Η διάσωση του Σταύρακα

Η διάσωση του Σταύρακα

Είναι μεσημέρι. Ξαφνικά το τηλέφωνο χτυπάει. Εγκλωβισμένος γάτος σε κτίριο. (Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών αφού μας γνώρισε αυτοπροσώπως μας παροτρύνει να σπεύσουμε).Κάποιο ζωάκι κινδυνεύει. Τα φώτα ανάβουν. Η σειρήνα ηχεί. Σε 07 λεπτά είμαστε παρόντες στο σημείο. Οι παρευρισκόμενοι μας υποδεικνύουν το σημείο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί ο γάτος. 10 μέρες μας είπαν ότι ήταν έτσι. Βλέπουμε τον γάτο ανάσκελα τεντωμένο πιασμένο σφιχτά στα σύρματα του συστήματος σκίασης.

staurakas-rescue

Ούτε κίνηση, ούτε φωνή, ούτε οπτική αναπνοή, ούτε σφυγμός. Σκέψη: Φτάσαμε αργά. Είναι νεκρός. Τελικός έλεγχος ανταπόκρισης. Βγάζω το ψαλίδι μου. Του “ρίχνω” μία στο πόδι. Ένα ξεψυχισμένο “νιάου” ακούστηκε ξαφνικά. Γρήγορα καλούμε την Ιωάννα. Κλούβα γρήγορα. Τώρα! Σε 03 λεπτά ήταν και πάλι παρών. Όπως πάντα.

Πένσα-μυτοτσίμπιδο-κόφτης. Κόβουμε τα σύρματα με την σειρά. Μέση-πίσω άκρα-ουρά. 30-45 συρματάκια σφιχτά τυλιγμένα γύρω του. Προφανώς στην προσπάθεια του να ελευθερωθεί μόνος του μπλέχτηκε χειρότερα. Καλύπτουμε τον γάτο με κουβέρτα. Τον τοποθετούμε στην κλούβα.

Εσπευσμένη διακομιδή. Φώτα-σειρήνα. Σε ώρα αιχμής σε 06 λεπτά ήμασταν στον κτηνίατρο. Ο γατούλης παθαίνει σπασμούς. Ενδοφλέβια-ορός-ενέσεις. Πιθανότητες λίγες. Μηδενικές. Οι πρώτες 12 ώρες είναι κρίσιμες.

Πέρασε τον κίνδυνο. Πάλεψε και έζησε.

Ο “Σταύρακας”. Έτσι τον ονόμασαν. Ο γάτος του ζεν. Πραγματικός Βούδας με τους ανθρώπους. Θέλει την αποκλειστικότητα. Δεν θέλει άλλους γάτους / γάτες στο σπίτι του. Δίνεται για υιοθεσία. Ένα καλό σπίτι για τον “Σταύρακα”. Του αξίζει.

  Διοικητής Ε. Μ. Α. Ζ. 

Χρίστος Μιχαλόπουλος  

Υποδιοικητής Ε. Μ. Α. Ζ. 

Αδαμόπουλος Νικόλαος