Γάτα και παχυσαρκία

Γάτα και παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι συχνό πρόβλημα στα κατοικίδια ζώα, όπως και στους ανθρώπους, και είναι επιβλαβείς για την υγεία της γάτα σας. Η υπέρβαρη γάτα έχει αυξημένες πιθανότητες για διαβήτη, προβλήματα στο συκώτι και πόνο στις αρθρώσεις.

Η παχυσαρκία αναπτύσσεται όταν η πρόσληψη ενέργειας υπερβαίνει τις απαιτήσεις. Η περίσσια ενέργεια αποθηκεύεται και γίνετε λίπος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η παχυσαρκία σχετίζεται με το φαγητό σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης.

Η παχυσαρκία είναι λιγότερο συχνή στις γάτες συγκριτικά με τους σκύλους. Πιστεύεται ότι οι γάτες μπορούν και ρυθμίζουν καλύτερα την ενεργειακή τους πρόσληψη.

Έχει η γάτα σας πολύ λίπος?

Για να ελέγξετε αν η γάτα σας έχει περίσσιο λίπος, ψηλαφίστε τη στη ράχη-πρέπει, χωρίς να ασκείτε πολλή πίεση, να αισθάνεστε τη σπονδυλική της στήλη και τα παιδάκια της. Εάν δεν τα αισθάνεστε, υπάρχει πάρα πολύ λίπος.

Ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στις γάτες είναι το κυνήγι. Ίσως χρειαστεί να περιορίσετε τη γάτα σας στο σπίτι για να αποφύγετε την επιπλέον πρόσληψη τροφής.

Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε πρόγραμμα απώλειας βάρους, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Σωστή διατροφή: Τα υπέρβαρα ζώα καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από ότι χρειάζονται. Σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας καθορίστε τις θερμιδικές απαιτήσεις του κατοικιδίου σας και επιλέξτε τη σωστή τροφή καθώς και την κατάλληλη δοσολογία.
  • Άσκηση: Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι σημαντική, τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για τη διατήρηση του σωστού βάρους. Η τακτική άσκηση καίει περισσότερες θερμίδες, μειώνει την όρεξη, αλλάζει τη σύνθεση του σώματος και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας του κατοικιδίου σας.
  • Η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη: Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους απαιτεί αλλαγές από μέρους σας
  • Όταν τρώτε μην αφήνετε τη γάτα σας να σας βλέπει.
  • Δίνετε στο κατοικίδιο σας πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Εισάγετε τα γεύματα και τις λιχουδιές μόνο στο μπολ του.
  • Μείωσε τα σνάκ ή τις λιχουδιές.

Πηγή: Εφημερίδα ( ΤΑ ΝΕΑ ) του περιοδικού ( Εγώ και η γάτα μου ). Ένα άρθρο του Λάζαρου Καρανάσιου –κτηνίατρος-