Φροντίδα της ηλικιωμένης γάτας…

Φροντίδα της ηλικιωμένης γάτας…

Ηλικιωμένη γάτα και η φροντίδα της

Καλά νέα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, ζουν όλο και περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε μια αύξηση του αριθμού των γατιών που ξεπερνούν την ηλικία των 10 χρόνων και ζουν περισσότερο από 15-17 χρόνια. Αυτό οφείλεται στην σωστή τους διατροφή και στην ιατρική βοήθεια που λαμβάνουν.
Μπορεί να σας φαίνεται σαν χτες που φέρατε στο σπίτι το ζωηρό μικρό γατάκι σας.
Στην ηλικία όμως των 7 χρόνων της ζωής του λέγεται μεσήλικας.
Στην ηλικία των 12 χρόνων λέγεται ηλικιωμένη.
Στην ηλικία των 15 χρόνων λέγεται υπερήλικη.
Τονίζουμε την λέξη «λέγεται» γιατί πολλές φορές λέγεται αλλά δεν είναι.
Η ηλικία δεν είναι ένας αριθμός. Είναι η μέτρηση των αποτελεσμάτων του χρόνου πάνω σε κάποιο σώμα.
Πολλοί παράγοντες επιδρούν στην διαδικασία της γήρανσης και βρίσκονται κάτω από επικεφαλίδες όπως κληρονομικότητα ή περιβάλλον. Το να κατέχει κάποιος «καλά» γονίδια είναι θέμα τύχης, υπάρχουν όμως μέτρα που μπορεί να πάρει ώστε να κάνει το ρολόι της ζωής του «να πηγαίνει πίσω», να μετρά δηλαδή όσο πιο αργά μπορεί τον χρόνο.

Αποτελέσματα της ώριμης ηλικίας

Τα χρόνια που περνούν, φέρνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του σώματος.
Οι ώριμες γάτες είναι λιγότερο δραστήριες, ο μυϊκός τους τόνος είναι ελαττωμένος και συνεπώς είναι ελαττωμένη και η ικανότητα να τρέχουν, να πηδούν και να σκαρφαλώνουν.
Η έλλειψη άσκησης συμβάλλει στη δυσκαμψία των αρθρώσεων.
Συχνά υποφέρουν από φτωχή όρεξη επειδή οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης ελαττώνονται.
Αλλά και τα συχνά προβλήματα των δοντιών αποθαρρύνουν την λήψη φαγητού.
Η λειτουργία των εντέρων μειώνεται, προκαλώντας προβλήματα όπως ελαττωμένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, απώλεια βάρους και δυσκοιλιότητα.
Έχουν ελαττωμένη δίψα και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο σε γάτες με νεφρικά προβλήματα.
Τείνουν να κοιμούνται λιγότερο βαθιά αλλά περισσότερο συχνά.
Έχουν φτωχό τρίχωμα που τις κάνει πιο ευπαθείς στο κρύο και την υγρασία.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι πολλές από αυτές τις καταστάσεις μπορούν να ελεγχθούν ή ακόμη και να προληφθούν αν τις διαγνώσουμε νωρίς και επέμβουμε θεραπευτικά.

Κάτι παραπάνω γι’ αυτήν

Μεγαλύτερη φροντίδα στις ανέσεις
Είναι σίγουρο ότι η «ώριμη» γάτα θα εκτιμήσει πολύ κάποιες επιπλέον φροντίδες για την άνεσή της, όπως ένα ζεστό άνετο κρεβάτι που θα τοποθετήσετε σε μια περιοχή μακριά από ρεύματα, όπου θα μπορεί να κοιμηθεί χωρίς να ενοχλείται.
Μερικές φορές χρειάζεται βοήθεια για να χρησιμοποιήσει – να σπρώξει – το ειδικό πορτάκι και να βγει στο μπαλκόνι ή στον κήπο και το πιο απλό είναι να το αφήνετε ανοιχτό όσο βρίσκεται έξω.
Ένα σκαλοπατάκι έτσι ώστε να μπορεί να ανεβαίνει ευκολότερα σε ψηλότερα σημεία που συνήθιζε να ανεβαίνει θα τη βοηθούσε αρκετά.
Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στα νύχια της ώριμης γάτας. Είναι λιγότερο ικανά να μαζεύονται στη «θήκη» τους και για αυτό περισσότερο πιθανό να πιαστούν στο χαλί ή αν παραμεγαλώσουν να καρφωθούν επώδυνα στην πατούσα της.
Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει πότε και πως κόβονται τα νύχια με ασφάλεια.
Με την πάροδο της ηλικίας, γίνεται λιγότερο ικανή να περιποιηθεί τον εαυτό της και πρέπει να βοηθηθεί από σας για τον καλλωπισμό της. Καθαρίζοντάς την θα αντιληφθείτε εγκαίρως ογκίδια ή παράσιτα (ψύλλους) που αλλιώς δεν θα τα είχατε προσέξει.
Μπορεί να είναι αναγκαίο να σκουπίζετε ευγενικά με μια γάζα, βρεγμένη σε ζεστό νερό, κάθε έκκριμα γύρω από τα μάτια, την μύτη ή τον πρωκτό της.

