Γιατί οι γάτες δεν θα γίνουν ποτέ ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Γιατί οι γάτες δεν θα γίνουν ποτέ ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Επιθετικές, αναίσθητες και ανεξάρτητες, μεταξύ άλλων!

Ναι, οι λάτρεις των σκυλιών θα υποστήριζαν ότι τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά των γατών είναι και αυτά που δεν τις αφήνουν να δεθούν με τον άνθρωπο. Κι όμως, δεν είναι (μόνο) αυτό. Ο πραγματικός, επιστημονικός, λόγος που οι γάτες δεν έγιναν ποτέ ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» κρύβεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την εξελικτική πορεία του είδους τους. Eν μέρει ακόμη είναι άγρια ζώα. «Οι γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, δεν έχουν εξημερωθεί πλήρως από τον άνθρωπο», αναφέρει ο Wes Warren, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Washington.

Συγκρίνοντας τις διαφορετικές στο DNA γατών που είναι κατοικίδια και άγριων γατών, ο Warren και οι συναδέλφοι του ανακάλυψαν ότι οι διαφορές στα γονίδια τους σχετίζονταν με τομείς όπως τα μοτίβα της γούνας τους, η χάρη και η υπακοή τους.

Η «υπακοή» αναφέρεται στα γονίδια που επηρεάζουν συμπεριφορές όπως η επιδίωξη της επιβράβευσης και η αντίδραση στον φόβο. Το περικείμενο αυτών των διαφορών μας δίνει πολλά στοιχεία.

Ο διαχωρισμός των γονιδίων πρέπει να ξεκίνησε περίπου 9000 χρόνια πριν, όταν ο άνθρωπος στράφηκε για πρώτη φορά προς τη γεωργία. Οι αγριόγατες φαίνεται πως προσείλκυσαν τους πληθυσμούς εκείνους και ξεκίνησαν να αλληλεπιδρούν μαζί τους λόγω των τρωκτικών που συγκεντρώνονταν στα χωράφια τους στις περιόδους συγκομιδής των σιτηρών.

Οι ερευνητές υποθέτουν πως οι άνθρωποι προσέφεραν στις γάτες τροφή σαν επιβράβευση για την εξολόθρευση των τρωκτικών και συνέχιζαν να ταΐζουν εκείνες που παρέμειναν κοντά τους. «Η επιλογή να γίνουν πιο υπάκουες, λόγω του φαγητού που τους έδιναν οι άνθρωποι, φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που άλλαξε τα πρώτα γονίδια των εξημερωμένων γατών», αναφέρουν οι ερευνητές.

Με άλλα λόγια, οι γάτες που έμειναν κοντά στους ανθρώπους, ήταν εκείνες που τα γονίδιά τους τούς έδιναν την προδιάθεση να ζήσουν μαζί τους και μετέδωσαν αυτά τα χαρακτηριστικά σε όλο τον μετέπειτα πληθυσμό των εξημερωμένων γατών.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι τα χαρακτηριστικά των γατών που δεν άλλαξαν με την εξημέρωσή τους και μετά από 9000 χρόνια. Οι «γάτες των σπιτιών» συνεχίζουν να έχουν την καλύτερη ακοή μεταξύ των σαρκοβόρων ζώων.

Διατήρησαν τις ικανότητες την νυχτερινής όρασης και της πέψης φαγητού υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πρωτεΐνες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν εξαρτώνται από τον άνθρωπο για την τροφή τους.

Η διατήρηση των παραπάνω χαρακτηριστικών δηλώνει μόνο μερική επιρροή της εξημέρωσης στα γονίδια των γατών, σε αντίθεση με την επιρροή της σε εκείνα των σκυλιών. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι, σύμφωνα με τα γονίδιά τους, τα σκυλιά είναι ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» εδώ και 11000 με 16000 χρόνια, όταν ακόμα οι άνθρωποι ήταν απλοί κυνηγοί. Γιατί όμως οι γάτες διατήρησαν την άγρια πλευρά τους; Η χαρτογράφηση των γονιδίων τους μας δίνει τη θεωρία ότι αυτό συνέβη διότι οι εξημερωμένες γάτες συνέχισαν να ζευγαρώνουν με τις αγριόγατες.

Ίσως τελικά ο άνθρωπος να είναι ο καλύτερος φίλος της γάτας!

5 ακόμα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γάτες:

1) Μπορούν να διαισθανθούν τους σεισμούς (δευτερόλεπτα πριν συμβούν).

2) Μπορούν να καταπιούν και να χωνέψουν το φαγητό τους χωρίς να το μασήσουν.

3) Μπορούν να ονειρευτούν!

4) Μπορούν να γουργουρίζουν συνεχόμενα, όπως αναπνέουν.

5) Έχουν μεγάλη αντοχή στη ζέστη (αφού λέγεται ότι κατάγονται από την Αίγυπτο).

Πηγή healthypet