Γατίσιος κουμπαράς

Γατίσιος κουμπαράς

Θέλετε μια γατούλα αλλά δεν ξέρετε τι έξοδα θα έχει; Έχετε γάτα η γάτες και δεν ξέρετε πόσα να βάλετε στην άκρη γι’αυτές; Αναρωτιέστε τι χρειάζεται να προβλέψετε σε περίπτωση ανάγκης; Έκανα μερικούς υπολογισμούς μιας κι εγώ αναρωτιέμαι και σας τους δείχνω. Έτσι θα είμαστε όλοι πιο υπεύθυνοι ιδιοκτήτες.

Φαγητό:
Κροκέτες: Από 6,5-20 η πιο φτηνή τιμή αναφέρεται σε σακουλάκι δίκιλο του σουπερμάρκετ friskies η παρόμοιο και η τελευταία σε καλό φαγητό της hills για παράδειγμα. Γενικά μια μόνη γάτα θέλει ανάλογα την ποιότητα του φαγητού σίγουρα δυο κιλά το μήνα σε κροκέτες.

Αν Θέλετε προσθέτετε στη διατροφή της και κονσέρβες: 0,29-1,90 η μία η πρώτη τιμή αναφέρεται σε μικρό φτηνό κεσεδάκι σουπερμάρκετ ενώ η δεύτερη σε κουτάκι καλής κονσέρβας από pet-shop.

Εξειδικευμένο ιατρικό φαγητό:
20-22 το δίκιλο εξειδικευμένης τροφής όπως η c/dτης hills. Αντίστοιχα η κονσερβούλα κάνει γύρω στο 1,90.

Άμμος:
Υπάρχουν οι εξάκιλες και οι δεκακιλές. Εδώ πρέπει να δείτε τι αντέχει η τσέπη σας και η όσφρηση σας. Οι τιμές ποικίλουν από 2,90 έως 15 μιλάω για δεκάκιλο και η πρώτη είναι πολύ φτηνού μάρκετ ενώ η δεύτερη άμμος με ειδική ιδιότητα από pet- shop. Πολλές φορές και οι πιο φτηνές είναι καλές, θα διαβάσετε κριτική στο site για πολλές από αυτές. Αν έχετε πολλές γάτες μέσα στο σπίτι όμως θα διαπιστώσετε ότι η ανάμιξη μιας καλής με λίγη φτηνή είναι πολύ αποτελεσματικό τρικ και έχει και τα καλά της ποιοτικής άμμου και μειώνει και λίγο το κόστος.

Τουαλέτα γάτας:
Περίπου 10-26 η πρώτη είναι μια απλή ανοιχτή τουαλέτα από μάρκετ η δεύτερη κλειστή με φίλτρα άνθρακα για κατάργηση οσμών από πετ σοπ. Συνιστώ τις κλειστές τουαλέτες για την μυρωδιά και τις ανοιχτές για γάτες που έχουν προβλήματα και χρειάζεται να ελέγχετε εσείς τι κάνουν η για μικρά γατάκια που πρέπει να τα μάθετε να πηγαίνουν εκεί.

Σαμπουάν και φροντίδα:
Ένα κούρεμα γάτας κάνει 25 -35 περίπου με την αναισθησία έξτρα σε μερικά κουρεία αλλά 10. Ένα σαμπουάν περίπου 7-15 και διαρκεί πολλούς μήνες.
Τα χτενάκια – ψαλιδάκια νυχιών κάνουν περίπου 5,5 το καθένα.

Παιχνίδια:
Εκεί εξαρτάται τι θέλετε οι τιμές είναι περίπου 0.60-3.5 ποντικάκια φουντίτσες η πιο εξεζητημένα καλαμιά ψαρέματος με ελέφαντα πχ.

Ονυχοδρόμια:
Εδώ εξαρτάται πόσες γάτες Έχετε και ποσό Θέλετε να τις κακομάθετε. Περίπου 15-220 η πρώτη τιμή αναφέρεται σε ονυχοτρίφτη στύλο πάνω σε βάση βελούδου που είναι και πολύ αποτελεσματικός η δεύτερη σε μεγάλο ονυχοδρόμιο με πάνω σπιτάκια αιώρες ποντικάκια που κρέμονται κλπ.

Σπιτάκια – Γατοδέντρα:
Από 50-300 το πρώτο είναι η τιμή ενός κλειστού σπιτιού για μία γατούλα σε στυλ ιγκλού και φτάνουμε μέχρι γατοδέντρα πολύ σοφιστικέ με ενσωματωμένο κορμό με τρυπά για να μπαίνει μέσα και κλαδιά που έχουν μαξιλαράκια βελούδου για να κάθεται και είναι και ονυχοτρίφτες παράλληλα.

