3 τρόποι για να σταματήσετε το γουργουρητό κατά την ακρόαση

3 τρόποι για να σταματήσετε το γουργουρητό κατά την ακρόαση

Η κλινική εξέταση, και περισσότερο η ακρόαση του θώρακα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική για τον κτηνίατρο στην περίπτωση μιας γάτας που γουργουρίζει.

Γνώριμο και στους ιδιοκτήτες γάτων, το γουργουρητό πιστεύεται ότι χαρακτηρίζει μια ευχαριστημένη και ήρεμη γάτα. Αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό, πολύ συχνά οι γάτες γουργουρίζουν και υπό συνθήκες στρες. Το γουργουρητό κατά την εξέταση μπορεί να κάνει την ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

Η περισσότερο γνωστή στους κτηνίατρους τεχνική διακοπής του γουργουρητού είναι η συγκράτηση κοντά στη μύτη του ζώου ενός κομματιού βαμβάκι, εμποτισμένου με οινόπνευμα.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος στο Journal of Small Animal Practice αξιολογεί τρεις τεχνικές διακοπής του γουργουρητού. Στην έρευνα αποκλείστηκε η μέθοδος του εμποτισμένου βαμβακιού, γιατί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκαλούσε εκνευρισμό σε ορισμένες γάτες.

Η αποτελεσματικότερη τεχνική ήταν το άνοιγμα μίας βρύσης σε κοντινή απόσταση από τη γάτα. Η τεχνική αυτή προκάλεσε διακοπή του γουργουρητού στο 81% των γάτων.

Η δεύτερη πιο αποτελεσματική μέθοδος (ποσοστό επιτυχίας 50%) ήταν ο ψεκασμός πλησίον του εξεταζόμενου ζώου, αερολύματος Feliway (Ceva Animal Health).

Η τρίτη σε αποτελεσματικότητα (επιτυχία 13%) ήταν το φύσημα με μέτρια δύναμη στα αυτιά της γάτας.

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια καλή εξήγηση γιατί ο ήχος του τρεχούμενου νερού μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από το φύσημα στα αυτιά ή τον ψεκασμό με Feliway. Οπωσδήποτε, ο κάθε κλινικός κτηνίατρος μπορεί να αξιολογήσει ο ίδιος τις μεθόδους αυτές και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Πηγή: Κτηνιατρικά Νέα