Γιατί μας γλύφουν οι γάτες και τι σημαίνει αυτό;

Γιατί μας γλύφουν οι γάτες και τι σημαίνει αυτό;

Τα σκυλιά μπορεί να γλείφουν τα πρόσωπά μας αλλά οι γάτες είναι πιο εκλεπτυσμένες σε δημόσιες επιδείξεις της αγάπης τους.

Γιατί μας γλύφουν οι γάτες;
Όταν η γάτα σας, σας γλείφει, συνήθως μετά από ένα δάγκωμα ή ένα γρατζούνισμα με τα πόδια της, κάνει ότι η μητέρα της έκανε κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής της, δηλαδή την παροχή ενός καλού καθαρισμού. Σίγουρα έχετε δει γάτες να γλείφουν η μια την άλλη, βοηθώντας στην περιποίηση τους, ειδικά γύρω από τα δύσκολα  σημεία όπως τα αυτιά και την κορυφή του κεφαλιού.

Γιατί μας γλύφουν οι γάτες τα χέρια, τα δάχτυλα των ποδιών, ακόμα και τα μαλλιά;
Η γάτα θυμάται όταν η μαμά της την έγλυψε για πρώτη  φορά. Όταν επιμελώς καθάριζε το τρίχωμα, τα αυτιά της και κάθε μέρος του το σώματος της. Μια γάτα μητέρα πλένει αρχικά τα μωρά της να αφαιρέσει τα υγρά της λοχείας και για την τόνωση της αναπνοής των μωρών .
Αυτή θα καθαρίσει επίσης τα μικρά της  κάθε φορά που επιστρέφουν σ’αυτήν, αφήνοντας τη μυρωδιά της πάνω σε αυτά.
Για τις γάτες αρσενικές  και θηλυκές, το γλείψιμο είναι μια κοινωνική ανταλλαγή, καθώς και μια ιεροτελεστία της καθαριότητας. Οι αρσενικοί γάτοι γλύφουν ένας τον άλλο για να αφαιρέσουν τις βρομιές και να μοιραστούν τα αρώματα τους, όπως ακριβώς κάνουν  και όλες οι γάτες στα πόδια τους όπου οι αδένες μυρωδιάς των μαξιλαριών των ποδιών τους θα σηματοδοτήσει το έδαφος ως δικό τους.
Το γλείψιμο είναι μια παρήγορη, κατευναστική αίσθηση για τις γάτες και αισθάνονται  το ίδιο την ώρα που τις χαϊδεύετε. Εάν μια γάτα που ποτέ δεν έχει δείξει τέτοια συμπεριφορά αρχίζει ξαφνικά να σας  γλείφει  ή να σας θηλάζει τα δάκτυλα ή γλύφει  τα ρούχα σας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την αλλαγή της συμπεριφορά της. Οι γάτες που ξεκινούν ξαφνικά να γλύφουν μπορεί να αναζητούν κάποια ανακούφιση από τον ερεθισμό του δέρματος τους, από ψύλλους, από  ένα τσίμπημα εντόμου ή μια μόλυνση.

Καλό είναι μετά από κάτι τέτοιο να εξετάζεται το δέρμα και η γούνα της για  προβλήματα και να ρωτήστε τον κτηνίατρο σας να συστήσει τη σωστή θεραπεία.
Εάν το γλύψιμο της γάτας σας  δεν συνδέεται με κάποια ασθένεια και απλά δεν μπορείτε να  ανεχτείτε την γαργαλιστική αίσθηση της γλώσσας της, μην την τιμωρήσετε γι’αυτό , είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά. Προσπαθήστε να την αποθαρρύνετε με τη μετακίνηση της μακριά σας από τη στιγμή που αρχίζει να σας  γλείφει. Ψεκάστε τα χέρια ή το χέρι σας με  χυμό λεμονιού ή  προσφέρετε  της ένα λούτρινο  παιχνίδι ή ανατρέψτε τους ρόλους σας και αρχίστε να την χαϊδεύετε διαβεβαιώνοντας την ότι την αγαπάτε ακόμα και αν δεν σας αρέσει να σας γλύφει.

Πηγή: catway.gr