Κατάθλιψη στη γάτα

Κατάθλιψη στη γάτα

Έχοντας ειδικευθεί στα ανθρώπινα ψυχοσωματικά νοσήματα και την ανθρώπινη κατάθλιψη έχω την εξής προσέγγιση για την γάτα:


Γενικά οι γάτες σπάνια δείχνουν ξεκάθαρα ότι κάτι δεν τους πάει καλά και ο μόνος τρόπος για να το είναι όπως τα μωρά, που δεν έχουν ακόμα την δυνατότητα να μιλήσουν και να το πουν, δηλαδή το εκφράζουν με το σώμα τους. Τα πρώτα πράγματα που αλλάζουν όταν ένα μωράκι και μια γατούλα δεν αισθάνονται άνετα και καλά, εκτός από έναν οργανικό λόγο που πρέπει να διερευνάται πρώτος, γιατί πολλές φορές η κατάθλιψη έχει σχέση και με οργανικές ασθένειες ή είναι επακόλουθο τους, είναι:

  • ο ύπνος: με περισσότερο η λιγότερο, συχνά πρόωρα ξυπνήματα, πολύ έντονη ξαφνική δραστηριότητα τη νύχτα.
  • το φαγητό: με περισσότερη η λιγότερη όρεξη: μανιακή κατανάλωση η στέρηση.
  • η ούρηση και η αφόδευση: με ούρηση και αφόδευση δύσκολη η ακατάσχετη η σε περίεργα μέρη με ασυνήθιστο τρόπο.
  • το δέρμα: ξύσιμο, πληγές κάθε είδους αυτοεπιθετική συμπεριφορά.
  • νύχια και δόντια: επιθετική συμπεριφορά ξαφνικά η σε άλλες γάτες η στον ιδιοκτήτη η στον εαυτό της είναι η λεγόμενη “μασκαρεμένη κατάθλιψη” πίσω από επιθετικότητα.

Όπως οι μαμάδες, ανάλογα με το πόσο προσέχουν το μωρό η όχι καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει και το πάνε στο γιατρό και το φροντίζουν αλλάζοντας κάτι στην παρουσία τους, το άγγιγμα και την ποιότητα του, έτσι και όποιος έχει γάτα καλό είναι να προσέχει περίεργα ασυνήθιστα σημάδια αλλαγών, ιδίως σε γάτες που ζουν μόνες και δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση στα συναισθήματα τους από την οικογένεια η τον άνθρωπο που τις έχει.

Στις γάτες που είναι μόνες
Στην περίπτωση αλλαγής στην οικογένεια ή τον χώρο
Στην περίοδο προσαρμογής από μία σε δύο η περισσότερες γάτες

Οι σχέσεις με τον ιδιοκτήτη περνούν μια φορτισμένη φάση όπου τα συναισθήματα ζήλιας, ανασφάλειας η παραμέλησης είναι έντονα και η κάθε γάτα τα διαχειρίζεται ανάλογα με τον χαρακτήρα της, άλλες ζηλεύουν φριχτά , ιδίως αν ο ιδιοκτήτης καλλιέργησε από μόνος του μια πολύ κτητική σχέση πράγμα που λέγεται δημιουργία “νεο-ανάγκης”, κι άλλες λιγότερο.

Ο μόνος τρόπος που έχει πάντως μια γατούλα να προσελκύσει προσοχή είναι κάνοντας με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους κακό στον εαυτό της και δείχνοντας χάλια έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να πάρει το μήνυμα.

Όσο πιο πολύ δεν το καταλαβαίνει ο ιδιοκτήτης τόσο τα συμπτώματα χειροτερεύουν και συνήθως όταν κάτσει και καταλάβει τι προβληματίζει την γάτα του και ασχοληθεί με αυτό είτε με περισσότερη προσοχή και ποιοτικό χρόνο είτε με το να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί σ’ ένα νέο μέρος η χώρο, τα συμπτώματα φεύγουν γρήγορα.

