Ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας – FIV

Ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας – FIV

Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας ανακαλύφθηκε το 1987. Eίναι ένας RNA ρετροϊός, όμοιος με αυτόν που προκαλεί το AIDS στον άνθρωπο. Είναι ιός που απαντάται μόνο στις γάτες, με μεγάλη συχνότητα στις ελεύθερες γάτες και τα αρσενικά. Η μετάδοσή του γίνεται με το σάλιο και τα δαγκώματα, ιδίως κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, καθώς και με μετάγγιση αίματος από άρρωστη γάτα. Η πιθανότητα μετάδοσης από τη μητέρα στα μικρά είναι ελάχιστη.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πολυάριθμα, πράγμα που δυσκολεύει την σωστή διάγνωση. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από μερικές εβδομάδες έως και χρόνια μετά τη μόλυνση, και περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, τον πυρετό, ωτίτιδες, στοματίτιδες και ουλίτιδες, παθήσεις των ματιών, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διάρροιες, αναπνευστικές νόσους και άλλες ευκαιριακές μολύνσεις, αργό κλείσιμο πληγών. Οι αιματολογικές εξετάσεις δεν δείχνουν κάτι συγκεκριμένο, εκτός από χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια. Για την ακριβή διάγνωση της ασθένειας θα πρέπει να βρεθούν αντισώματα εναντίον του ιού στον ορό του αίματος. Η δοκιμή θα πρέπει να γίνεται σε γατάκια μεγαλύτερα των 6 μηνών για να μην δώσουν ψευδή θετικά αποτελέσματα λόγω των μητρικών αντισωμάτων.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό προς το παρόν. Η χρήση όμως των αντίστοιχων αντιικών παραγόντων του ανθρώπου (AZT, PMEA) αποδείχθηκε ότι μειώνει την παρουσία του ιού στο αίμα και αυξάνει τα κύτταρα CD4+ τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του ιού. Η κύρια παρενέργεια αυτών των φαρμάκων είναι η αναιμία που προκαλούν.

Ένα άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι η ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ιντερφερόνη είτε η αντίστοιχη κτηνιατρική. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία από τις θεραπείες αυτές δεν εξαλείφει τελείως τον ιό. Το γατί θα είναι πάντα φορέας, απλώς θα καλυτερέψει η ποιότητα της ζωής του.

Επίσης, οι οροθετικές γάτες είναι ευάλωτες σε μια σειρά από ευκαιριακές μολύνσεις οι οποίες θα πρέπει να καταπολεμούνται, όποτε εμφανίζονται, με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο κατά του FIV, επομένως η πρόληψη συνίσταται κυρίως στην αποφυγή της επαφής με γάτες οι οποίες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Στα γατιά που είναι φορείς του ιού συνιστάται εμβολιασμός εναντίον των άλλων γνωστών ασθενειών μόνο σε περίπτωση που ο κίνδυνος έκθεσης σε αυτές είναι μεγάλος. Διαφορετικά, ο εμβολιασμός καλύτερα να αποφεύγεται γιατί επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οργανισμό.

Δημόσια Υγεία

Ο FIV δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Πηγή: JohnDVM