«Γοητευτικά, μυστηριώδη γατίσια μάτια»

«Γοητευτικά, μυστηριώδη γατίσια μάτια»

Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε θαυμάσει αυτά τα υπέροχα μάτια όταν σας κοιτούν με αυτό το μοναδικό βλέμμα τους. Αρκετές! Σίγουρα ξέρετε κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως χρώμα, σχήμα κ.τ.λ. Έχετε αναρωτηθεί όμως από επιστημονικής άποψης τα χαρακτηριστικά τους; Διαβάστε τα παρακάτω!

  • Η αναλογία του μεγέθους του ματιού της γάτας ως προς το συνολικό μέγεθος του κρανίου της είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλο θηλαστικό στη γη. Στο κυνήγι με χαμηλό φωτισμό, τα μάτια της είναι αυτά που μπορούν και βλέπουν μπροστά όπως του ανθρώπου.
  • Ο κερατοειδής χιτώνας (το διαυγές μέρος) του ματιού φουσκώνει προς τα έξω και επιτρέπει να μπαίνει 5 φορές περισσότερο φως από ότι μπαίνει στα μάτια του ανθρώπου.
  • Ο αμφιβληστροειδής έχει περίπου 25 ραβδία (μαυρόασπρη όραση στο σκοτάδι) για κάθε ένα κώνο (έγχρωμη όραση τη μέρα). Και τα 25 παραπάνω ραβδία ενώνονται με την ίδια νευρική ίνα ώστε και μόνο ένα ραβδίο να διεγερθεί από το φως, το ερέθισμα να μεταφερθεί στον εγκέφαλο. Αυτό τη βοηθά στο να μπορεί να βλέπει σε χαμηλό φωτισμό και να αντιλαμβάνεται και την παραμικρή κίνηση. Κάτι που δεν κινείται δεν μπορεί να το δει. Γιαυτό οι κόρες των ματιών της διαστέλλονται το βράδυ ώστε να επιτρέψουν την είσοδο σε περισσότερο φως, ενώ την ημέρα γίνονται σαν σχισμές.
  • Το tapetum lucidum είναι ένας καθρέφτης πίσω από τον αμφιβληστροειδή που αντανακλά το φώς ξανά στον αμφιβληστροειδή ώστε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στην διέγερση των ραβδίων, και να δει η γάτα στο σκοτάδι. Το κιτρινοπράσινο χρώμα που εκπέμπουν τα μάτια της μέσα στη νύχτα είναι ακριβώς αυτός ο καθρέφτης. Έτσι καταρρίπτεται και ο μύθος ότι η γάτα βλέπει στο σκοτάδι καλύτερα από τον άνθρωπο. Η οπτική οξύτητα της γάτας είναι 10 φορές λιγότερη από του ανθρώπου.
  • Η γάτα δεν έχει τόσο την ανάγκη διαχωρισμού των χρωμάτων γιατί κυνηγάει σχεδόν βράδυ χρειάζεται δηλαδή μαυρόασπρη όραση. Φαίνεται όμως ότι βλέπει το κίτρινο και μπλε μήκος φωτός και με εκπαίδευση ξεχωρίζει το κόκκινο χρώμα αν και δυσκολεύεται να το μάθει.
  • Ο φακός του ματιού της έχει μικρή προσαρμοστικότητα. Αυτό σημαίνει ότι βλέπει πάρα πολύ καλά μόνο μεταξύ 2 και 6 μέτρων ( αυτό εξηγεί γιατί μερικές οικόσιτες γάτες είναι δύσκολο να πάρουν λιχουδιές από το χέρι του ιδιοκτήτη τους).  Για να αυξηθεί η οπτική της οξύτητα, ο φακός του ματιού  της είναι πολυεστιακός και εστιάζει φως ειδικού μόνο μήκους κύματος.

Η μακρόστενη κόρη του ματιού προλαβαίνει την απώλεια οπτικών πεδίων που μπορούν να εστιαστούν σε καθορισμένα μήκη κύματος και έτσι μεγιστοποιεί την όραση της γάτας ώστε να μπορεί να πιάσει το θήραμα, να σκαρφαλώσει και να πηδήξει.

Πηγή ailouros.gr