Η διατροφή της γάτας από την στιγμή που γεννιέται!

Η διατροφή της γάτας από την στιγμή που γεννιέται!

Νεογνικό στάδιο (0-1 εβδομάδα)

Τα μικρά γατάκια είναι ανήμπορα. Η μητέρα τα θηλάζει και τα καθαρίζει από ούρα και κόπρανα με τη γλώσσα της γλύφοντας τη περιοχή ακριβώς πάνω από τα γεννητικά τους όργανα .

3η μέρα ζωής

Ο θηλασμός γίνεται με «επαγγελματικό τρόπο». Τα μικρά με τη βοήθεια της όσφρησης, βρίσκουν το μαστό που έχουν επιλέξει και για συνολικά 6 ώρες την ημέρα προσκολλώνται στη ρόγα.

Μεταβατικό στάδιο (1-2 εβδομάδων)

Εκδηλώνουν τη διάθεσή τους για θηλασμό μόλις ξυπνήσουν ή αν κάποιο σώμα αγγίξει το πρόσωπο ή τα χείλη τους. Αυτό εξαφανίζεται την 20η ημέρα.

Στάδιο Κοινωνικοποίησης (2-7 εβδομάδων)

4η εβδομάδα ζωής

Ξεκινά ο απογαλακτισμός. Η μητέρα γάτα αρχίζει σταδιακά να αρνείται όλο και πιο συχνά να τα θηλάζει. Τα γατάκια δοκιμάζουν να τρώνε στερεή τροφή και η μητέρα φέρνει στη φωλιά τους εξασθενημένο και στο τέλος ζωντανό κυνήγι που το αφήνει μπροστά τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να το κυνηγήσουν και να το σκοτώσουν. Από το πιο θήραμα θα απασχολήσει τα μικρά γατάκια, μέχρι ποιο θήραμα προτιμάει η μητέρα τους, θα καθορίσει την μελλοντική τους προτίμηση σε κάποιο ή κάποια θηράματα.

7η εβδομάδα ζωής

Συνήθως ο απογαλακτισμός δεν τελειώνει αμέσως στην ηλικία των 7 εβδομάδων αλλά συνεχίζεται κατά διαστήματα και για αρκετές εβδομάδες. Από τη 5η εβδομάδα όμως αρχίζουν και θηλάζουν συνολικά 4 ώρες την ημέρα.

Τα γατάκια που απογαλακτίζονται 4 εβδομάδων, γίνονται πολύ πιο εύκολα κυνηγοί ποντικιών, από εκείνα που απογαλακτίζονται 9 εβδομάδων.

Εφηβικό στάδιο (7 εβδομάδων έως τη σεξουαλική ωριμότητα 6-12 μηνών)

Σ΄αυτή την ηλικία τα γατάκια είναι έτοιμα να φύγουν από τη μητέρα τους και να γίνουν πλήρως ανεξάρτητα ως προς τη τροφή τους.

15η – 18η εβδομάδα ζωής

Τα μικρά ακολουθούν την μητέρα τους στο κυνήγι και την βλέπουν πως εντοπίζει, πλησιάζει χωρίς να γίνει αντιληπτή, εφορμά, πιάνει και σκοτώνει το θήραμα. Δεν είναι γνωστό αν η μάνα διδάσκει το πώς να κυνηγούν ή απλώς ξυπνάει τα κυνηγητικά τους ένστικτα. Το ελεύθερο γατάκι από 6 μηνών μπορεί να κυνηγήσει και να βρει τη τροφή του μόνο του.

Πηγή ailouros.gr