Ποια εμβόλια πρέπει να γίνονται στις γάτες;

Ποια εμβόλια πρέπει να γίνονται στις γάτες;

Τα εμβόλια που πρέπει να γίνονται στις γατούλες μας είναι:

Το τριπλό εμβόλιο της γάτας: περιλαμβάνει εμβόλια για τη ρινοτραχειίτιδα, τον καλυκοϊό και την πανλευκοπενία, είναι απαραίτητο και οι εμβολιασμοί στα γατάκια πρέπει να ξεκινάνε στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων και να επαναλαμβάνονται κάθε 4 εβδομάδες έως την ηλικία των 14 εβδομάδων. Αν ο εμβολιασμός ξεκινήσει σε ηλικία >14 εβδομάδων, γίνεται δύο φορές με χρονική διαφορά 3-4 εβδομάδες. Τα εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Το εμβόλιο για τη λύσσα είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και υποχρεωτικό. Η χώρα μας (παρόλο που δεν έχουμε κανένα κρούσμα λύσσας εδώ και δεκαετίες) δεν θεωρείται απαλλαγμένη από τη νόσο. Γίνεται ένας εμβολιασμός στην ηλικία των 12-14 εβδομάδων και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Τα εμβόλια της λοιμώδους περιτονίτιδας και της ιογενούς λευχαιμίας είναι προαιρετικά σε γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, σε μικρούς πληθυσμούς (1-5 γάτες). Γίνονται αρχικά δύο εμβολιασμοί, μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων, με χρονική διαφορά 3-4 εβδομάδες και επαναληπτικές δόσεις κάθε χρόνο.

Καλό είναι να γίνονται και τα εμβόλια για την χλαμυδίωση και την Bordrtella bronciseptica (ένα μικρόβιο που προκαλεί, αλλά και επιπλέκει τη νόσο του ανώτερου αναπνευστικού). Ο εμβολιασμός γίνεται με τον ίδιο τρόπο με το τριπλό εμβόλιο.

Επίσης το εμβόλιο ή το χάπι για τον εχινόκοκκο: Γίνεται κάθε 3 ή 6 μήνες, κυρίως σε γάτες που ζουν έξω από το σπίτι.

Συμβουλές:

  • Υπάρχουν πολλές μάρκες εμβολίων για το τριπλό, καλό είναι να ελέγχεται αν καλύπτουν τις 3 ασθένειες που αναφέρθηκαν.
  • Σε πολλά εμβόλια που θέλουν και επανάληψη καλό είναι να τηρούνται τα χρονικά διαστήματα για το λόγο ότι το γατί μένει ακάλυπτο για τον έξτρα χρόνο. Αν αργήσει να γίνει το επαναληπτικό η προστασία από την στιγμή που θα γίνει και μετά είναι ακριβώς η ίδια με το αν τηρηθούν τα χρονικά διαστήματα
  • Το εμβόλιο ή το χάπι για τον εχινόκοκκο καλό είναι να γίνεται εναλλάξ (μια φορά το χάπι, την επόμενη το εμβόλιο κ.ο.κ.) για να μη το συνηθίσει ο οργανισμός της γάτας.

Πηγή: master