Ιογενής Ανοσοανερκεια της Γάτας – FIV

Ιογενής Ανοσοανερκεια της Γάτας – FIV

Τι είναι o ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας (FIV);

Ο Feline Immunodeficiency Virus (γνωστός ως AIDS της γάτας – FIV) ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1986, όταν κάποιες γάτες άρχισαν να δείχνουν σημάδια ανοσολογικής ανεπάρκειας παρόμοια με τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε ανθρώπους με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Στην πραγματικότητα, ο FIV κατατάσσεται στην ίδια οικογένεια ιών με τον HIV. Αυτοί οι ιοί έχουν ειδικότητα ως προς το είδος, που σημαίνει πως ο FIV δεν μπορεί να μεταδοθεί από γάτα σε άνθρωπο, και οι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό HIV σε γάτες.

Συμπτώματα

Λίγο μετά την αρχική μόλυνση  με τον FIV τα λευκά αιμοσφαίρια μειώνονται προκαλώντας προοδευτική δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος της γάτας. Πολλές γάτες θα παραμείνουν ασυμπτωματικές για πολλά χρόνια. Τα συμπτώματα συνήθως οφείλονται σε δευτερογενείς λοιμώξεις και χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ουλοστοματίτιδα
  • Αιματολογικές Διαταραχές
  • Λεμφαδενοπάθεια
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Πνευμονία
  • Απώλεια της όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • Δερματοπάθειες
  • Νευρολογικά προβλήματα

Πολλές γάτες που έχουν μολυνθεί με FIV μπορούν να ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

Πώς μεταδίδεται η FIV;

Η μετάδοση συμβαίνει πιο συχνά μέσω δαγκωμάτων και βαθιών πληγών. Ο ιός περιέχεται στο αίμα, το σάλιο, και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό των μολυσμένων γατών. Ο ιός είναι ευαίσθητος στο εξωτερικό περιβάλλον και καταστρέφεται εύκολα.

Η μόλυνση εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες, γενετικά ακέραιες και ελεύθερης διαβίωσης γάτες.

Μετάδοση μέσω στενής επαφής, όπως με τον ιό της ιογενούς λευχαιμίας (FeLV), συμβαίνει σπάνια. Ο FIV μπορεί να μεταδοθεί στα αγέννητα γατάκια αν η μητέρα τους έχει μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Πώς μπορώ να προστατέψω τη γάτα μου από τον FIV;

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης είναι με την ελαχιστοποίηση της έκθεσης με μολυσμένες γάτες.

Οι γάτες που δεν έχουν στειρωθεί είναι πιθανότερο να μολυνθούν σε σχέση με τις στειρωμένες καθώς έχουν την τάση να εμπλέκονται σε καυγάδες ιδιαίτερα την περίοδο της αναπαραγωγής.

Δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο στη χώρα μας.

 

Διαχείριση Φορέα

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη θεραπεία για τον FIV, έτσι εάν μολυνθεί η γάτα σας θα παραμείνει φορέας του ιού για το υπόλοιπο της ζωής της.

Εάν η γάτα σας έχει επιβεβαιωμένη μόλυνση με FIV συνεργαστείτε με τον κτηνίατρο σας έτσι ώστε να οργανώσετε ένα πρόγραμμα check-up για τη γάτα σας σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να παρακολουθεί το βάρος της, τυχόν συμπτώματα και τη γενική υγεία της.

Κρατήστε τη γάτα σας σε εσωτερικούς χώρους και φροντίστε για την στείρωσή της, για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού σε άλλες γάτες και για να μειώσετε την έκθεσή της σε λοιμώξεις.

Ταΐστε τη γάτα σας μια καλά ισορροπημένη διατροφή που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της.

Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά ή την υγεία της γάτας σας, καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως!

Πηγή ailouros.gr