18. Σόδα
 19. Φίμωτρα (προαιρετικό)
 20. Γάντια μίας χρήσεως
 21. Νυχοκόπτης (προαιρετικό)

Φαρμακευτικά Σκευάσματα

 1. Ατροπίνη
 2. Κονάκιον
 3. Fucidin
 4. Kaopectate
 5. Διάλυμα για τσιμπούρια / ψύλλους
 6. Drontal plus
 7. Drontal γιαγάτες
 8. Panacur πάστα
 9. Διάλυμα για τα αυτιά
 10. Flutelmium
 11. Banmith
 12. Frontline
 13. Ασπιρίνη (διαλυτή) μόνο για σκυλιά
 14. Vibramicin
 15. Bactrimel


Σημάδια ασθένειας

Έλεγχος βάρους

Ζυγίζετε συχνά τη γάτα σας. Παρατηρήστε αλλαγές στο σωματικό της βάρος με τους ακόλουθους τρόπους: Σταθείτε πάνω από τη γάτα και ψάξτε για μια αμυδρή ʽμέσηʼ πίσω από τα πλευρά της. Τοποθετήστε και τα δυο σας χέρια στα πλευρά της – αν η γάτα σας έχει το σωστό της βάρος, θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά της, αλλά δεν θα πρέπει να εξέχουν. Ελέγξτε για λιποαποθήκες (συγκεντρώσεις λίπους) στη βουβωνική χώρα ανάμεσα στα πισινά πόδια και κάτω από την κοιλιά. Αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, συζητήστε με τον κτηνίατρο για ένα πρόγραμμα μείωσης βάρους. Κόψτε από τη δίαιτά της όλα τα κεράσματα και τα σνακ και μοιράστε το καθημερινό της φαγητό σε δύο έως τέσσερα μικρά ημερήσια γεύματα. Σιγουρευτείτε επίσης ότι κάνει και άσκηση ξεκινώντας σιγά- σιγά με μικρές περιόδους δραστηριότητας και αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο άσκησης.

Έλεγχος τριχώματος και δέρματος

Το τρίχωμα της γάτας θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα λείο από το κεφάλι ως την ουρά. Παραμερίστε τη γούνα κοντά στο κεφάλι και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και ελέγξτε για πιτυρίαση, απολέπιση ή τραυματισμούς. Ψάξτε για ίχνη ψύλλων – μαύρα υπολείμματα (κόπρανα ή αυγά ψύλλων) – στη βάση της ουράς, στα οπίσθια και στο στομάχι. Μπορείτε να θεραπεύσετε τους ψύλλους με πλύσεις, σαμπουάν και σπρέι.Αν η γάτα σας έχει θαμπό ή ματ τρίχωμα, μπορεί να έχει μια διατροφική έλλειψη ή ασθένεια – μιλήστε στον κτηνίατρό σας για την κατάστασή της.

Έλεγχος ματιών και αυτιών

Κατεβάστε απαλά το κάτω βλέφαρο της γάτας σας – η περιοχή θα πρέπει να είναι ροζ. Επίσης, το άσπρο του ματιού της θα πρέπει να είναι γυαλιστερό χωρίς κοκκινίλες. Ελέγξτε το μέγεθος της κόρης του ματιού και την αντίδρασή της στο φως. Έχετε το νου σας για χρωματιστές εκκρίσεις, σημάδι μόλυνσης. Τα αυτιά της γάτας σας πρέπει να είναι καθαρά, χρώματος ροζ – αλλά όχι φωτεινού ροζ – και χωρίς ακαθαρσίες ή δυνατές μυρωδιές. Ελέγξτε για κερί, ειδικά σκούρο κερί που μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη ακάρεα των αυτιών ή μόλυνσης. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας αν εντοπίσετε προβλήματα που σχετίζονται με τα μάτια ή τα αυτιά της γάτας σας.

Έλεγχος δοντιών και ούλων

Ανασηκώστε τα χείλη της γάτας σας μακριά από τα ούλα της και πιέστε με το δάχτυλό σας δυνατά πάνω από τα άνω δόντια. Όταν θα απομακρύνετε το δάχτυλό σας, το λευκό αποτύπωμα του δαχτύλου σας πάνω στο ούλο θα πρέπει να ξαναγίνει ροζ. Ανοίξτε το στόμα της και επιθεωρήστε όλα τα δόντια της. Ελέγξτε για ανάπτυξη τερηδόνας που είναι κίτρινου έως σκούρου καφέ χρώματος και μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική ασθένεια. Πρέπει να καθαριστεί από τον κτηνίατρο.

Για να προλάβετε την ανάπτυξη τερηδόνας, κάνετε συχνούς οδοντικούς καθαρισμούς στον κτηνίατρό σας.

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι

Ελέγξτε για ασυνήθιστα εξογκώματα ή πρηξίματα. Βάλτε και τα δύο σας χέρια πάνω στο κεφάλι της γάτας σας και κινήστε τα κάτω από το πιγούνι της, έπειτα πίσω από τα μπροστινά της πόδια, κάτω από τους ώμους της, κάτω από την πλάτη της, πάνω από τους γοφούς της και κάτω στα πόδια της. Επιθεωρήστε τα νύχια της και τα πέλματά της για κοψίματα ή σκασίματα. Αναφέρετε ασυνήθιστα εξογκώματα στον κτηνίατρό σας.

Μάθετε τι είναι ʽφυσιολογικόʼ για τη δική σας γάτα και τη ράτσα της ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε οποιεσδήποτε ανωμαλίες κατά τον μηνιαίο έλεγχο. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές όσον αφορά την ρουτίνα ελέγχου.

Εξίσου:

Γράψτε σ’ένα χαρτάκι εμφανώς:

Τα τηλέφωνα και τη διεύθυνση

    1. του κτηνιάτρου,
    2. των εφημερευόντων,
    3. και μιάς καλής κλινικής για ζώα κοντά σας.

Τις ασθένειες που πέρασε η από τις οποίες πάσχει, και τα ανησυχητικά σημάδια της άρρωστης γάτας, μαζί με το βιβλιάριο της.

Το ακριβές όνομα των τροφών που τρώει και αυτών που δεν της αρέσουν.

Αν φύγετε θα χαρεί ιδιαίτερα αυτός που θα την φροντίζει με αυτές τις πληροφορίες.

Πηγή: yasmin1gr