Η προέλευση του ονόματος της γάτας

Η προέλευση του ονόματος της γάτας

Η επιστημονική ονομασία της γάτας (felis catus) προέρχεται από το ύστερο λατινικό catus, cattus, catta (“κατοικίδια γάτα”), σε αντίθεση με το feles “αγριόγατα της Ευρώπης”.

Στην αρχαία ελληνική, η ονομασία της ήταν γαλή. Δεν έχει εξακριβωθεί ποια λέξη εμφανίστηκε πρώτη, η λατινική ή η ελληνική, ωστόσο αναμφίβολα οι λέξεις αποτελούν δάνεια των αφρασιατικών γλωσσών, παρόμοιες με το νουβιακό kadís και το βερβερικό kaddîska, αμφότερα από τα οποία σημαίνουν “αγριόγατα”. Ο όρος αυτός προήλθε ή αποτελεί δάνειο από το ύστερο αιγυπτιακό čaus “αφρικανική γάτα” (που αργότερα έδωσε το κοπτικό šau “γάτος” ), που κι αυτό προέρχεται με η σειρά του από το αιγυπτιακό tešau “θηλυκή γάτα” (ενώ υπάρχουν και τα miew “tomcat” ).

Η αγγλική λέξη cat προέρχεται από το αρχαίο αγγλικό catt, που ανήκει σε μία ομάδα σχετικών λέξεων σε ευρωπαϊκές γλώσσες, μεταξύ των οποίων το ουαλικό cath, το γαλλικό chat (προφέρεται “σα”), το ιταλικό gatto, το ισπανικό gato (προφέρεται “γκάτο”), το βασκικό katu, το ελληνικό βυζαντινό κάτια, το αρχαίο ιρλανδικό cat, το γερμανικό Katze, και το παλαιό σλαβονικό kotka.

Ο όρος puss (όπως στη λέξη pussycat) πιθανότατα προήλθε από το ολλανδικό poes ή από το Puuskatte της Κάτω Γερμανίας, το σουηδικό kattepus ή το νορβηγικό pus, pusekatt. Όλα αυτά υποδηλώνουν μια γυναίκα και κατ’ επέκταση, μια θηλυκή γάτα.

Στα ελληνικά το χαϊδευτικό όνομα για τη γάτα είναι το ηχομιμητικό ψιψίνα.

Πηγή gatakia.gr