Ο καλλωπισμός της γάτας

Ο καλλωπισμός της γάτας

Το μπάνιο, το βούρτσισμα και γενικότερα η περιποίηση του δέρματος των κατοικιδίων σας δεν είναι καλό μόνο για την υγεία τους αλλά ενισχύει και το δικό σας δεσμό μαζί τους.
Κάποιες φορές, βέβαια, οι άνθρωποι υπερβάλλουν, καθώς νομίζουν ότι θα πρέπει να βουρτσίζουν το κατοικίδιό τους για καμιά ώρα, ενώ στην πραγματικότητα αρκούν λίγα μόλις λεπτά.

Οι γάτες απεχθάνονται τις μπάλες από τις τρίχες τους το ίδιο με τους ανθρώπους και έχουν έναν πολύ καλό λόγο γι’ αυτό: Όπως γλείφουν το τρίχωμά τους για να καθαρίσει, καταπίνουν πολλά από τα μαλλιά τους που μαζεύονται στο στομάχι τους και δημιουργούν ένα είδος «καρούλι».

Για να αποφύγετε τη δημιουργία «τριχόμπαλας»:

Βουρτσίστε τη γάτα σας τακτικά. Αν το κάνετε, δεν θα καταπιεί τόσα μαλλιά, ειδικά αν την σκουπίσετε με ένα καθαρό πανί μετά το βούρτσισμα, ώστε να μαζέψει και όσες τρίχες περίσσεψαν και κρέμονται χαλαρές από το δέρμα της. Εάν η γάτα σας έχει μακριά μαλλιά προσπαθήστε να τη βουρτσίζετε κάθε μέρα. Περιορίστε το βούρτσισμα σε 10 έως 15 λεπτά. Μεγαλύτερο χρόνο διάστημα δεν θα κουράσει μόνο εσάς, αλλά θα δημιουργήσει ταραχή και δυσαρέσκεια στη γάτα σας.

Προσπεράστε το μπάνιο. Οι γάτες στην πραγματικότητα δεν έχουν ανάγκη καθόλου απ’ το μπάνιο, αφού είναι σε θέση να φροντίσουν μόνες τους για την προσωπική τους υγιεινή. Η γλώσσα τους είναι σαν βούρτσα και κάθε φορά που πλένονται κάνουν πραγματική… μπουγάδα. Εκτός αυτού κάνουν παράλληλα και… απολύμανση, αφού η θερμοκρασία τους είναι τόσο μεγάλη που σκοτώνει όλα τα μικρόβια.

Ωστόσο, αν αισθάνεστε το τρίχωμα της γάτας σας λιπαρό ή κολλώδες μπορείτε να την κάνετε μπάνιο, αλλά αν δεν το έχετε ξανακάνει θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι γάτες δεν έχουν ιδιαίτερη… αγάπη στο νερό και έχουν υπάρξει περιπτώσεις που κάποιες γάτες παθαίνουν σοκ αν τις βάλετε στο μπάνιο. Αν ωστόσο το… σηκώνει το μπάνιο, μπορείτε πρώτα να την βουρτσίσετε για να αφαιρέσετε τις χαλαρές τρίχες και στη συνέχεια να την κάνετε μπάνιο, με χλιαρό νερό και ένα μαλακό σαμπουάν. Αφού τελειώσετε, απαραιτήτως σκουπίστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να ηρεμήσει.

Ελέγξτε τα αυτιά. Αν τα αυτιά της γάτας σας είναι βρώμικα, καθαρίστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι ή γάζα. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς ακριβώς γίνεται αυτό και προκειμένου να προκαλέσετε κάποια ζημιά, ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρο, για να σας υποδείξει την ενδεδειγμένη λύση.

Πηγή: medinova.gr