Γατάκια και ανάπτυξη

Γατάκια και ανάπτυξη

Η μεταμόρφωση ενός μικρού από την κατάσταση του ως νεογέννητου, που είναι τυφλό και αβοήθητο, σε μια κατάσταση ανεξαρτησίας παίρνει κατά μέσο όρο έξι μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου οι φυσικές και πνευματικές ικανότητες του, ωριμάζουν σταθερά. Η έμφυτη και ενστικτώδης γνώση του μικρού αυξάνεται προοδευτικά από μια διαδικασία μάθησης με την παρατήρηση, τη μίμηση και την πρακτική μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι ένα μέσο για τη διαδικασία μάθησης των αιλουροειδών. Η ζωή του ειδικευμένου φυσικού κυνηγού-φονιά, προβάρεται και τελειοποιείται στο θέατρο του παιχνιδιού.

Ένα γατάκι που μεγαλώνει μόνο του, τεχνητά και χωρίς μοντέλα ρόλων για να μιμηθεί, ποτέ δεν θα μάθε πολλά από το ρεπερτόριο των επιδεξιοτήτων του κυνηγού που διαθέτουν τα αιλουροειδή. Αυτό που δεν μαθαίνεται κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, δεν μπορεί να αποκτηθεί αργότερα. Τα γατάκια που παρακολουθούν και πραγματικά διδάσκονται από τις μητέρες τους, μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα απʼότι αν παρακολουθούσαν έναν ενήλικο με τον οποίο δεν έχουν σχέση.

Γιʼαυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το πότε τα νεαρά γατάκια θα αρχίσουν να μαλώνουν πραγματικά. Το να παίζουν «μάχη» αυτού του είδους σχεδόν ποτέ δεν καταλήγει σε πληγές ή έστω απώλεια έστω και μίας σταγόνας αίματος. Καθώς αναπτύσσονται οι φυσικές και πνευματικές ικανότητες που θα βοηθήσουν τη γατούλα στην ενήλικη ζωή της, υπάρχει φανερά πολλή διασκέδαση στο άγριο παιχνίδι των μικρών.

Όπως και με τα παιδιά των ανθρώπων, το παιχνίδι με τους συνομηλίκους αυξάνει τις κοινωνικές επιδεξιότητες και την κοινωνικότητα των μικρών. Το γατάκι που του έχουν αρνηθεί την ευκαιρία του παιχνιδιού μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει ένας μάλλον αντικοινωνικός, στενόμυαλος και ίσως νευρικός ενήλικος.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες το γατάκι μαζεύει πολλή γνώση και φυσική ανάπτυξη σε μισό χρόνο, ίση με περίπου δέκα χρόνια ανθρώπινης ζωής και, όπως με τους ανθρώπους, μια τέλεια ανατροφή ενός αιλουροειδούς είναι καλύτερα να γίνει σε ένα οικογνειακό περιβάλλον. Για την ανατροφή μιας δυνατής και λογικής γάτας, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το φυσικό γάλα και τη μόνιμη προσοχή της μητέρας του, τα ατέλειωτα παιχνίδια και το συναγωνισμό με τους συνομηλίκους και τις ευκαιρίες να μάθει πώς να αξιοποιήσει, να κάνει κτήμα του το παράδειγμα της μητέρας του και των άλλων ενηλίκων.

Πηγή Subject to change