Η γάτα που “καλπάζει”

Η γάτα που “καλπάζει”

Το παρακάτω video έχει σημειώσει, μέχρι σήμερα, περισσότερους από 3.000.000 επισκέπτες ενώ αναδημοσιεύεται από ειδησεογραφικά blogs με τίτλο “η γάτα που καλπάζει”. Ο “καλπασμός”, όμως, της συγκεκριμένης γάτας περιγράφεται επιστημονικά ως “υπερμετρία” και είναι σύμπτωμα νευρολογικών παθήσεων.

Όσο περίεργο και να φαίνεται το βάδισμα της συγκεκριμένης γάτας, υπάρχει εξήγηση. Το βάδισμα αυτό χαρακτηρίζεται ως υπερμετρικό, δηλαδή τα άκρα ανασηκώνονται περισσότερο και εμφανίζουν μεγαλύτερο διασκελισμό καθώς το ζώο περπατάει. Το όργανο που ευθύνεται για τον συντονισμό και έυρος των κινήσεων είναι η παραγκεφαλίδα η οποία αποτελεί τμήμα του εγκεφάλου. Ζώα με παρεγκεφαλιδικό σύνδρομο εμφανίζουν ποικίλα συμπτώματα που σχετίζονται με συγκεκριμένη διαταραχή  στην κινητικότητα των άκρων, της κεφαλής και του κορμού.

Ορισμένες φορές ζώα με παρεγκεφαλιδικά συμπτώματα μπορεί να μην έχουν άμεση αλλοίωση στην παρεγκεφαλίδα αλλά στα νεύρα και νευρικές οδούς που κατευθύνουν τις πληροφορίες προς στην παρεγκεφαλίδα.

Σε γενικές γραμμές, παραδείγματα νοσημάτων που οδηγούν σε τέτοια συμπτώματα είναι οι συγγενείς, φλεγμονώδεις, αγγειακές παθήσεις και νεοπλασίες της παρεγκεφαλίδας. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένες συγγενείς και άλλες νευροπάθειες στην γάτα και συνήθως συνδέονται με συγκεκριμένες φυλές. Το σίγουρο είναι πως γάτα με τέτοια κλινική εμφάνιση πρέπει να εξεταστεί νευρολογικά ώστε να εντοπιστούν τυχόν ελλείμματα που δεν είναι εμφανή μόνο από τον βηματισμό.

Πηγή: vetmenow.gr