Ιγμορίτιδα

Ιγμορίτιδα

Ερώτηση από Αυγή (17/3/17)

“Αξιότιμη κυρία Τζαβέλα,
Η ψιψίνα μου η οποία είναι 11 χρονών, στειρωμένη βέβαια, όταν ήταν μικρό γατάκι ακόμη, είχε προσβληθεί από χλαμύδια. Τα χλαμύδια θεραπεύτηκαν τότε με την κατάλληλη αγωγή της προξένησαν όμως χλαμυδίαση η οποία την ταλαιπωρεί με ιγμορίτιδα. Όσο ήταν μικρή, η μυτούλα της «έτρεχε» αλλά το πρόβλημα περνούσε μόνο του. Τώρα που μεγάλωσε θέλει κάποια βοήθεια. Λίγο ανόρεκτη, η μύτη ρουθουνίζει σαν σφύριγμα, υπνηλία και άλλα. Πριν ένα χρόνο την πήγα στον κτηνίατρο και μου έδωσε αγωγή με μισό χάπι vibramycin 100 mg κάθε 24 ώρες, για 20 ημέρες.
Κάποιος άλλος κτηνίατρος που συμβουλεύτηκε η ξαδέλφη μου για τον δικό της γάτο που έχει αναπνευστικό πρόβλημα της σύστησε σιρόπι Augmedin λέγοντας της ότι αυτό είναι καλύτερο για τις ενήλικες γάτες. Η ιγμορίτιδα αντίθετα στην δική μου ψιψίνα οξύνεται με την υγρασία. Όταν χρειαστεί της δίνω Vibramycin αλλά το πρόβλημα για όσο η ιγμορίτιδα είναι σε όξυνση ελάχιστα βελτιώνεται. Μήπως τελικά το Augmedin είναι πιο αποτελεσματικό;”

Απάντηση από κτηνίατρο (22/3/17)

” Αγαπητή κα. Αυγή,
Ιγμορίτιδα και ρινίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης. Τα ιγμόρεια μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, μολυσματική ή όχι.
Είναι σημαντικό να καθοριστεί η αιτία αφού οι θεραπείες είναι πολλαπλά και ποικίλα. Υπάρχουν ασθένειες που μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με την ιγμορίτιδα.
Μπορεί να είναι από μύκητες, αλλεργίες, ο καπνός του τσιγάρου, ιούς, βακτήρια, κλπ.
Για το λόγο αυτό δεν μπορείς να το  συγκρίνεις με τη θεραπεία άλλης γάτας.

Με εκτίμηση,
Όλγα Τζαβέλα”