Ιογενής αναιμία της γάτας

Ιογενής αναιμία της γάτας

Η ιογενής αναιμία της γάτας είναι παράσιτο που μεταδίδεται στις γάτες από τσιμπούρια και ψύλλους, αλλά και από μετάγγιση από μολυσμένη γάτα.

Τα συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα της ασθένειας σχετίζονται με την αναιμία, δηλαδή την έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάποιες γάτες μπορεί να είναι μολυσμένες αλλά να μην εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας. Οι γάτες που είναι φορείς της ιογενούς λευχαιμίας είναι πολύ πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρά.

Οι γάτες που προσβάλλονται από την ασθένεια μπορεί να δείχνουν συμπτώματα κατάθλιψης, αδυναμία, ληθαργικότητα και να έχουν χλωμά ούλα και γλώσσα. Μπορεί να αρνούνται να φάνε, να χάνουν βάρος και το δέρμα και τα ούλα τους να κιτρινίζουν. Στην οξεία της μορφή η ασθένεια έχει σαν σύμπτωμα και τον πυρετό ή την υποθερμία σε ετοιμοθάνατα ζώα. Πολλές φορές τα ζώα που νοσούν εμφανίζουν δύσπνοια, ανάλογα με το βαθμό της αναιμίας.

Στη χρόνια ή αναπτυσσόμενη μορφή συνήθως η θερμοκρασία είναι κανονική ή λίγο χαμηλή. Και πάλι εμφανίζουν αδυναμία, κατάθλιψη, απώλεια βάρους αλλά συνήθως όχι ίκτερο.

Χωρίς θεραπεία το 30% των γατών που προσβάλλονται από την ασθένεια πεθαίνουν με σοβαρή αναιμία. Στατιστικά φαίνεται ότι νοσούν πιο εύκολα από τον ιό αρσενικές γάτες 1-3 ετών. Επιπλέον πιστεύεται ότι το στρες αποτελεί σημαντικό παράγοντα εκδήλωσης της ασθένειας.

Κάποιες γάτες αντιμετωπίζουν την ασθένεια, αλλά γίνονται φορείς της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δείχνουν υγιείς, αλλά έχουν ακόμα μικρές συγκεντρώσεις από το παράσιτο στο αίμα τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πολλαπλασιαστεί και τα ζώα να νοσήσουν ξανά!

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της ασθένειας χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, όπως οι τετρκλινες ή οι οξυτετρακλινες τα οποία χορηγούνται για 3 εβδομάδες. Αν το ζώο έχει έντονη δύσπνοια μπορεί να χορηγηθεί και οξυγόνο. Σε κάθε περίπτωση ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα καθορίσει τη θεραπεία ανάλογα με την θεραπεία του ζώου. Τα θεραπευμένα ζώα μπορεί να παραμείνουν φορείς του παρασίτου αλλά συνήθως δεν νοσούν ξανά, αφού έχουν αναρρώσει. Η ασθένεια αυτή δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη είναι στα προϊόντα που απωθούν και σκοτώνουν τους ψύλλους σε μορφή σπρέι ή αμπούλας. Και πραγματικά πολύ σημαντικό θα ήταν να κάνουμε το ίδιο και στην οικόσιτη γατούλα μας αλλά και στα αδέσποτα γατάκια που πιθανώς φροντίζουμε, όπου αυτό είναι εφικτό βέβαια!

Συνοψίζοντας, η ιογενής αναιμία είναι ένας ύπουλος εχθρός για την υγεία της γάτας, ειδικά όταν αυτή βγαίνει έξω και δεν γίνετε η σωστή αποπαρασίτωση. Και φυσικά είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια για τα αδέσποτα γατάκια. Παρ’ όλα αυτά, με τη σωστή προληπτική αποπαρασίτωση μπορούμε να την αποφύγουμε και με την έγκαιρη θεραπεία το ζωάκι μας μπορεί να την αντιμετωπίσει!

Πηγή: Περιοδικό Cat Press