Προσωπικά είμαι κατά των ψυχοφαρμάκων σε ζώα, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις γιατί συνήθως έρχονται να καλύψουν την έλλειψη χρόνου και κατανόησης από τον ιδιοκτήτη και τα προτείνει ο γιατρός σαν εύκολη και γρήγορη λύση είτε σε μια πιεστική αίτηση του ιδιοκτήτη, είτε όταν δεν ξέρει κιόλας τι σημαίνει γενικότερα κατάθλιψη και πως αντιμετωπίζεται μη φαρμακευτικά και σε ζώα και σε ανθρώπους. Παρ όλο που οι γρήγορες εύκολες λύσεις γοητεύουν πάντα και ιδίως τους Έλληνες ( η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων στην Ελλάδα είναι πολύ ανώτερη από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) προσωπικά και στους ανθρώπους και στα ζώα πιστεύω ότι κανείς πρέπει ν’ ασχολείται με το να καταλάβει τι γίνεται σε βάθος και τα φάρμακα να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που αυτό δεν γίνεται, άλλωστε δεν είναι χωρίς παρενέργειες και στους ανθρώπους και στα ζώα.

Άγχος, Κατάθλιψη και ιδιοκτήτες

Στους ασθενείς μου παρατηρώ για παράδειγμα ότι πολλές φορές έρχονται από ψυχίατρο παίρνοντας αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά στην αρχή της θεραπείας, γιατί δεν καταλαβαίνουν τι έχουν, με τι μηχανισμούς λειτουργούν και γιατί είναι ανυπόμονοι βιαστικοί και θέλουν γρήγορες μαγικές λύσεις. Όταν σιγά σιγά καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει και γίνονται πιο ανεκτικοί και με κατανόηση προς τον εαυτό τους, τα φάρμακα μειώνονται και τελικά κόβονται και συνεχίζουμε βασιζόμενοι καθαρά στις ψυχικές τους δυνάμεις.

Το ίδιο είναι και για τα ζωάκια, αν πέσουν σε ιδιοκτήτη υπομονετικό στοργικό, που τα προσέχει, σπάνια θα πάθουν κάτι σοβαρό, αν πάλι πέσουν σε κάποιον αγχώδη, βιαστικό, απαιτητικό άνθρωπο που δεν καταλαβαίνει τον εαυτό του αυτός θα έχει μια τάση να το πηγαίνει συνέχεια στο γιατρό με το παραμικρό και πιθανόν το κλίμα άγχους να δημιουργεί συχνές ενοχλήσεις στο ζώο η μια εικόνα παραμέλησης παρά τη συχνή ιατρική φροντίδα.

Άλλωστε αν προσέξετε, αυτό συμβαίνει φυσιολογικά στους νέους ιδιοκτήτες που υπεραγχωμένοι αγχώνουν και το ζώο τους. Όταν το ξεπεράσουν, ηρεμεί και το ζώο. Και φυσικά η κατάθλιψη ενός ιδιοκτήτη που φροντίζει με αργά βήματα και βαριά καρδιά, ή από υποχρέωση μόνο ένα ζώο λόγω δικής του ψυχικής ασθένειας πάντα επηρεάζει και το ζώο εν μέρει. Αν και οι γάτες είθισται να λειτουργούν κατευναστικά για τον ιδιοκτήτη σύμφωνα με έρευνες. Η θεωρία μου είναι ότι αυτό γίνεται γιατί μέσω ταύτισης μέσα από το χάδι που δίνεται από τον ιδιοκτήτη και την προσοχή και ανταπόκριση που του δίνουν πίσω καλύπτονται με καθαρτικό τρόπο και προσωπικά του κενά τρυφερότητας στοργής και αγάπης, γι’ αυτό συχνά έχει την αίσθηση ότι μετά από τα χάδια τα έχει “ξεχάσει όλα”. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί γιατροί συνιστούν γάτες σε άτομα με κατάθλιψη. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι πάλι μια ελπίδα να δοθεί μια λύση μαγική από απ’ έξω “πάρε μια γάτα θα σου φύγει η κατάθλιψη” και όταν δεν φεύγει, μιας και το ζώο αντιμετωπίστηκε σαν αντικείμενο πολλά ζώα καταλήγουν παραμελημένα αν δεν υπάρχει παράλληλα και μια αληθινή επιθυμία από τον άνθρωπο να τα έχει.

Πηγή: yasmin1gr