Eτοιμασία του σπιτιού σας για τον ερχομό της νέας σας γατούλας!

Eτοιμασία του σπιτιού σας για τον ερχομό της νέας σας γατούλας!

Βρήκατε γατάκι;

Μπράβο! Θα έρθει σε μερικές μέρες; Τέλεια! Όμως πρέπει πρώτα να ετοιμάσετε το σπίτι σας σωστά για το νέο σας συγκάτοικο. Επειδή οι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά από τις γάτες, θα είναι δύσκολο -ειδικά για τους νέους γατογονείς- να διαμορφώσετε το σπίτι σας σε ένα ζεστό και ακίνδυνο χώρο για τη γατούλα σας. Πάμε να τον ετοιμάσουμε μαζί;

Γιατί από πριν;
Η νέα σας γατούλα θα τα βρει όλα έτοιμα και θα μάθει να τα χρησιμοποιεί πολύ πιο εύκολα. Αν δεν περιφράξετε από πριν π.χ. το μπαλκόνι, μπορεί να μάθει να κάνει ακροβατικά στα κάγκελα και ακόμα και αν το περιφράξετε αργότερα ίσως να μη μπορέσει να αποβάλει εύκολα αυτή την επικίνδυνη συνήθεια.

Καθαρισμός χώρου- Κίνδυνοι
Πάρτε ένα φακό, καθίστε στο πάτωμα και εξερευνήστε το γύρω χώρο- κάτω απʼ τα κρεβάτια, πάνω-κάτω απʼ τα τραπέζια, μέσα στα συρτάρια κλπ- βρείτε τα επικίνδυνα σημεία για μια γάτα, κάντε μια λίστα με αυτά και αφαιρέστε τα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι κίνδυνοι για τις γατούλες μας που δεν μπορούμε να τους αφαιρέσουμε και να κάποιοι:

Απορρυπαντικά, φάρμακα
Να μην αφήνετε ποτέ φάρμακα και απορρυπαντικά εκτεθειμένα. Η νέα σας γατούλα θα εξερευνήσει το χώρο, θα βρει τα μπουκάλια και τα κουτιά με τα απορρυπαντικά και τα φάρμακα και θα αρχίσει να τα δαγκώνει. Μπορεί να πιεί το δηλητήριο και να κινδυνεύσει η ζωή της, ακόμα και αν πιεί μικρή ποσότητα. Πρέπει να τα βάλετε σε μια ντουλάπα ή σε μια αποθήκη, πάντα κλειδωμένα.

Φούρνος
Κατά πάσα πιθανότητα, η γατούλα σας θα πηδήξει πάνω στην ηλεκτρική κουζίνα για να την εξερευνήσει. Φροντίστε λοιπόν να σιγουρεύεστε ότι οι εστίες είναι σβηστές, πριν αφήσετε τη γατούλα σας στην κουζίνα. Γιʼ αυτό θα πρέπει να αγοράσετε καλύμματα για τις εστίες της κουζίνας.

Αιχμηρά αντικείμενα
Πρέπει να βάλετε όλα τα αιχμηρά αντικείμενα- καρφίτσες, καρφάκια, βελόνες, ψαλίδια- σε ένα κουτί ή σε ένα ντουλαπάκι κλειδωμένα. Αν τα αφήσετε εκτεθειμένα η γάτα σας θα τα εξερευνήσει, θα παίξει με αυτά και υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τις νάιλον σακούλες γιατί μπορεί να μπλεχτούν στο λαιμό της και να πνιγεί.

Μπαλκόνι
Στις γάτες αρέσει να κάνουν ακροβατικά στο μπαλκόνι- να περνάνε μέσα απʼ τα κάγκελα κλπ. Μην αφήσετε να μάθει η γατούλα σας αυτή την επικίνδυνη συνήθεια. Γιατί μπορεί να τις λέμε εφτάψυχες, αλλά είναι ζωντανά πλάσματα και αντέχουν ως ένα σημείο. Πρέπει να περιφράξετε το μπαλκόνι σας, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ενώ η γατούλα σας κάνει ακροβατικά στα κάγκελα κάτι να της κινήσει την προσοχή ή να την παρασύρει δυνατός αέρας και να πέσει. Και, αν περνάνε αμάξια από κάτω, το ατύχημα μπορεί να αποβεί μοιραίο...

