Η κοινωνική οργάνωση και ο ζωτικός χώρος της γατούλας μας!

Η κοινωνική οργάνωση και ο ζωτικός χώρος της γατούλας μας!

Κοινωνική οργάνωση

  • Η φυσιολογική κοινωνική οργάνωση της ελεύθερης γάτας ποικίλει. Εξαρτάται δηλαδή από τον τρόπο που η ίδια επιλέγει να ζήσει και να οργανωθεί. Άλλη γάτα επιλέγει να ζήσει μόνη της και τότε δεν ανέχεται γύρω της καμία άλλη γάτα και άλλη μπορεί να γίνει μέλος μεγάλης πολυπληθούς αποικίας. Αυτός είναι και ένας λόγος που η γάτα είναι τόσο επιτυχημένη σαν είδος.
  • Η γάτα αφενός είναι μοναχικός κυνηγός γιατί τα θηράματά της είναι μικρά σε μέγεθος ζώα και μπορεί να τα κυνηγήσει μόνη της, αφετέρου όμως μπορεί να ενσωματωθεί και σε μια ποικιλία σύνθετων κοινωνικών ομάδων. Δηλαδή αν υπάρχει άφθονο φαγητό στη περιοχή και διαθέσιμο σεξ μπορεί να παραμείνει σε ομάδα, να ζευγαρώσει και να μεγαλώσει τα μικρά της μέσα σ΄αυτήν. Πολλές φορές μητέρες σχηματίζουν με τα μικρά τους μια ομάδα και είναι δυνατόν να τα ανατρέφουν με τη βοήθεια και άλλων μητέρων. Αυτά τα μικρά ανεξαρτητοποιούνται γρηγορότερα από τη μαμά τους δηλαδή την 20η μέρα της ζωής τους αντί της 30ης.  
  • Μια περιοχή θεωρείται αποικία όταν σ΄αυτήν ζει μεγάλος αριθμός γάτων. Μέσα στην αποικία οι γάτες σχηματίζουν φιλικές αλλά και ανταγωνιστικές σχέσεις. Αυτές που έχουν φιλικές σχέσεις χαιρετούν η μία την άλλη, τρίβουν μεταξύ τους τα κεφάλια τους, το σώμα τους, τις ουρές τους, μπορεί να γλείφουν η μία την άλλη, μπορεί να μοιράζονται τη τροφή και το χώρο ύπνου. Σε μια σταθερή αποικία, οι καυγάδες είναι σπάνιοι γιατί οι γάτες που δεν έχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους αποφεύγουν η μία την άλλη και χρησιμοποιούν ακριβή χρόνο για να μοιράζονται κοινούς χώρους.
  • Υπάρχουν βέβαια διαφορές μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Οι γάτοι δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους φιλικές σχέσεις. Τα αρσενικά έρχονται σε μια ομάδα για λίγο χρόνο ώστε να έχουν την ευκαιρία να ζευγαρώσουν με μια θηλυκή στον επόμενο οίστρο της. Μετά φεύγουν και γίνονται μέλη σε άλλες ομάδες αν αυτές οι ομάδες είναι κοντά.

Ζωτικός χώρος

  • Η γάτα έχει ανάγκη τη ζωτική της περιοχή. Φυσικά όλη αυτή η περιοχή αποτελείται από ένα δίκτυο μονοπατιών που ελέγχονται και μαρκάρονται με βάση ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα από την ίδια. Τα σύνορα τα διατηρεί με οσφρητικά και οπτικά σημάδια που είναι γρατζουνιές σε κάθετες επιφάνειες και απόθεση ούρου ή κοπράνων. Όλα αυτά τα σημάδια πληροφορούν τις άλλες γάτες για το φύλλο, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας της και την παρουσία της εκεί.
  • Γενικά το ¨μαρκάρισμα¨ επιτρέπει σε ορισμένο αριθμό γάτων να μοιράζονται τις πηγές της τροφής χωρίς να υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός. Μπορεί δηλαδή μια γάτα να κυνηγά το πρωί σε ένα σημείο και να επιτρέπει σε μια άλλη να κυνηγά το απόγευμα.
  • Οι ελεύθερες γάτες προσπαθούν να αποφύγουν τις γατομαχίες που οδηγούν σε τραυματισμούς και μολύνσεις. Είναι μοναχικοί κυνηγοί, ξέρουν πώς να οριοθετούν τη περιοχή τους, στηρίζονται στις δυνάμεις τους. Αν οι ικανότητές τους μειωθούν, δεν μπορούν να επιζήσουν.
  • Έξω από τη ζωτική της περιοχή υπάρχει η τοπική περιοχή (hometerritory), που μπορεί να την μοιράζεται κατά τμήματα με άλλες γάτες. Το μέγεθος αυτής της περιοχής σχετίζεται με τη πυκνότητα των υπαρχόντων πηγών τροφής. Όταν η τροφή είναι άφθονη, η τοπική περιοχή μπορεί να είναι μόλις 800 τετραγωνικά μέτρα για τη θηλυκή γάτα και 8.500 τετραγωνικά μέτρα για τον αρσενικό.
  • Σε περιοχές με λιγότερη αφθονία τροφής, η τοπική περιοχή μπορεί να είναι 2,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα για τη θηλυκή γάτα και 4,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα για τον αρσενικό.

Σεξουαλική και κοινωνική ωριμότητα

Οι θηλυκές:

Εκδηλώνουν το πρώτο τους οίστρο συνήθως μεταξύ 5-9 μηνών (3,5 έως 12 μηνών οι ακραίες τιμές).  Πρώιμο οίστρο δείχνουν αυτές που γεννήθηκαν νωρίς την άνοιξη, όσες έχουν εκτεθεί σε επιβήτορες γάτους, αυτές που βρίσκονται κοντά σε άλλα θηλυκά με οίστρο και τέλος όσες εκτέθηκαν σε περιόδους αυξημένης ηλιοφάνειας.

Τα αρσενικά:

Συνήθως τα ελεύθερα αρσενικά που ζουν στη φύση αργούν να εκδηλώσουν σεξουαλική ωριμότητα μπορεί και μέχρι την ηλικία των 18 μηνών (τα κατοικίδια μεταξύ 9-12 μηνών).

Κοινωνική ωριμότητα:

Η κοινωνική συμπεριφορά δεν συμβαδίζει με την σεξουαλική ωριμότητα. Συμβαίνει στην ηλικία των 3-4 χρόνων και ιδιαίτερα στα αρσενικά περιλαμβάνει την υπεράσπιση της περιοχής τους.

Σεξουαλική συμπεριφορά:

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα αρσενικά γατάκια ηλικίας 3-4 μηνών μπορεί να ξεκινήσουν δάγκωμα σβέρκου και κινήσεις λεκάνης.

Πηγή ailouros.gr