Η κοινωνικοποίηση της γάτας

Η κοινωνικοποίηση της γάτας

Αποφασίζεις να υιοθετήσεις ένα γατάκι και να συγκατοικήσετε. Ξέρεις τα βασικά για την φροντίδα του αλλά ίσως σου διαφεύγει κάτι που είναι εξίσου σημαντικό και για σένα αλλά κυρίως για τον μικρό σου φίλο… η κοινωνικοποίησή του!

Όλοι μας θέλουμε το γατάκι μας να εξελιχθεί σε μια γάτα που τα πάει καλά με τους ανθρώπους τρυφερή, παιχνιδιάρα ήρεμη και φιλική.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι γάτες έχουν πολύ μικρή φάση κοινωνικοποίησης. Οι πρώτες 2 έως 14 εβδομάδες της ζωής τους είναι κρίσιμες για την κοινωνική τους ανάπτυξη. Τα γατάκια θα πρέπει να παραμείνουν με την μαμά τους τουλάχιστον μέχρι την 12 εβδομάδα της ζωής τους. Γατάκια που φεύγουν νωρίτερα από τη μαμά και τα αδέλφια τους είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη προβλημάτων συμπεριφοράς. Γνωρίζοντας τα ακριβή στάδια ανάπτυξης του μικρού γατιού, μπορούμε να το μεγαλώσουμε σωστά και να του διαμορφώσουμε έναν ισορροπημένο χαρακτήρα.

Tι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να βοηθήσουμε το γατάκι μεγαλώνοντας να γίνει φιλικό, κοινωνικό, χαρούμενο και γεμάτο αυτοπεποίθηση;
Αρχικά, πριν παρουσιάσετε ένα γατάκι στο νέο του σπίτι. Όλοι θα πρέπει να καθίσουν ακίνητοι στο πάτωμα. Θα πρέπει να αγγίξετε το γατάκι μόνον όταν εκείνο έρθει κοντά σας. Αν έχετε παιδιά βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι το γατάκι δεν είναι παιχνίδι και πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Δεν πρέπει να αφήσετε τα παιδιά να το αρπάζουν, γιατί θα τρομοκρατηθεί.

Αν το γατάκι επιχειρήσει να κρυφτεί, δοκιμάστε να το κάνετε να βγει με ένα παιχνίδι ή με μια λιχουδιά για να το ενθαρρύνετε. Το παιχνίδι είναι ένας διασκεδαστικός κι αποτελεσματικός τρόπος σύνδεσης με το γατάκι σας, το οποίο σύντομα θα θέλει να συμμετάσχει. Προσοχή! Ποτέ μην το αρπάξετε ή το βγάλετε απο σημείο που έχει κρυφτεί με τη βία.

Επίσης μια καλή ιδέα είναι να παρουσιάσετε το νέο σας γατάκι σε όσο περισσότερα άτομα είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο εξοικειώνεται με τον άνθρωπο και θα αποφύγετε την ανάπτυξη φόβου προς τους ξένους.

Βέβαια, το γατάκι σας δεν πρέπει να κοινωνικοποιηθεί μόνο με ανθρώπους. Αν έχετε άλλα ζώα, θα πρέπει να τα συνηθίσει και αυτά. Το μυστικό για τη γνωριμία με άλλα κατοικίδια στο σπίτι είναι η υπομονή. Μη βιαστείτε και μην αφήνετε το γατάκι σας μόνο με ένα άλλο κατοικίδιο μέχρι να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλή μαζί. Να κρατάτε πάντα κατοικίδια όπως ινδικά χοιρίδια, χάμστερ, πουλιά και ερπετά μακριά από το γατάκι σας, αφού μπορεί να τα περάσει για λεία.

Επίσης πρέπει να συνηθίσουν εικόνες, μυρωδιές και ήχους της καθημερινής ζωής. Να θυμάστε ότι οι γάτες απεχθάνονται τους ξαφνικούς θορύβους και τις απότομες κινήσεις. Να έχετε πάντα υπόψη ας ότι τα γατάκια μαθαίνουν μέσω της εμπειρίας. Μια ευχάριστη εμπειρία, το γατάκι σας θα θελήσει να την επαναλάβει. Μια δυσάρεστη εμπειρία, θα προσπαθήσει να την αποφύγει.

Δώστε του πολλή αγάπη, καθησυχάστε το και χαϊδέψτε το ήπια, μιλώντας με απαλή, ήρεμη φωνή και το αποτέλεσμα θα είναι μόνο θετικό!!!

Από την Βασιλική Μεϊντάνη

Πηγή: petnews.gr