Η γάτα και η “περιουσία” της
Τώρα θα πρέπει να ετοιμάσετε τα πράγματα της νέας σας γάτας ή αλλιώς την “περιουσία” της. Εδώ είναι τα πιο βασικά:

Κρεβάτι
Η γάτα σας θα χρειαστεί ένα χώρο για να κοιμάται. Μπορείτε λοιπόν να της πάρετε ένα καλαθάκι ή ένα σπιτάκι που είναι κλειστό από τις τρεις μεριές και έχει μια τρύπα από την άλλη. Το κρεβατάκι της πρέπει να είναι μαλακό και μπορείτε να στρώσετε μια κουβερτούλα. Μια άλλη λύση είναι να πάρετε ένα χάρτινο κουτί και να βάλετε μέσα ένα μαξιλάρι. Θα γίνει ο αγαπημένος της χώρος. Το κρεβατάκι θα πρέπει να μπει σε έναν ήσυχο χώρο. Καλό θα ήταν να το βάλετε δίπλα στο δικό σας κρεβάτι. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, ένα γατόδεντρο θα είναι ακόμα πιο ωραίο από το καλαθάκι.

Μπολάκια
Η γατούλα σας θα πρέπει να έχει 2 μπολάκια για φαγητό και νερό. Υπάρχουν πλαστικά και πήλινα-γυάλινα μπολάκια. Πρέπει να τα τοποθετήσετε μακριά από την αμμολεκάνη και αν θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε κάτω από τα μπολάκια ένα χαρτόνι γιατί σίγουρα ενώ τρώει η γατούλα θα της πέσει μια κροκέτα, θα της πέσει η κονσέρβα ή θα αναποδογυρίσει το μπολάκι με το νερό. Μια συμβουλή: εκτός από το συχνό καθάρισμα που χρειάζονται τα μπολάκια της γατούλας σας- ειδικά του φαγητού- τα πλαστικά μπολάκια θέλουν πιο συχνά καθάρισμα γιατί λερώνουν ευκολότερα.

Εργαλεία καλλωπισμού
Για την περιποίηση της γούνας θα πρέπει να προμηθευτείτε βούρτσες (ανάλογα με το μήκος της τρίχας της) και ένα κομμάτι ύφασμα. Επίσης πρέπει να έχετε ένα πολύ κοφτερό ψαλιδάκι που χρησιμοποιούμε για τα ανθρώπινα νύχια ή κτηνιατρικά ψαλίδια για να της κόβετε τα νύχια αν χρειαστεί (αφού σας δείξει ο κτηνίατρος πώς). Προαιρετικά μπορείτε να πάρετε ειδικά σαμπουάν για να της κάνετε μπάνιο.

Κολάρο
Χρήσιμο είναι και ένα περιλαίμιο, περισσότερο για να μπορέσετε να τοποθετήσετε ταυτότητα με τα στοιχεία σας. Καλό θα ήταν να μην το έχετε πολύ χαλαρό, γιατί καθώς παίζει μπορεί να μπλεχτεί κάπου και να πνιγεί η γατούλα σας. Υπολογίστε ότι πρέπει να χωράνε από κάτω 1-2 δάχτυλα. Στην ταυτότητα πρέπει να αναγράφονται πάνω τα εξής στοιχεία:

  1. Το όνομα και επίθετο σας
  2. Το τηλέφωνο σας
  3. Τη διεύθυνσή σας
  4. Το όνομα της γάτας σας, αν και δεν είναι απαραίτητο

Σήμερα εφαρμόζεται επίσης και το microchip το οποίο το εμφυτεύει ο κτηνίατρος στη γάτα χωρίς να τη ναρκώσει ή να την κρατήσει στο κτηνιατρείο όπως γίνεται με τις εγχειρίσεις.

