Γιατί τα κατοικίδια κοιμούνται συχνά ανάσκελα;

Γιατί τα κατοικίδια κοιμούνται συχνά ανάσκελα;

Δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά που να αντικατοπτρίζουν τους λόγους για τους οποίους οι γάτες κοιμούνται ανάσκελα με τις κοιλιές τους εκτεθειμένες.


Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι περίπου το 5%-10% των κατοικιδίων κοιμούνται με τις κοιλιές τους προς τα επάνω, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτό, όμως, ισχύει για τα κατοικίδια ζώα και μόνο. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι κοιμούνται μ’ αυτόν τον τρόπο, ωστόσο αυτή δεν είναι μια κοινή συμπεριφορά για τα άγρια σαρκοφάγα. Ο λόγος είναι πως οι ανησυχίες των άγριων ζώων για την ασφάλειά τους δεν τούς επιτρέπουν να κοιμούνται τόσο ανέμελα.

Άλλωστε, το να προσφέρουν σε κοινή θέα το μαλακό τους υπογάστριο, οπότε να είναι ανυπεράσπιστα σε κάθε κίνδυνο που μπορεί να προκύψει, δεν είναι ακριβώς προς το συμφέρον τους, πολύ δε περισσότερο δεν είναι στη φύση τους.

Αυτό ουσιαστικά μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικές κατοικίδιες γάτες είναι πιο πρόθυμες να κοιμηθούν με τις κοιλιές τους εκτεθειμένες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια στάση που δηλώνει τη χαλαρή τους διάθεση, την ασφάλεια που αισθάνονται και την ουσιαστική αποστασιοποίηση από τα μακρινά τους… ξαδέλφια.

Φυσικά πολλά θα μπορούσαν εδώ να ειπωθούν για το ρόλο της κοινωνικοποίησης. Οι γάτες που κοιμούνται έτσι είναι βέβαιο ότι τείνουν να αισθάνονται πιο ασφαλής, είναι περισσότερο κοινωνικοποιημένες και απολαμβάνουν ένα άνετο και σταθερό περιβάλλον.

Μήπως, όμως, αυτό σημαίνει κάτι για εκείνες τις γάτες που δεν συνηθίζουν να κοιμούνται έτσι;

Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να ησυχάσουν. Πιθανότατα δεν σημαίνει κάτι. Σε τελική ανάλυση το πώς κοιμάται ο καθένας είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα θέμα προτίμησης και… άνεσης.

Πηγή: Μedinova