Γατοσημειώσεις

Γατοσημειώσεις

Ακολουθούν γατοσημειώσεις μετά από έρευνα και με αφορμή κουβέντα που είχα με φίλο σχετικά με το αν κάνουμε καλό ή κακό σε ένα γατί παίρνοντάς το στο σπίτι: 

Αδέσποτες

Οι γάτες που βλέπεις εκεί έξω, οι αδέσποτες, δεν είναι κάποιο άγριο είδος που μπορεί να επιβιώσει στην αστική ζούγκλα. Δεν είναι αγριόγατες. Είναι αδέσποτες, οικόσιτες και αγριεμένες γάτες. Stray cats που λέμε και στη Λεμεσό. Εγκαταλείφθηκαν ή διέφυγαν (βλέπε 2). Η οικόσιτη γάτα (felis catus) είναι ανθρώπινο δημιούργημα, αποτέλεσμα ευγονικής / selective breeding. Γι’ αυτό και δεν απαντώνται στα δάση και στις ραχούλες, αλλά βρίσκονται στον αστικό χώρο. Δεν είναι εξοπλισμένες γονιδιακά για αυτού του είδους τη ζωή. Και θα αργήσουν πολύ να εξελιχθούν μέσω της φυσικής επιλογής. Ως αδέσποτες, αντιμετωπίζουν άπειρες απειλές. Πείνα, δηλητηρίαση, ασθένειες, αυτοκίνητα, τσαμπουκάδες από ισχυρότερα ζώα του είδους τους, ή άλλα είδη. Ζουν πολύ λιγότερα έτη από τις οικόσιτες.

Στείρωση

Όσο κι αν έχουμε παρέμβει στη φυσιολογία της γάτας, το βασικό της ένστικτο παραμένει και την ταλαιπωρεί, ενίοτε την απειλεί (οι γάτες σε οίστρο και κυρίως οι γάτοι με καύλες έχουν τάσεις φυγής). Εφ’ όσον έχουμε παρέμβει από αρχαιοτάτων χρόνων στο είδος και του έχουμε αλλάξει τα φώτα, είναι εντελώς οξύμωρο να μας πιάνουν οι ντροπές όταν φτάνει η στιγμή της στείρωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ζώο ζει καλύτερα χωρίς τα καλαμπαλίκια του/ ωοθήκες του. Επιλέγοντας να τα αφήσουμε στη θέση τους, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες για το ζώο ώστε να εκτονώσει τις ορμές του και για τους απογόνους του. Αν όχι, ορθή επιλογή είναι η στείρωση.

Αναδοχή γάτας

Βλέπε 1 και 2. Η γάτα θα ζει καλύτερα σπίτι σου, αν όμως την πάρεις στη σωστή ηλικία και με το σωστό τρόπο. Ασχέτως της ταλαιπωρίας που τραβάνε ως αδέσποτες, είναι animals of habit. Αν έχουν μεγαλώσει έξω, είναι feral cats, δεν έχουν συνηθίσει τη μυρωδιά και την παρουσία μας δεν θα εξημερωθούν εύκολα. Όμως να ξέρεις: Δεν είναι “κατασκευασμένες” για να ζουν όξω. Καταχρηστικά θα έλεγα πως είναι σαν γατίσιοι Μόγληδες.

Κοντολογίς: Το habitat της γάτας είναι τα σπίτια και οι κήποι μας. Μην πέφτεις στη λούμπα πως οι γάτες είναι παγιδευμένες σε σπίτια και πως τα ζώα βασανίζονται σε αιχμαλωσία.

Αυτά. Sharing is caring.

Ανδρέας Τσιρίδης