Επιτρέπονται τα γλυκά στις γάτες;

Επιτρέπονται τα γλυκά στις γάτες;

Από τα γλυκά επιβάλλεται κατηγορηματικά να απέχουν οι γάτες. Οι Βρετανικοί Κτηνιατρικοί Σύλλογοι χαρακτηριστικά εισηγούνται «δώστε παιχνίδια και όχι γλυκίσματα στις γάτες σας».

Πράγματι, τα περισσότερα από τα γλυκαντικά συστατικά που περιέχονται στα γλυκίσματα είναι τοξικά για τα ζώα συντροφιάς. Παρακάτω περιγράφονται περιληπτικά η δράση της ζάχαρης και της σοκολάτας στη γάτα. Και τα δυο αυτά θα πρέπει συστηματικά να αποφεύγονται.

Ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει τις αρνητικές συνέπειες ειδικά στη γάτα, η οποία είναι ένα καθαρά σαρκοφάγο κατοικίδιο και δεν διαθέτει στον γαστρεντερικό της σωλήνα τα κατάλληλα ένζυμα για την πέψη υδατανθράκων. Ακόμα και μικρές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να δώσουν γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροια.

Σοκολάτα

Τα τοξικά συστατικά της σοκολάτας για τα ζώα συντροφιάς είναι οι δύο μεθυλξανθίνες που περιέχει, η καφεΐνη και η θειοβρωμίνη. Οι ενώσεις αυτές δρουν σε κυτταρικό επίπεδο, ιδιαίτερα στις μυϊκές ίνες και στα νευρικά κύτταρα και ακόμα προάγουν την έκκριση αδρεναλίνης. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος, η διούρηση και η ταχυκαρδία. Ανάλογα με την ποσότητα που θα καταναλωθεί, στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται εμετός, πολυδιψία, κοιλιακός πόνος, ανησυχία, μυϊκός τρόμος, καρδιακή αρρυθμία, υπερθερμία, επιληπτική κρίση και θάνατος.

Σε ότι αφορά τα διάφορά είδη σοκολάτας, σα γενικός κανόνας αναφέρεται ότι όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα τόσο πιο επικίνδυνη είναι για τα ζώα συντροφιάς. Η λευκή σοκολάτα έχει πολύ μικρή ποσότητα μεθυλξανθίνων και γι αυτό είναι λιγότερο τοξική για τη γάτα.

Πηγή: Κτηνιατρικά Νέα