Προληπτική ιατρική φροντίδα

Τακτικοί έλεγχοι πρέπει να γίνονται τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προλάβουμε ή να εξακριβώσουμε πολύ έγκαιρα την εμφάνιση μιας νόσου όταν ακόμη είναι εύκολη (και συνήθως φτηνή) η θεραπεία της.
Στην καλύτερη περίπτωση που τίποτα δεν βρεθεί να νοσεί, έχουμε στα χέρια μας αποτελέσματα ελέγχων που συγκρινόμενα με μελλοντικές εξετάσεις μπορούν να δείξουν ακόμη και την τάση της γάτας προς μια συγκεκριμένη νόσο και να αρχίσουμε την πρόληψη πολύ πριν «αποφασίσει» να εμφανιστεί.

Συνήθη ιατρικά προβλήματα

 • Νεφρική ανεπάρκεια είναι μια από τις περισσότερο συχνές διαγνώσεις στην ώριμη γάτα.
 • Υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος αδένας)
 • Σακχαρώδης διαβήτης (αυξημένη γλυκόζη στο αίμα)
 • Υπέρταση (υψηλή πίεση αίματος)
 • Νεοπλασίες
 • Περιοδοντική νόσος (νόσος δοντιών και ούλων)
 • Αρθρίτιδα

Η διάγνωση του προβλήματος πρέπει να γίνεται νωρίς για να δοθεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία και να διατηρηθεί η καλή ποιότητα ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο.
Οι γάτες είναι αστέρες υποκριτικής. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε τα βασικά αλλά «κρυφά» συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη κάποιας αρρώστιας:

 • Αλλαγή στην κατανάλωση του νερού
 • Αλλαγή στην όρεξη
 • Λήθαργος ή κατάπτωση
 • Αλλαγή στην παραγωγή ούρου
 • Δυσκοιλιότητα
 • «Λέρωμα» εκτός αμμολεκάνης
 • Αλλαγή στην διάθεση. Νευριάζει εύκολα
 • Εμετός ή Διάρροια
 • Αλλαγή βάρους
 • Κακοσμία στην αναπνοή
 • «Φουσκώματα» πάνω ή κάτω από το δέρμα
 • Εγκατάλειψη του αυτοκαθαρισμού του σώματός της
 • Δυσκαμψία, δυσκολία στα άλματα

Τα φάρμακα και η ηλικιωμένη γάτα

Οι Ηπατικές και Νεφρικές νόσοι επηρεάζουν την ικανότητα της ώριμης γάτας να αντιδράσει στα φάρμακα. Τα περισσότερα απομακρύνονται από το σώμα δια μέσου των νεφρών και του ήπατος, έτσι νόσοι αυτών των οργάνων προκαλούν την συσσώρευση φαρμάκων στο αίμα πολλές φορές σε τοξικά επίπεδα. Η εκλογή και η δόση τους πρέπει να τροποποιείται όταν θεραπεύουμε γηριατρικό ασθενή.
Το πρόβλημα μεγαλώνει αν η γάτα είναι αφυδατωμένη.
Μερικές φορές η θεραπεία στοχεύει στο να ανακουφίσει τα συμπτώματα και όχι να θεραπεύσει την ίδια την νόσο.
Οι θεραπείες δεν πρέπει να συνεχίζονται αν έχουν παρενέργειες ή αν η χορήγηση του φαρμάκου αναστατώνει την γάτα.

Να θυμάστε πάντα ότι η ποιότητα της ζωής είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας και στόχος μας είναι η διατήρησή της όσο μας το επιτρέπει η ίδια η γάτα.
Πηγή ailouros.gr