H γάτα σας μετά από εσάς

H γάτα σας μετά από εσάς

Μια πένθιμη άλλα ρεαλιστική σκέψη που περνάει από το μυαλό κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου, ιδίως εάν είναι ηλικιωμένος, είναι τι θα γίνει η γάτα η οι γάτες του μετά από αυτόν.

Όλοι το ‘χουμε σκεφτεί, αλλά οι περισσότεροι, όπως γενικά με τον θάνατο, αποφεύγουν κάθε σκέψη χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό τους αφήνει στην πραγματικότητα έκθετους σε πραγματικό κίνδυνο, και αυτούς και το ζωάκι τους.

Στα σωματεία και φιλοζωικές ομάδες ακούμε καθημερινά πολλές φρικτές ιστορίες με γάτες που κλειδώνονται κατά λάθος στο σπίτι, όταν πεθάνει ο άνθρωπος που τις είχε, πετιούνται στο δρόμο, καταλήγουν εγκαταλελειμμένες όση αγάπη κι αν έδωσαν σε αυτόν που τις είχε ή τις φορτώνονται τα παιδιά του, άσχετα με το αν τις αγαπάνε ή όχι και περνούν τη ζωή τους παρατημένες σε μια γωνία ενός κήπου. Πολλοί καρκινοπαθείς ή με άλλες σοβαρές ασθένειες, που χρειάζεται ασχοληθούν με τον εαυτό τους σε μια δεδομένη στιγμή και έχουν ζώα, βρίσκονται σε κατάσταση πανικού σε τέτοιες περιπτώσεις.

Είναι βασικό λοιπόν για να μην καταλήξουν έτσι τα ζωάκια μας να έχουμε κατά νου τι θα συμβεί σε αυτά μετά από μας ή και σε περίπτωση που ατύχημα μας εμποδίζει να τα φροντίσουμε σωστά, αντί να απελπιζόμαστε και να το αφήνουμε στην τύχη τελικά.

Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικές ασφαλίσεις ζώων που ο ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώσει εξασφαλίζοντας το γατάκι του. Εδώ από όσο γνωρίζω υπάρχει μονό για σκυλιά κάτι, αλλά πάντα μπορεί να ρωτήσει κάνεις τον ασφαλιστή του εάν μπορεί να προβλεφτεί κάτι για τη γάτα του. Μπορεί η απάντηση να είναι και θετική, πράγμα που αυτόματα λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οικονομικό.

Εφόσον όμως ζούμε στην Ελλάδα, που δεν είναι πολύ οργανωμένα τα πράγματα, σας προτείνω:

9 βήματα για την πλήρη εξασφάλιση σας

που είναι πολύ χρήσιμα κι αποτελεσματικά εάν τα εφαρμόσετε:

1. Πληροφορηθείτε νομικά.
Καλό είναι να πάρετε πληροφορίες από τον δικηγόρο σας για το εάν μπορείτε να κάνετε και τι είδους συμφωνητικό ή τι χρειάζεται να γράψετε στη διαθήκη σας προκειμένου να αποφύγετε κάθε κίνδυνο και να φροντιστεί το ζωάκι σας όπως θέλετε.

2. Προβλέψτε μακροπρόθεσμα τι θα χρειαστεί η γάτα σας και βάζετε στην άκρη αυτό το πόσο.
Λάβετε υπόψη τα τωρινά του έξοδα σε φαγητό κτηνίατρο, άμμο, αξεσουάρ και προβλέψτε το ενδεχόμενο χρήσης ειδικών πιο ακριβών τροφών εάν πάθει κάτι και τις χρειάζεται ή συχνών επισκέψεων σε γιατρό, νοσηλείας και άλλα τυχαία έξοδα.

Μπορείτε να συνεννοηθείτε και με τον γιατρό της επιλογής σας για όλα αυτά.

TipΓια να μη σας πέσει βουνό το ποσό, αρχίστε από νωρίς να βάζετε κάθε μηνά στην άκρη ένα πόσο που αντιστοιχεί στη γάτα σας (πχ βάζετε το ίδιο που ξοδεύετε κάθε μήνα γι αυτήν και κάτι έξτρα, όσο μπορείτε κάθε φορά), όσο πιο νωρίς αρχίσετε τόσο περισσότερα θα μαζευτούν στο τέλος. Εάν μπορείτε, βάλτε και τα διπλά ή τα τριπλά για πιο γρήγορα. Διαφορετικά ίσως χρειαστεί να προβλέψετε την πώληση κάποιων αποκτημάτων σας, διαδικασία πιο μακρόχρονη και όχι και τόσο σίγουρη.

3. Βρείτε τον κατάλληλο άνθρωπο.
Ένα βασικό ερώτημα είναι πού θα πάει η γατούλα σας και ποιος θα αναλάβει να επιβλέπει την φροντίδα της.
Μπορεί, εάν έχετε φιλόζωα παιδιά που την αγαπούν, να την εμπιστευτείτε σε αυτά με ειδικές οδηγίες που είστε σίγουρος ότι κατανόησαν και να κάνετε την τυπική διαδικασία με αυτά, αν είστε τυχερός.
Εάν όμως δεν έχετε, θα χρειαστείτε ένα πραγματικά φιλόζωο άτομο που συμπαθεί τη γάτα σας (είτε συμπαθεί εσάς είτε όχι).

Η βασική αγάπη για το ζωάκι είναι ουσιαστικά η μόνη σίγουρη σας εξασφάλιση ότι θα διαχειριστεί τα χρήματα σας σωστά, καθώς και το κατά πόσο διαχειρίζεται καλά τα δικά του χρήματα ή είναι έμπιστο άτομο σε οικονομικά ζητήματα.