Κτηνιατρικό κόστος:
Εδώ θέλει προσοχή να πάτε σε καλό γιατρό που εμπιστεύεστε και είναι έμπειρος και όχι σε κανέναν που θέλει να σας ξεψαχνίσει την τσέπη απλά.
Επίσκεψη:
Ενδεικτικά αναφέρω ότι η επίσκεψη- εξέταση κοστίζει 15 -35 η πρώτη είναι σε γιατρό φιλοζωικού σωματείου η δεύτερη η πιο ακριβή τιμή που άκουσα χωρίς εμβόλια. Θέλει περίπου μια τον χρόνο να υπολογίζετε εκτός αν είναι μικρό και θέλει εμβόλια.  
Εμβόλια:
Περίπου 15-35 το εμβόλιο με εξέταση από όσο έχω ακούσει πάλι η πρώτη τιμή είναι σωματείου. Σ ένα γατάκι θέλει τη πρώτη χρονιά έως 3 τέτοιες επισκέψεις και μετά κάθε χρόνο μια.
Στείρωση:
Από 15-30 σε φιλοζωική έως 50-100 σε ιδιώτη η πρώτη τιμή είναι αρσενικού η δεύτερη θυληκού. Δωρεάν αν καλέσετε το 195 και πιέσετε τον δήμο να ενεργοποιήσει τα προγράμματα στειρώσεων που τρέχουν για αδεσποτάκια. Έχετε υπόψη ότι στα αδεσποτάκια συνήθως κόβουν μια γωνία αυτιού για να φαίνεται από μακριά η στειρωμένη γάτα για να μη ξαναπιάνονται οι ίδιες. Αν δεν το Θέλετε θα πρέπει να τους το πείτε να μη το κάνουν. Η επιμονή κερδίζει χρήματα εδώ.
Εξετάσεις:
Εξετάσεις αίματος- ούρων κλπ οι τιμές ποικίλουν από το να πάτε σε γιατρό σωματείου η ιδιώτη απλό. Ενδεικτικά αναφέρω μια εξέταση αίματος την πλήρωσα 15 στον πρώτο και 25 στον δεύτερο. Περίπου Έχετε το 15-200 στο μυαλό για πιο πολύπλοκες εξετάσεις ή επαναλαμβανόμενες.
Χειρουργείο:
Εδώ ο κάθε γιατρός η κλινική μπορεί να κλινική ίσως διαφέρει άλλοι το κρατάνε δωρεάν και χρεώνουν μονό το χειρουργείο άλλοι και το κόστος της διαμονής αν είναι πάνω από μια μέρα. Περίπου να είστε προετοιμασμένοι για 30- 200 η πρώτη τιμή είναι για μια διαμονή και η δεύτερη για διαμονή με χειρουργείο που κράτησε 4 μέρες περίπου. Μπορεί να είναι και πιο ακριβά.

Έκτακτα
Καλό είναι να έχετε στην “μπάντα” που λένε μερικά χρήματα για έκτακτες ανάγκες. Καλό είναι να έχετε στην άκρη τα χρήματα ου χρειάζεται το γατάκι σας για έξι μήνες σε τροφή ιατρικά άμμους καθώς και έξτρα χρήματα για κάποιον να έρχεται να το φροντίζει αν δεν μπορείτε εσείς. Αν τα βάλετε αυτά στην άκρη θα είστε σίγουροι ότι αν του συμβεί κανένα ατύχημα θα το φροντίσετε χωρίς άγχος και αν συμβεί κάτι σε σας από μια περίοδο ανεργίας έως ένα ατύχημα που σας ακινητοποιεί, το γατάκι σας θα βρει φροντίδα και τότε. Χοντρικά αυτό το ποσό είναι 500-2000.

Για να σας βοηθήσω εκτυπώστε αυτόν τον πίνακα:

 

Συνοπτικά
Φαγητό 6,5-20 κροκέτα, 0,29-1,90 κονσέρβα
Εξειδικευμένο ιατρικό φαγητό 20-22 κροκέτα, 1,90 κονσέρβα
Άμμος 2,90 έως 15
Τουαλέτα γάτας 10-26
Σαμπουάν και φροντίδα 5,5 χτενάκι, 7-15 σαμπουάν, 25 -35 κούρεμα
Παιχνίδια 0.60-3.5
Ονυχοδρόμια 15-220
Σπιτάκια – Γατοδέντρα 50-300
Επίσκεψη 15 -35
Εμβόλια 15-35
Στείρωση Από 15-30 σε φιλοζωική έως 50-100 σε ιδιώτη. Δωρεάν σε Δήμο
Εξετάσεις 15-200
Χειρουργείο 30- 200
Έκτακτα- στην άκρη 500-2000

Υπάρχουν στο εξωτερικό και ειδικές ασφάλειες για ζώα αλλά εδώ δεν συνηθίζονται. Άρα ο καθένας μας χρειάζεται να έχει κάτι στην άκρη για το ζωάκι του.

Παρ΄όλα αυτά, μερικές κλινικές εδώ, προτείνουν ένα γενικό κόστος ανά χρόνο που καλύπτει στάνταρ εξετάσεις και φροντίδα σε περίπτωση ατυχήματος η ακόμα και ασθενοφόρο, αλλά πρέπει να είστε σίγουροι οτι είναι ένα καλό ίδρυμα και δεν κοιτάζει να σας εκμεταλλευτεί πριν το αποφασίσετε.

Όσοι είναι στην Αθήνα ίσως παρατηρήσουν πιο ακριβές τιμές σε μερικά είδη η υπηρεσίες.

Καλούς υπολογισμούς και σε καλή μεριά.

Πηγή: yasmin1gr