Προαιρετικά υπάρχουν και λουριά για βόλτες (σε κάποιες γάτες αρέσει)

Παιχνίδια
Στις γάτες αρέσει πολύ το παιχνίδι. Μπορείτε να της πάρετε καρούλια, κουβάρια και κουρδιστά ποντικάκια που πωλούνται στα pet shop, στα ιατρεία μικρών ζώων, ακόμα και στα σούπερ μάρκετ. Θα της αρέσουν πολύ. Να προσέξετε όμως να μην είναι αιχμηρά, με κουμπιά ή κλωστές και με μακριά σκοινιά, γιατί μπορεί να πνιγεί ή να τραυματιστεί.

Τουαλέτα
Η αμμολεκάνη της γάτας σας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη. Υπάρχουν δύο είδη τουαλέτας για γάτες, η ανοιχτή και η κλειστή. Η ανοιχτή είναι κατάλληλη για γατάκια που τώρα μαθαίνουν, ζουν στην αυλή ή έχουν προβλήματα και πρέπει να τα παρακολουθείτε όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα. Τη βρίσκουμε στα pet shop και στα σούπερ μάρκετ. Στις γάτες που αρέσει να σκάβουν μετά από αυτήν την βασική τους ανάγκη, λερώνοντας το γύρο χώρο, ή στις γάτες που θέλουν να απομονωθούν για αυτή τους την ανάγκη μια κλειστή αμμολεκάνη με φίλτρα για την κατάργηση οσμών είναι ό,τι πρέπει. Το συγκεκριμένο τύπο αμμολεκάνης τον προμηθευόμαστε από pet shop ή κτηνιάτρους. Η θέση της αμμολεκάνης: πρέπει να είναι μακριά από το φαγητό και το νερό και από συσκευές που ξεκινούν απότομα και τρομάζουν τις γάτες. Επίσης να μην την τοποθετήσετε σε χώρο όπου συνέχεια κυκλοφορούν άνθρωποι αλλά να έχει εύκολη πρόσβαση η γάτα σας.

Γατοφόρος
Για τις επισκέψεις στον κτηνίατρο και για τα ταξίδια με τη γατούλα σας θα πρέπει να αγοράσετε μια γατοφόρο. Υπάρχουν πλαστικές, πάνινες και από λυγαριά. Καλύτερη θα είναι μια πλαστική γατοφόρος με ασφάλειες, η οποία θα έχει χώρο για να βολευτεί η γατούλα σας, αλλά και να χωρέσουν τα μπολάκια φαγητού και νερού της. Μια χρήσιμη συμβουλή: οι περισσότερες γάτες δεν θέλουν να μπαίνουν στη γατοφόρο και να κάνουν ταξίδια με το αμάξι. Για να μάθει και να αποδεχτεί τη γατοφόρο η γατούλα σας μπορείτε να την βάλετε μέσα και να πάτε μια βόλτα. Αν την πάτε κατευθείαν στο γιατρό για ένεση θα συνδέσει τη γατοφόρο με το φόβο. Επίσης μπορείτε να βάλετε μέσα στη γατοφόρο ένα παιχνίδι και αντί να αγοράσετε καλαθάκι να είναι αυτό το κρεβατάκι της.

Ονυχοδρόμιο
Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα. Πριν εξημερωθούν από τον άνθρωπο ήταν πιο μεγαλόσωμες και πολύ καλοί κυνηγοί, έτσι έξυναν τα νύχια τους για να είναι κοφτερά. Όσο και αν άλλαξε η γάτα στο πέρασμα του χρόνου, αυτή η συνήθεια της έχει μείνει. Γιʼ αυτό η νέα σας γατούλα θα χρειαστεί ένα στύλο για τα νύχια ή ένα ονυχοδρόμιο, αλλιώς θα ακονίζει τα νύχια της στα έπιπλα και τα χαλιά σας. Τα ονυχοδρόμια βγαίνουν σε πολλά σχέδια και χρώματα. Η νέα σας γατούλα θα μάθει να το χρησιμοποιεί πανεύκολα και μια καλή θέση για το ονυχοδρόμιο ή το στύλο για τα νύχια είναι το σαλόνι.

