«Γλώσσα … που σπάει κόκκαλα»

«Γλώσσα … που σπάει κόκκαλα»

Η γάτα διαθέτει ένα αριστουργηματικό εργαλείο που είναι η γλώσσα της η οποία έχει δύο είδη γευστικών καλύκων. Οι πρώτοι έχουν σχήμα μανιταριού και βρίσκονται στο εμπρός μέρος και στα δύο πλάγια της γλώσσας και οι άλλοι έχουν σχήμα φλιτζανιού και βρίσκονται στο πίσω μέρος της γλώσσας. Στο σύνολο υπάρχουν 473 γευστικοί κάλυκες ενώ ο άνθρωπος έχει 9.000. Την αδυναμία της αυτή την υπερφαλαγγίζει με την όσφρησή της. Η γλώσσα της σκεπάζεται από μικρές, σκληρές ¨τρίχες¨ με φορά προς τα πίσω. Αυτές βοηθούν στη συγκράτηση του νερού όταν πίνει αλλά και στο καθαρισμό ενός κόκκαλου από τα κομματάκια κρέατος όταν τρώει. Φυσικά με τη σπουδαία αυτή γλώσσα πλένει και καθαρίζει το τρίχωμά της, το ξεμπερδεύει, το στεγνώνει, το δροσίζει με το σάλιο της.

Μπορεί να γευτεί αλμυρό, πικρό και όξινο, δεν μπορεί όμως να καταλάβει το γλυκό κι αυτό έχει αποδειχθεί γονιδιακά. Η καλύτερη θερμοκρασία του φαγητού για τη γάτα είναι 30ο C όπως δηλαδή η θερμοκρασία της γλώσσας της.

Σ΄αυτό το σημείο αξίζει να σας περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο η γάτα χρησιμοποιεί τη γλώσσα της για να πιεί νερό. Λυγίζει το άκρο της γλώσσας προς τα πάνω ή προς τα κάτω, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό ολοκληρωμένο κύπελλο.  Βυθίζει «το κύπελλο» μέσα στο νερό, το ανασύρει γεμάτο και αποθηκεύει το νερό που μάζεψε στο πίσω μέρος του στόματός της. Μετά από 4 – 5  «αποθηκεύσεις νερού», καταπίνει. Είναι μεγαλείο!!!

Πηγή ailouros.gr