Η περιποίηση της γάτας

Η περιποίηση της γάτας

Προσέξτε ιδιαίτερα στην περιποίηση του κεφαλιού της γάτας.

Ξεκινήστε με τα αφτιά, τα μάτια και τα δόντια.
Οι κατοικίδιες γάτες, και ειδικά οι μακρύτριχες, χρειάζονται περισσότερη περιποίηση, εκτός από το καθάρισμα που κάνουν στον εαυτό τους, θα πρέπει να το κάνει και ο ιδιοκτήτης τους.
Οι Μακρύτριχες γάτες μαδούν όλο το χρόνο και χρειάζονται καθημερινή περιποίηση.

Η καθημερινή περιποίηση είναι απαραίτητη για τις μακρύτριχες. Χωρίς αυτήν, οι μπερδεμένες τούφες μπορεί να μείνουν στο δέρμα και να γίνουν ένα τόσο μπλεγμένο κουβάρι, ώστε να χρειάζεται κτηνίατρο το ξέμπλεγμά τους. Δυο φορές την ημέρα, από δεκαπέντε έως τριάντα λεπτά τη φορά, αρκούν.

Αν βγάζετε πολύ μπερδεμένες τρίχες, κρατήστε τη γούνα με το ένα χέρι και προσπαθήστε να ξάνετε το μπέρδεμα με το άλλο. Ποτέ μην το κόβετε με ψαλίδι είναι πολύ εύκολο να «τεντώσετε» το ευλύγιστο δέρμα της γάτας και να το κόψετε. Αν δεν μπορείτε να λύσετε τον κόμπο συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.

1.Μια φορά την εβδομάδα, σαν προκαταρκτικό βήμα, βάλτε πούδρα σ’ όλο το τρίχωμα, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη πούδρα για περιποίηση ή ένα μείγμα από πούδρα και ταλκ. Αυτό δίνει όγκο και ξεχωρίζει τις τρίχες.
2.Με τα χέρια σας, κατανείμετε την πούδρα παντού στο τρίχωμα και σιγoυρευτείτε ότι δεν έχει το ένα σημείο πιο πολύ πούδρα από το άλλο. Οι περισσότερες γάτες το απολαμβάνουν, γιατί το καταλαβαίνουν σαν ένα ολόσωμο μασάζ!
3.Με μια βούρτσα από γουρουνότριχα (που δε δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό ούτε σπάει τις τρίχες), βουρτσίστε προς τα επάνω τη γούνα και αρχίστε τη διαδικασία αυτή αφαιρώντας τις νεκρές τρίχες και τα υπολείμματα.
4.Όταν δείτε ότι σηκώθηκαν εντελώς όλες οι τρίχες, αλλάξτε φορά και βουρτσίστε προς τα κάτω και πάνω, σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανόμενης της ουράς και του κάτω μέρους της γάτας.
5.Χτενίστε με μια χτένα με λεπτά δόντια ώστε να φύγει κάθε μπέρδεμα κι ανακάτεμα.
6.Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε ν’ «ανοίξετε» απαλά τις τρίχες γύρω από τις άκρες των αφτιών, ώστε να τους δώσετε μια στρογγυλάδα, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό.
7.Τέλος, χρησιμοποιήστε μια oδoντόβoυρτσα για να σηκώσετε το περιλαίμιο, και να βουρτσίσετε γύρω από το πρόσωπο το μπροστινό μέρος και τα πόδια. Προσέξτε να μην πλησιάσετε πολύ τα μάτια.
Πηγή: Avril Lavigne