Κλειστό ματάκι

Κλειστό ματάκι

Ερώτηση από Μαρία (12/5/17)

” Καλημέρα. Έχω πολλά γατάκια διάφορων ηλικιών, τα ταΐζω και τα φροντίζω στο άλσος μας.  Τις τρεις-τέσσερις τελευταίες μέρες, ένα από τα μικρά, έχει κλειστό το ένα του ματάκι. Του το καθαρίζω όσο μπορώ γιατί δεν θέλει. Το καθαρίζω με αποστειρωμένη γάζα και φυσιολογικό ορό. Σήμερα το βράδυ είδα πως είναι σαν κρούστα και δεν έχει ανοίξει καθόλου. Σημειωτέον, πως όλο το προηγούμενο διάστημα τα ματάκια του ήταν πεντακάθαρα, σαν ολοστρόγγυλες γκρι «μπιλίτσες».
Δεν ξέρω τι να κάνω.
Επίσης, άλλο ένα θέμα είναι πως στο σπίτι έχω δύο σκυλάκια και τέσσερις γάτες.
Η μια από τις γάτες δεν θέλει τις άλλες τρεις.
Το «δεν τις θέλει» σημαίνει πως όπου τις ξεμοναχιάσει προσπαθεί να τις «ξεσκίσει» με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί το σπίτι σε «εμπόλεμες» και μη «ζώνες».
Τα υπόλοιπα πέντε μέλη της οικογένειας τα πάνε καλά μεταξύ τους. Κανένα πρόβλημα. Η «ζόρικη» γατούλα μου τα πάει μια χαρά με τα σκυλάκια μου. Τις γατούλες προς στιγμήν το ελέγχω αλλά τι θα γίνει αν συμβεί «μια στραβή». Ειδικά σε περίπτωση που χρειαστεί να λείψω από το σπίτι. Βοήθεια. Πείτε μου τι να κάνω. ”

Απάντηση από κτηνίατρο (18/5/17)

” Αγαπητή κα. Μαρία,
Συνεχίστε με τον καθαρισμό του ματιού, όπως ήδη κάνετε. Όταν γίνεται πάρα πολύ ξηρό να το μαλακώσετε με ορό πριν από τον καθαρισμό. Αν χειροτερέψει να πάτε στον κτηνίατρο για τη διάγνωση και τη θεραπεία.
Οι γάτες είναι εδαφικά ζώα και έτσι χωρίζονται σε ζώνες. Προτείνω να παίζετε πολύ με αυτές για να αρχίσει η κοινωνικοποίηση.
Να συσχετίσετε φαγητό με παρέα, έτσι ώστε να καταλάβουν ότι όταν υπάρχει η παρέα, στη συνέχεια έρχεται το φαγητό.

Με εκτίμηση,
Όλγα Τζαβέλα.”