Γάτα Σιβηρίας

Γάτα Σιβηρίας

Ιστορία

Η γάτα της Σιβηρίας υπολογίζεται ότι υπάρχει τουλάχιστον εδώ και χίλια χρόνια. Η ράτσα αυτή, που θεωρείται η εθνική γάτα της Ρωσίας, είναι φυσική. Δηλαδή δεν δημιουργήθηκε από επιλεγμένες διασταυρώσεις ή μετά από οποιαδήποτε παρέμβαση ανθρώπου. Ο υπεράριθμος πληθυσμός τους όμως τις κάνει ελάχιστα δημοφιλείς στη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες. Οι πρώτες εξαγωγές αυτής της γάτας ξεκίνησαν γύρω στο 1990, οπότε και η ράτσα έγινε ευρέως γνωστή. To 2000 εγγράφηκαν επίσημα στον διεθνή οργανισμό γάτας, ενώ τον Φεβρουάριο του 2006 κατέκτησαν για πρώτη φορά την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γάτας.

Μορφολογία

Το τρίχωμά της είναι ημίμακρο και πολύ πυκνό, μία ιδιότητα που τη βοήθησε να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες παγετού της Σιβηρίας. Παρόλα αυτά, κατά την περίοδο του καλοκαιριού αποβάλλει πολύ τρίχωμα, με αποτέλεσμα η γούνα της να φαίνεται συνολικά κοντύτερη. Οι χρωματικοί συνδυασμοί του τριχώματος της γάτας της Σιβηρίας είναι άπειροι. Πολλοί λένε, με λίγη δόση υπερβολής, ότι μπορεί να έχει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Το σώμα της είναι μεγάλο, γεροδεμένο και μυώδες. Το κεφάλι της, σε σχήμα στρογγυλό, είναι κι αυτό μεγάλο, με δυο μεγάλα στρογγυλά μάτια, όλων των χρωμάτων.

Προσωπικότητα

Από πολλούς αποκαλούνται σκυλόγατες, λόγω της υπερβολικής αφοσίωσης και πίστης στην οικογένεια που τις υιοθετεί. Είναι από τα ζώα που θα χαιρετήσουν το ”αφεντικό” τους στην πόρτα μόλις γυρίσει και θα το ακολουθούν παντού.

Οι γάτες της Σιβηρίας είναι πολύ δραστήριες και εξαιρετικά ικανές σε διάφορα ακροβατικά. Λατρεύουν να σκαρφαλώνουν σε δέντρα και να κάνουν παράτολμα άλματα, γι’αυτό πολλές φορές κάνουν μικροζημιές στο σπίτι. Μπορούν να εκπαιδευτούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα, καθώς είναι πολύ έξυπνες. Έτσι, φορούν λουρί, τραγουδούν κ.ά.

Πηγή geo_ttc