Η συνουσία στις γάτες είναι δύσκολη και επίπονη

Η συνουσία στις γάτες είναι δύσκολη και επίπονη

Γράφει η κα. Μαρία Σκαμπαρδώνη:

Όποτε βλέπω μία μικρή γάτα να έχει στριμωχτεί από έναν γάτο, ασυναίσθητα, θέλω να πάω και να τη γλιτώσω. Μου προκαλεί θλίψη η θέαση μίας γάτας η οποία έχει παγιδευτεί από έναν γάτο και ουρλιάζει όσο εκείνος τη δαγκώνει από το λαιμό ώστε να την ακινητοποιήσει.

Η σεξουαλική πράξη για τις γάτες δεν είναι παρόμοια όπως στους ανθρώπους, ενώ οι θηλυκές γάτες επιδιώκουν τη συνουσία με σκοπό την αναπαραγωγή, στη συνέχεια, κάνουν τα πάντα για να την αποτρέψουν. Μπορούμε να διακρίνουμε τους λόγους που οι γάτες φωνάζουν όταν ζευγαρώνουν;

Ο λόγος είναι πως το μόριο του αρσενικού γάτου είναι αγκαθωτό με σκοπό να απομακρύνει το σπέρμα του αντίπαλου γάτου και να κυριαρχήσει εκείνο. Με αποτέλεσμα, η θηλυκή γάτα ενώ στην αρχή είναι θετική στη συνεύρεση, στη συνέχεια να αισθάνεται πόνο και να θέλει να την αποφύγει. Δεν είναι απλώς η σεξουαλική πράξη, αλλά η προσπάθεια επικράτησης του δυνατού έναντι του ισχυρού, μέσω τους αρχέγονου κινήτρου της αναπαραγωγής.

Για αυτό, είναι σημαντικό να στειρώνουμε τις θηλυκές γάτες ώστε να μην υποφέρουν με τις συνεχείς γέννες, ενώ τους αρσενικούς ώστε να ηρεμούν από τις έντονες ορμές τους οι οποίες δεν τους αφήνουν να αισθανθούν ήρεμοι.