Η Iris νικάει τον αυτισμό μέσω της ζωγραφικής και της γάτας της Thula.

Η Iris νικάει τον αυτισμό μέσω της ζωγραφικής και της γάτας της Thula.

Η εξαιρετική εστίαση και επιμονή στη λεπτομέρεια την βοήθησαν να δημιουργήσει απίστευτα όμορφους πίνακες τους οποίους, πολλοί από τους θαυμαστές της (μεταξύ τους και η Αντζελίνα Τζολί) έχουν παρομοιάσει με τα έργα του Μονέ.

Η εξάχρονη Iris Grace αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα των απροσδόκητων δώρων που μπορεί να φέρει μαζί του ο αυτισμός.

p1ad45rreh1fti1a791k3l1bfpssel_900

Η μικρή Iris σιγά-σιγά μαθαίνει να μιλά, ενώ τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη από τα 2 τους χρόνια αρχίσει να λένε τουλάχιστον μερικές λέξεις. Μαζί με τη λογοθεραπεία, οι γονείς της την ενθάρρυναν να ξεκινήσει να ζωγραφίζει, μόλις ανακάλυψαν το εκπληκτικό ταλέντο της.

p1ad45rrei1i8mgvp9c7vvc137hq_900

Υπάρχει όμως και ένας σημαντικός συμπαραστάτης στο έργο της, που είναι επίσης άξιος επαίνου – και αυτός είναι η Thula, η θεραπευτική γάτα της.

p1ad45rred1u87ki9hrsofg14co8_900

Η Iris συνάντησε την Thula, μια Maine Coon γάτα, το 2014 και τη ζωή της στο σπίτι άρχισε να αλλάζει. Η Iris αγάπησε αμέσως τη Thula και άρχισε να επικοινωνεί μαζί της, με έναν τρόπο που δεν είχε εμφανίσει ποτέ πριν.

Η Thula, η οποία είναι σχεδόν 2 ετών, είναι μια MaineCoon γάτα. Αυτή η φυλή είναι γνωστή ως ο ευφυής και ευγενικός «γίγαντας» του κόσμου της γάτας. Ο ευγενής και συμπονετικός χαρακτήρας της είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Iris, ένα μικρό κορίτσι που μεγαλώνει με αυτισμό.  «Η Thula έχει περιορίσει τα καθημερινά άγχη στη ζωή της Iris και τη διατηρεί ήρεμη» δήλωσε η μητέρα της εξάχρονης, Arabella Carter-Johnson, στο Bored Panda. «Παράλληλα η σχέση της με την Thula, έχει ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση της να είναι πιο κοινωνική. Θα μιλήσει περισσότερο στην Thula, λέγοντας της μικρές φράσεις όπως “κάτσε γάτα”».

p1ad45rreh38r3a0qfde5i11cvo_900

Η επαφή της Iris με τη ζωγραφική έδειξε ότι διαθέτει ένα εξαιρετικό ταλέντο για να εκφράσει τον εαυτό της μέσα από αυτήν. Να εξωτερικεύσει μέσω των χρωμάτων συναισθήματα που είναι βαθειά βυθισμένα μέσα της.

Η ιστορία της γρήγορα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο  και ήδη έχουν πωληθεί έργα ζωγραφικής σε ιδιώτες συλλέκτες τέχνης, τόσο στην πατρίδα της τη Μεγάλη Βρετανία όσο και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της  Αντζελίνα Τζολί. Τα κέρδη από τις πωλήσεις της τέχνης της, πάνε στις  θεραπείες, την εκπαίδευση και το μέλλον της.

Η μητέρα της Arabella είναι επαγγελματίας φωτογράφος και έχει καταγράψει το ταξίδι τους σε μορφή ημερολογίου με φωτογραφίες και πλέον αφηγείται την ιστορία της Iris, στο πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Iris Grace».

Η υπερήφανη μαμά έγραψε στο Bored Panda:

«Η Iris, μια εξάχρονη με αυτισμό βρήκε τη φωνή της μέσα από τη ζωγραφική και την πιστή σύντροφο της. Η λέξη εξαπλώθηκε σε όλη την υδρόγειο, και η Iris και η Thula έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα – ότι το διαφορετικό είναι λαμπρό. Τα  έργα της έχουν αγοραστεί από συλλέκτες, συμπεριλαμβανομένης της Αντζελίνα Τζολί. Για πρώτη φορά η οικογένειά μας πήγε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, στη Στοκχόλμη, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για ένα μικρό κορίτσι που ήταν κάποτε απομονωμένο στο σπίτι δεν μπορούσε να μιλήσει ή να είναι γύρω από τους άλλους.

Τώρα μιλάει, διαβάζει και απολαμβάνει την εκπαίδευση στο σπίτι της, είναι πλέον μια διαφορετική ζωή. Αποφάσισα να πω την ιστορία μας στο πρώτο μας βιβλίο «Iris Grace». Τρεις καλλιτέχνες έχουν βρεθεί μαζί, ο ζωγράφος, ο φωτογράφος και ο εικονογράφος, μέσα από λέξεις και εικόνες που θα μεταφερθούν στον κόσμο της Iris με τη βοήθεια της Thula, της έμπιστης γάτας της, που είναι η καλλιτεχνική βοηθός της. 42 όμορφες ζωγραφιές, 15 εικονογραφήσεις και εκατοντάδες φωτογραφίες κάνουν το βιβλίο αυτό μια μορφή εξαιρετικών απομνημονευμάτων για να το θυμόμαστε για πάντα.

Ήθελα να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό, για να δείξουμε στους ανθρώπους ότι μπορεί να υπάρξει ένα φωτεινό μέλλον. Οι τεχνικές που πέτυχαν στην Iris δεν μπορούν να λειτουργήσουν με κάθε παιδί αλλά πιστεύω ότι υπάρχει πάντα ένα κλειδί το οποίο μπορεί να «ξεκλειδώσει» το παιδί σας.

Πηγή: klik