Γιατί και πώς να κάνω μασάζ στη γάτα μου;

Γιατί και πώς να κάνω μασάζ στη γάτα μου;

Η θεραπευτική δύναμη της αφής έχει από καιρό εκτιμηθεί από τους ανθρώπους, και η λογική ισχύει και για τα κατοικίδια ζώα επίσης. Ηλικιωμένες γάτες, γάτες υψηλού στρες, ή ακόμα και υπερδραστήριες, μπορούν να ωφεληθούν από λίγα λεπτά τρυφερού μασάζ από τον ιδιοκτήτη τους.

Γιατί να το κάνω;

Το μασάζ είναι μια εξαιρετική μυοχαλαρωτική διαδικασία για τη γάτα και εκτός αυτού δίνει την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να γνωρίσει την «αίσθηση» της γάτας και συνεπώς μπορεί να εντοπίσει γρήγορα οτιδήποτε πέρα από τα συνηθισμένα, που μπορεί να χρειάζεται θεραπεία. Συγκεκριμένα, το μασάζ μπορεί να συμβάλει στην απελευθέρωση των δύσκαμπτων αρθρώσεων και των μυών ενώ παράλληλα προωθεί τη θεραπεία τους με την ενθάρρυνση της κυκλοφορίας του αίματος στις πληγείσες περιοχές. Ακόμα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πίεσης όχι μόνο στις γάτες αλλά και στον ιδιοκτήτη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος ελέγχου της υγείας και ως μέσο ευεξίας της γάτας.
Δίνοντας στη γάτα σας ένα μασάζ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σφυρηλατηθεί μια ισχυρή σχέση με εσάς και το κατοικίδιο σας. Δεν είναι μόνο μια ευχάριστη δραστηριότητα για σας και τη γάτα, αλλά σας δίνει επίσης την ευκαιρία να ελέγξετε την επιφάνεια του σώματος του για ανωμαλίες όπως όγκους ή ερεθισμούς του δέρματος.

Πώς να το κάνω;

· Ξεκινήστε απλά στηρίζοντας τα χέρια σας στη γάτα. Αυτή η επαφή είναι κατευναστική για το ζώο και βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
· Αρχίστε περιμετρικές κινήσεις γύρω από τα αυτιά που θα το χαλαρώσουν και θα το ηρεμήσουν.
· Τρίψτε με μαλακές και αργές κινήσεις τις βάσεις των αυτιών και στη συνέχεια κάντε κυκλικές κινήσεις στο σημείο ανάμεσα στα μάτια και πιο πάνω, που θεωρείται κέντρο όλο του σώματος.
· Τραβήξτε απαλά τα μάγουλα της γάτας προς τα πίσω αρκετές φορές.
· Φροντίστε ώστε οι κινήσεις σας να έχουν κατεύθυνση από το κεφάλι προς το σώμα, ώστε να μεταφέρεται η ενέργεια και να αποφορτίζεται το σημείο του κεφαλιού.
· Κάντε απαλά μασάζ σε κάθε πατουσάκι, τεντώνοντάς του και τρίβοντας απαλά τις άτριχες περιοχές.
· Τρίψτε απαλά την κοιλιά, χωρίς καθόλου ένταση γιατί μπορεί η γάτα σας να νομίζει πως πρόκειται για παιχνίδι και να το εκμεταλλευτεί!
· Με κυκλικές κινήσεις και με φορά προς τα κάτω περάστε ένα ένα τα πλευρά της γατούλας σας.
· Να είστε προσεκτικοί για ιδιαίτερα θερμά σημεία, ερεθισμούς καθώς και διαφοροποιήσεις στη υφή του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει αν επισκεφτείτε κτηνίατρο.
· Μπορείτε να συνδυάσετε το μασάζ με το βούρτσισμα του ζώου σας.
· Να θυμάστε πως το κάθε ζώο είναι μοναδικό και έχει διαφορετικές προτιμήσεις. Σταματήστε το μασάζ αν το ζώο σας δυσανασχετεί και χρησιμοποιείτε μόνο τις τεχνικές και τις κινήσεις που πραγματικά ευχαριστιέται η γατούλα σας.

Πηγή: vasia95