Γάτα και ύπνος!

Γάτα και ύπνος!

Γιατί οι γάτες κοιμούνται πολύ;

Όλοι όσοι ζούμε με γάτες, ξέρουμε πως αυτές λατρεύουν να είναι “ζωηρές” το βράδυ ενώ κοιμούνται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η αλήθεια όμως είναι πως κάποιος που φέρνει γάτα στο σπίτι του για πρώτη φορά και δεν είναι εξοικειωμένος με τη συμπεριφορά αυτή, περνάει ένα μεγάλο άγχος αλλά και έκπληξη για το τι μπορεί να συμβαίνει.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τον ύπνο της γάτας, εξηγώντας έτσι κάποιες “παραξενιές” του μικρού σου φίλου!

Γάτες και ύπνος

  • Οι γάτες γενικά κοιμούνται πολύ. Δεκαπέντε με είκοσι ώρες ύπνου είναι το συνηθισμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ξεκούρασης μιας γάτας.
  • Οι ώρες που αυτές προτιμούν να είναι σε κίνηση είναι από νωρίς το βράδυ μέχρι νωρίς το πρωί.
  • Η φύση της γάτας και όλη της η κατασκευή είναι αυτή ενός αρπακτικού. Έτσι λοιπόν είναι φτιαγμένη για να κυνηγάει την τροφή της το βράδυ και να ξεκουράζεται την ημέρα (ακριβώς όπως και ένα λιοντάρι της ζούγκλας)!
  • Ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος να κυνηγήσει κάποια γάτα την τροφή της, όπως είναι οι περισσότερες οικόσιτες γάτες, το ισχυρότατο αυτό ένστικτο που έχει, την κάνει να επιλέγει να παίξει παιχνίδια μαζί σου τις βραδυνές εκείνες ώρες! Έτσι, μην απορήσεις όταν δεις την τρυφερή κατά τ’ άλλα γατούλα σου να κρύβεται βραδιάτικα πίσω από καναπέδες, καρέκλες, τραπέζια κλπ για να σου επιτεθεί! Είναι επίσης η καλύτερη ώρα για να την εκπαιδεύσεις, πετώντας της παιχνιδάκια και παροτρύνοντάς την στο κυνήγι.
  • Αυτή η έντονη βραδυνή κινητικότητα, οδηγεί τη γάτα σου σε σημαντική απώλεια ενέργειας. Προκειμένου λοιπόν να μπορέσει να “κυνηγήσει” ξανά τη νύχτα ή να παίξει, να σκαρφαλώσει, να τρέξει, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κοιμάται αρκετά συχνά όποτε και όπου μπορεί για να ξαναγεμίσει με ενέργεια!
  • Οι γάτες μπορεί να κοιμούνται πολλές ώρες μέσα στη μέρα, τις περισσότερες όμως από αυτές λαγοκοιμούνται, δηλαδή ο ύπνος τους είναι ελαφρύς. Αυτός μπορεί να διαρκέσει από 15 μέχρι 30 λεπτά και η γάτα επιλέγει μία τέτοια στάση ύπνου που θα την βοηθήσει να πεταχτεί στο λεπτό αν χρειαστεί να “κυνηγήσει”!
  • Ο βαθύς ύπνος μιας γάτας αντίστοιχα έχει μικρή διάρκεια, περίπου 5 λεπτά και αμέσως μετά μετατρέπεται σε ελαφρύ. Η εναλλαγή ελαφρύς ύπνος- βαρύς- ελαφρύς γίνεται μέχρι να ξυπνήσει τελειωτικά η γάτα και αυτό το σχήμα επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα της.
  • Όπως στους ανθρώπους έτσι και στις γάτες, ο καιρός επηρεάζει σημαντικά την διάθεσή τους για ύπνο. Μία βροχερή, κρύα μέρα ή μία ιδιαίτερα υγρή και ζεστή, θα δεις τη γατούλα σου να απολαμβάνει τον ύπνο της και το χουζούρεμά της περισσότερο από ποτέ!

Σίγουρα είναι δύσκολο να γυρνάς το βράδυ κουρασμένος από τις υποχρεώσεις της ημέρας και αντί να απολαμβάνεις την ξεκούρασή και την ηρεμία σου, να έχεις να κάνεις μ’ ένα “θεότρελλο” γατάκι!

Πριν εκνευριστείς λοιπόν μαζί του σκέψου ότι:

α) εσύ επέλεξες τη συντροφιά του.

β) η φύση του και το ένστικτό του είναι αυτά που το κατευθύνουν και όχι κάποια προσωπική επιθυμία του να σε τσαντίσει.

γ) διασκέδασέ το και θα εκπλαγείς με το πόσο καλά θα περάσετε κι οι δύο και πόσο πιο σύντομα θα σ’ “αφήσει” να κοιμηθείς αφού κι αυτό θα έχει πια κουραστεί!

Πηγή gatakia.gr