Μια έξτρα γνώση στα ιατρικά θέματα γάτας είναι προσόν, αλλά με την κατάλληλη καθοδήγηση από εσάς και τον κτηνίατρο σας αυτό μαθαίνετε εύκολα αν υπάρχει ενδιαφέρον.

Καλό είναι να αποφύγετε ανθρώπους που δεν έχουν πραγματική αγάπη για τη γάτα σας ή πραγματικές ικανότητες διαχείρισης ή απλά συμπαθούν εσάς χωρίς να είστε σίγουροι αν συμπαθούν και το ζωάκι σας ή αν έχουν αλλεργία.

4. Δημιουργείστε έναν κοινό λογαριασμό μαζί του με το ποσό.
Αυτό είναι βασικό για να μπορεί να πάρει χρήματα ή μπορείτε να ρωτήσετε εάν γίνεται να υπάρξει ένα ποσό που θα κατατεθεί αυτόματα μετά τον θάνατο σας. Μπορείτε να ρωτήσετε τον τραπεζικό και τον δικηγόρο σας για άλλες πληροφορίες.

5. Διασφαλιστείτε νομικά και ανθρώπινα.
Το να προβλέψετε κάτι στη διαθήκη σας χωρίς να έχετε ειδοποιήσει από πριν κανένα δεν είναι σίγουρη λύση γιατί μπορεί ένας άνθρωπος που πιστεύατε έμπιστο να αρνηθεί την κληρονομιά υπό τον όρο να φροντίζει το ζώο ή κάτι ανάλογο. Χρειάζεται να προβλέψετε και να κάνετε ιδιωτικό συμφωνητικό, πληρεξούσιο ή ό,τι άλλο σας υποδείξει ο δικηγόρος σας όσο είστε ενεργητικός και ακόμα υγιής. Στο εξωτερικό κάνουν το λεγόμενο “trust” και υπάρχουν ειδικευμένοι δικηγόροι που μπορούν να διαχειριστούν ό,τι τους ζητήσετε. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, εάν χρειάζεται να δίνει κάνεις ένα πόσο κάθε μήνα στο άτομο αυτό που θα φροντίζει και θα φιλοξενεί τη γάτα.

6. Ρυθμίστε πού θα μείνει.
Τρείς λύσεις έχετε ουσιαστικά, ή να δώσετε το σπίτι σας σε αυτόν που θα την φροντίζει, ή να την πάρει ο ίδιος ή να την δώσετε σε σπίτι μόνιμης φιλοξενίας σωματείου. Η καλύτερη για το ζώο είναι η πρώτη αλλά πολλές φόρες χρειάζεται να επιλέξετε μια άλλη.

7. Γράψτε και συνεννοηθείτε με τον κτηνίατρο.
Ένας έξτρα έλεγχος μπορεί να γίνεται και από τον εμπιστευόμενο σας κτηνίατρο με τον όποιο μπορείτε να συζητήσετε την πρόβλεψη του για την υγεία του ζώου και να ζητήσετε να ελέγχει κι αυτός τα πράγματα.
Είναι πολύ βασικό να γράψετε για το άτομο της επιλογής σας και για τον κάθε εμπλεκόμενο λεπτομερείς οδηγίες.

Περιγράψτε :

  • Αγαπημένα φαγητά της γάτας σας
  • Αγαπημένη άμμος και συμπεριφορά τουαλέτας
  • Φαγητά που απεχθάνεται
  • Τι της αρέσει γενικότερα και τι όχι
  • Τι χαρακτήρα έχει
  • Ποιο είναι το ιατρικό ιστορικό της
  • Τι ιατρική φροντίδα χρειάζεται ή θα χρειαστεί στο μέλλον.
  • Τηλέφωνα κτηνιάτρου, εφημερευόντων κλινικών, ξενοδοχείων γατών.

Γενικά όσο περισσότερα και με μεγαλύτερη σαφήνεια γράψετε τόσο καλύτερα θα είναι.

8. Κάνετε δωρεά σε ένα σωματείο που εμπιστεύεστε υπό όρους.
Εάν υπάρχει ένα σωματείο η μια ομάδα ανθρώπων που εμπιστεύεστε, μπορείτε την ιδία συνεννόηση να κάνετε και με αυτούς δίνοντας τους πληρεξουσιότητα να χειριστούν το θέμα όπως ορίσατε. Ισχύουν τα ιδία όπως με το πρόσωπο. Ίσως χρειαστεί να γίνεται ένας έλεγχος από έναν δικηγόρο.

9. Προβλέψτε και για τα αδέσποτα.
Προβλέψτε, αν έχετε τη δυνατότητα, στη διαθήκη σας μια δωρεά σε έναν οργανισμό ή άτομο που ασχολείται με τα αδέσποτα της γειτονιάς σας ή και γενικότερα με τα αδέσποτα και το εμπιστεύεστε πραγματικά και το έχετε τσεκάρει ήδη. Έτσι πολλά γατάκια θα φάνε και θα σωθούν χάρη σε σας κι εκτός από τη γατούλα σας.

Όλα αυτά βοηθούν πάρα πολύ να ησυχάσετε πνευματικά, να αισθάνεστε κι εσείς και τα ζώα που αγαπάτε εξασφαλισμένα. Έτσι μπορείτε πολύ πιο άνετα να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και όσα χρειάζεστε εσείς τα τελευταία χρόνια της ζωής σας και να μην έχετε αλλά άγχη εκτός από τα δικά σας.

Η πρόβλεψη σώζει ζωές και για εσάς και για τη γάτα σας.

Πηγή: yasmin1gr