Γατάκι και συμπεριφορά

Γατάκι και συμπεριφορά

Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν ένα γατάκι από τη στιγμή που αρχίζει να υπάρχει στη μήτρα της μητέρας του μέχρι τη στιγμή που γίνεται μια φυσιολογική ενήλικη γάτα, ικανή να φροντίζει τον εαυτό της, να κυνηγάει και να αλληλοεπιδρά με τις άλλες γάτες.

Ο ρόλος της μητέρας και η μήτρα που το φιλοξενεί πριν γεννηθεί

 • Το θεμέλιο για την ανάπτυξη των μικρών γατιών είναι η καλή συμπεριφορά της μητέρας. Τα μικρά γατάκια των 2 εβδομάδων που χωρίζονται από τη μητέρα τους, φοβούνται περισσότερο, είναι πιο άγρια, ευαίσθητα σε νέα ερεθίσματα, μαθαίνουν λιγότερο και αναπτύσσουν φτωχές κοινωνικές και γονικές ικανότητες σε σχέση με τα άλλα γατάκια.
 • Γάτες έγκυες που τρώνε ισορροπημένη διατροφή και κανονική ποσότητα πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν γεννήσουν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τα γατάκια τους είναι δραστήρια, παιχνιδιάρικα και πιο έτοιμα για κυνήγι.
 • Γάτες έγκυες που λαμβάνουν τροφή περιορισμένη σε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν γεννήσουν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τα γατάκια τους φωνάζουν έντονα, μετακινούνται συχνότερα, είναι πιο ευαίσθητα, χάνουν συχνά την ισορροπία τους και έχουν μικρότερο δέσιμο και κοινωνικές σχέσεις με τη μητέρα τους. Δεν γνωρίζουμε αν οι διαφορές αυτές οφείλονται στη μείωση των πρωτεϊνών ή στην αλλαγή της συμπεριφοράς της μητέρας απέναντί τους.
 • Γατάκια που γεννιούνται από μητέρες που τρώγανε τη μισή ποσότητα τροφής από αυτήν που έπρεπε ημερησίως, πολλές φορές έχουν ατέλειες στην ανάπτυξη ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου τους. Επίσης εμφανείς καθυστερήσεις στο θηλασμό, το άνοιγμα των ματιών, το τρέξιμο, το παίξιμο, το σκαρφάλωμα.
 • Γάτες που στρεσάρονται πριν και μετά τη γέννα έχουν μικρά γατάκια με ανώμαλη συμπεριφορά.

Τα γονίδια του πατέρα

 • Υπάρχουν 3 τύποι προσωπικότητας στις γάτες:
 1. Κοινωνική με αυτοπεποίθηση και βολική στις αλλαγές
 2. Αβέβαιη και νευρική
 3. Ενεργητική και άγρια
 • Τα γονίδια του πατέρα είναι τα βασικά συστατικά για την προσωπικότητα που θα σχηματίσει το μικρό γατάκι.
  Σε γονιδιακές αλλαγές οφείλονται επίσης οι ποικιλίες στις διαβαθμίσεις διεγερσιμότητας και αυτοεκτίμησης των γατιών, όπως για παράδειγμα η ποσότητα της αδρεναλίνης που απελευθερώνεται όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση.
Πηγή ailouros.gr