Ιογενής λευχαιμία της γάτας

Ιογενής λευχαιμία της γάτας

Η ιογενής λευχαιμία της γάτας είναι μια σχετικά συχνή νόσος, που προκαλείται από έναν ρετροϊός (feline leukemia virus, FeLV).

Στην ίδια κατηγορία με τον FeLV ανήκουν ο ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας (feline immunodeficiency virus, FIV, γνωστός και ως ο ιός του AIDS της γάτας) και ο ιός της ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (human immunodeficiency virus, HIV, ο ιός του AIDS). Η μετάδοση του ιού γίνεται από τις μολυσμένες γάτες συνήθως με τα δαγκώματα. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στα γατάκια. Έτσι, περισσότερο κινδυνεύουν οι γάτες που ζουν (και) έξω από το σπίτι, έρχονται σε επαφή με μολυσμένες γάτες και μπλέκουν σε γατομαχίες.

Ο ιός προκαλεί σοβαρές διαταραχές στο αιμοποιητικό και το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά (χρόνια διάρροια, πυρετός, ουλίτιδα, ανορεξία, κ.λπ.). Η νόσο οδηγεί αργά ή γρήγορα στο θάνατο. Η γάτα μπορεί να έχει για πολύ καιρό τον ιό χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Υπάρχουν ειδικά ορολογικά τεστ για τη διάγνωση της νόσου.

Οι μόνοι τρόποι πρόληψης είναι η διατήρηση της γάτας μέσα στο σπίτι, μακριά από επαφή με μολυσμένες γάτες και ο εμβολιασμός. Μόνο οι γάτες που δεν είναι φορείς πρέπει να εμβολιάζονται. Ωστόσο, ακόμα και οι εμβολιασμένες γάτες δεν προστατεύονται πλήρως από τη νόσο. Ο κτηνίατρός σας είναι αρμόδιος να σας ενημερώσει για το εμβολιακό πρόγραμμα.

Δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση του FeLV στον άνθρωπο.

Πηγή: isavvas