Για ένα υγιές πεπτικό

Για ένα υγιές πεπτικό

Το πεπτικό σύστημα της γατούλας μας είναι αρκετά ευαίσθητο και χρειάζεται να θωρακιστεί απέναντι σε επικίνδυνες ασθένειες.

Αν και εφτάψυχη, η γατούλα μας έχει την… αχίλλειο πτέρνα της. Το πεπτικό της σύστημα είναι αρκετά ευαίσθητο και γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρατηρούμε τα περίεργα συμπτώματα όταν προκύπτουν και σε αυτήν την περίπτωση να σπεύδουμε στον κτηνίατρο ώστε να προλάβουμε άσχημες καταστάσεις.

Ως επί τω πλείστων οι ιοί που έχουν να κάνουν με το πεπτικό είναι εντερίτιδες που προκαλούν εμετούς και διάρροιες- συχνά αιμορραγικές  ή δημιουργούν χρόνιες λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν πολλαπλά συμπτώματα. Οι ιοί που ενδεχομένως να προσβάλουν το κατοικίδιό μας είναι πολλοί και διάφοροι: O παρβοϊός, ο αστροϊός, ο ροταϊός, ο κορωναϊός, κ.ά., ενώ ο τύφος της γάτας και η λοιμώδης περιτονίτιδα θεωρούνται μερικές από τις σοβαρότερες ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κορωναϊός της λοιμώδους περιτονίτιδας προκαλεί έντονη διάρροια και αρκετές φορές η διάγνωσή του δεν είναι τόσο εύκολη. Μια νόσος η οποία μεταδίδεται πολύ εύκολα στους πρώτους μήνες της ζωής, όταν η ψιψίνα μας ακόμα δεν έχει πλήρες ανοσοποιητικό, και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική σε ζώα που ζουν σε ομάδες, είναι η πανλευκοπενία. Η μόλυνση σε αυτήν την περίπτωση γίνεται από τη στοματική οδό.  Ο ιός αρχικά βρίσκει «στέγη» στο λεπτό έντερο αλλά στη συνέχεια διασκορπίζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε όλο τον οργανισμό. Πρόκειται για εντερίτιδα που εκδηλώνεται με πυρετό, εμετούς διάρροια, συνήθως αιμορραγική. Παράλληλα ελαττώνει τα λευκά αιμοσφαίρια.

Η αντιμετώπιση είναι αρκετά δύσκολη καθώς μέσα σε λίγες μόλις μέρες μπορεί να οδηγήσει ένα ζωάκι στο θάνατο. Συνίσταται στην ενδοφλέβια χορήγηση  ηλεκτρολυτών, αντιεμετικών και αντιβιοτικών, όμως στην ουσία η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση και γίνεται με τον εμβολιασμό των μητέρων αλλά και των μικρών γατιών.

Πηγή: eshopkatoikidio.gr