Η σημασία του νιάου της γάτας σας: 5 ξεχωριστές φωνές και ήχοι γάτας

Η σημασία του νιάου της γάτας σας: 5 ξεχωριστές φωνές και ήχοι γάτας

Όταν μοιράζεστε το ίδιο σπίτι με μια γάτα, μπορεί να ακούτε πολλά διαφορετικά νιαουρίσματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλο που μπορεί εύκολα κανείς να ξεχωρίσει τη σημασία ορισμένων (για παράδειγμα όταν γυρίζει γύρω από το μπολ φαγητού της κοιτάζοντάς σας), δεν είναι πάντα τόσο προφανής η σημασία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχετε μια πολύ “ομιλητική” γάτα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με τις μεγαλύτερης ηλικίας χνουδωτές φίλες σας, επειδή οι γάτες γίνονται πιο ομιλητικές καθώς μεγαλώνουν ή καθώς η ακοή τους υποβαθμίζεται.

Να λοιπόν τι εκφράζει η γάτα σας με τα παρακάτω διαφορετικά νιαουρίσματα:

1. Νιάου

Ως ιδιοκτήτης/ιδιοκτήτρια γάτας γνωρίζετε ήδη ότι η γάτα σας κάνει ένα κλασικό νιάου σε πολλές περιπτώσεις. Όμως οι γάτες δεν το κάνουν αυτό μεταξύ τους, άρα τι προσπαθεί να σας πει; Μπορεί να χρησιμοποιεί το νιαούρισμά της για να ζητήσει φαγητό ή νερό, να σας χαιρετήσει όταν επιστρέφετε στο σπίτι ή για να ζητήσει ένα χαλαρωτικό χάιδεμα ή τρίψιμο στο στομάχι (για το τελευταίο θα γυρίσει και ανάσκελα). Και οι γάτες χρησιμοποιούν διαφορετικά νιάου για να εκφραστούν, ανάλογα με την περίσταση, όπως “Θέλω αυτό το χώρο στον καναπέ”– κάτι που φαίνεται πως πάντα θέλουν.

Παρόλο που το ασταμάτητο νιαούρισμα όταν τρώει, όταν χρησιμοποιεί το δοχείο άμμου ή σε μια παρόμοια μη αναμενόμενη στιγμή θα μπορούσε να σημαίνει ότι η γάτα σας δεν αισθάνεται καλά, συνήθως με το νιαούρισμα το χνουδωτό σας μωρό απλά έρχεται να σας πει γεια.

2. Γουργούρισμα

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από όταν είστε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα και η γάτα σας κουλουριάζεται δίπλα σας και τρίβεται γουργουρίζοντας. Όπως σημειώνει η Trupanion, το γουργούρισμα αποτελεί τον τρόπο που έχουν τα εκ γενετής τυφλά ή κωφά γατάκια για να επικοινωνούν με τη μητέρα τους, ωστόσο όλες οι γάτες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους – ακόμα και με σας. Προσέξτε καλά το γουργούρισμα της δικής σας γάτας και θα διακρίνετε πολύ μικρές αλλαγές στον τόνο και στη δόνηση, που βοηθούν να εκφράσει ότι είναι ευτυχισμένη και αισθάνεται πολύ καλά.

Ένα λιγότερο γνωστό κίνητρο: Οι γάτες μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους ήχους για να νιώσουν καλύτερα όταν είναι φοβισμένες, γι’ αυτό μην παραλείπετε να δείχνετε πολύ αγάπη στο χνουδωτό σας μωρό όταν ακούτε το μικρό του μοτεράκι να δουλεύει.

3. Συριγμός

Όταν μια γάτα βγάζει ένα συριστικό ήχο και ίσως και γρυλίζει, δεν είναι από την κακία της: απλά είναι φοβισμένη και επομένως αμυντική. Το ζωάκι σας μπορεί να βγάλει αυτό το συριστικό ήχο σε έναν ξένο που σας επισκέπτεται (ή, ακόμα και για κάποιον που ξέρει αλλά δεν συμπαθεί) ή ακόμα σε μια άλλη γάτα ως προειδοποίηση για να “κάνει πίσω”. Τελικά, υπενθυμίζει σε όλους ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό (προς ενημέρωση: Δεν είστε εσείς).

“Αν μπορείτε,” συμβουλεύει η Animal Planet, “αγνοήστε αυτό το συριστικό ήχο αντί να βάλετε τις φωνές και να μαλώστε με το βλέμμα τη γάτα σας”. Απλά δώστε λίγο χρόνο και η έμφυτη αγάπη σας για αυτή θα επικρατήσει. Στο τέλος, αυτός ο συριστικός ήχος θα μειωθεί. Παρέχοντάς της το χώρο που χρειάζεται για να ηρεμήσει, θα τη βοηθήσετε σίγουρα να αισθανθεί πιο ασφαλής.

4. Σκούξιμο

Αν νομίζετε ότι μόνο οι σκύλοι σκούζουν, ξανασκεφτείτε το! Η Αμερικανική Εταιρεία για την πρόληψη της βίας στα ζώα (ASPCA) επισημαίνει ότι “οι γάτες ορισμένων φυλών, ειδικά Σιάμ, τείνουν να νιαουρίζουν και να σκούζουν παραπάνω”, επομένως ίσως απλά έχετε μια φωνακλάδικη γατούλα. Επίσης, οποιαδήποτε γάτα είναι “αναπαραγωγικά εντάξει” μπορεί να σκούζει και για να προσελκύσει το ταίρι της.

Αν στη γάτα σας δεν ισχύουν τα παραπάνω, μπορεί να σκούζει επειδή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ίσως παγιδευμένη κάπου ή ακόμα και τραυματισμένη. Σε άλλες περιπτώσεις, οι γάτες σκούζουν επειδή απλά θέλουν να έρθετε αμέσως τώρα για να δείτε τη λεία που σας έφεραν (και δεν πρόκειται πάντα για κάποιο παιχνίδι). Σε κάθε περίπτωση, δώστε στη φωνακλού συγκάτοικό σας την άμεση προσοχή σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα εντάξει.

5. Τερέτισμα

Αυτός είναι ένας από τους πιο παλιούς ήχους που βγάζουν οι γάτες και τον έχουν για ειδικές περιστάσεις. Συχνά η γάτα σας θα τερετίσει για να ειδοποιήσει τους ανθρώπους του σπιτιού όταν δει κάποιο πουλί, σκίουρο ή άλλο ζωάκι από το παράθυρο. Δεν είναι ένα πλήρες νιαούρισμα, αλλά, σύμφωνα με την The Humane Society, είναι περισσότερο μια εντολή που τα γατάκια μαθαίνουν σε μικρή ηλικία όταν η μαμά τους χρησιμοποιεί τον ήχο για να κρατήσει τα μικρά της πειθαρχημένα. Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες, μπορεί πάλι να τις ακούσετε να συζητούν μεταξύ τους με τον ίδιο τρόπο. Τελικά θα χρησιμοποιήσει αυτό το τρικ σε σας, για να σας οδηγήσει στο μπολ του φαγητού ή να σας καθοδηγήσει στο κρεβάτι.

Αν δίνετε μεγάλη προσοχή σε αυτούς τους ήχους που παράγουν οι γάτες, θα δημιουργήσετε έναν πιο ουσιαστικό δεσμό ανάμεσα σε σας και στην καλύτερή σας φίλη. Επίσης, θα μπορείτε να κατανοείτε καλύτερα τις ανάγκες της, ώστε να της παρέχετε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να νιώθει ευτυχισμένη, υγιής και ασφαλής.

Πηγή:hillspet.gr