Έξυπνες ιδέες
Αν έχετε χώρο, μπορείτε να κάνετε ένα γατίσιο δωμάτιο, όπου θα έχετε το κρεβάτι, το ονυχοδρόμιο-στύλο για τα νύχια, τη γατοφόρο, τα μπολάκια φαγητού και νερού στην μία άκρη, ενώ την αμμολεκάνη στην άλλη. Σε ξεχωριστό χώρο να έχετε τις χτένες, το ύφασμα (το χρησιμοποιείτε μετά το χτένισμα για να γυαλίσει η γούνα της) και ό,τι χρειάζεστε για το μπάνιο της. Αν έχετε περιφράξει το μπαλκόνι σας, καλή ιδέα θα ήταν να βάλετε ένα πορτάκι ώστε η νέα σας γατούλα να έχει πρόσβαση και εκεί.

Και περνάμε στις γατοτροφές και τους κόκκους τουαλέτας. Πολλοί γατογονείς συνηθίζουν να τα αγοράζουν μετά, αν και εγώ θα σας πρότεινα να τα προμηθευτείτε από πριν. Αν δεν μιλάμε για μικρό γατάκι, που πρέπει να το ταΐσετε με σύριγγα (δεν έχει απογαλακτιστεί), μια καλή τροφή για αρχή (μέχρι 1 έτους) είναι η Royal Canin Kitten 34. Επίσης μπορείτε να αγοράσετε και catnip, ειδικό χόρτο που τρελαίνει τις γάτες. Οι κόκκοι τουαλέτας: μια άμμος με καλές κριτικές είναι η Shah, ενώ μια άλλη είναι η Βiokat΄s με άρωμα πορτοκάλι, πεύκου ή σκέτη.

Τώρα θα δούμε με μια ματιά πόσο θα σας κοστίσουν κατά μέσο όρο τα πράγματα της γατούλας σας. Έκανα μια βόλτα στα petshop και σε άλλα καταστήματα ζώων πριν λίγες μέρες και παρατήρησα τα εξής: Κρεβάτι-Γατόδεντρο: από 25 το κρεβάτι, μέχρι 250-300 το γατόδεντρο Μπολάκια: 1 ως 5 ευρώ το ένα Χτένες: από 2 ως 7 ευρώ, αλλά υπάρχουν και κάποιες πιο ακριβές Αμμολεκάνη: 10 ευρώ η ανοιχτή ενώ η κλειστή 25-30 περίπου Παιχνίδια: από 50 λεπτά ως 5 ευρώ Ψαλιδάκια για τα νύχια: 5-6 ευρώ το ένα Σαμπουάν για μακρύτριχες γάτες: 7-15 ευρώ Κολάρο-περιλαίμιο: ένα απλό κολάρο-περιλαίμιο από 1-7 ευρώ. Υπάρχουν όμως και πολύ ακριβά γιατί είναι από ασήμι, χρυσό ή έχει σβαρόφσκι Microchip: η εμφύτευση microchip ξεκινάει από 40-50 αλλά μπορεί να φτάσει και 70 ευρώ Γατοφόρος: ξεκινάνε από 20-30 ευρώ και ανάλογα με το σχέδιο και την εταιρία η τιμή ανεβαίνει Ονυχοδρόμιο ή ένας στύλος για τα νύχια: Ο στύλος για τα νύχια κυμαίνεται μέχρι 15 ευρώ ενώ ένα ονυχοδρόμιο φτάνει τα 250 ευρώ περίπου…

Τώρα είναι όλα έτοιμα και το σπίτι σας είναι ένας ζεστός, ακίνδυνος, ευχάριστος και όμορφος χώρος για εσάς και τη γατούλα σας. Όταν θα έρθει στο σπίτι θα ξέρετε ότι δεν θα κινδυνεύει, θα ξέρετε ότι έχετε ό,τι χρειάζεται και θα την κάνετε ευτυχισμένη!!! Οι γάτες όμως δεν χρειάζονται μόνο αυτά τα πράγματα. Κάθε γάτα έχει το δικό της χαρακτήρα. Μόλις έρθει η γατούλα σας σπίτι θα τη ζήσετε και θα καταλάβετε τι άλλες ανάγκες έχει. Όμως μην ξεχνάτε: η βασικότερη ανάγκη μιας γάτας είναι η αγάπη!

Πηγή: ΑΓΝΗΓΙΩΡΓΟΣ