9 βήματα για την πλήρη εξασφάλιση της γάτας σας

9 βήματα για την πλήρη εξασφάλιση της γάτας σας

Μια πένθιμη άλλα ρεαλιστική σκέψη που περνάει από το μυαλό κάθε υπεύθυνου ιδιοκτήτη κατοικίδιου, ιδίως εάν είναι ηλικιωμένος ή έχει πολλές γάτες, είναι τι θα γίνει η γάτα του μετά από αυτόν ή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας.

Η πρώτη δική μας συμβουλή είναι να υιοθετείτε μια γάτα ανάλογα με τη δική σας ηλικία και τα ηλικιωμένα πρόσωπα να μην παίρνουν γατάκια αλλά ενήλικες γάτες κάποιας ηλικίας.

1. Πληροφορηθείτε νομικά.

Καλό είναι να πάρετε πληροφορίες από τον δικηγόρο σας για το εάν μπορείτε να κάνετε και τι είδους συμφωνητικό ή τι χρειάζεται να γράψετε στη διαθήκη σας προκειμένου να αποφύγετε κάθε κίνδυνο και να φροντιστεί το ζωάκι σας όπως θέλετε.

2. Προβλέψτε μακροπρόθεσμα τι θα χρειαστεί η γάτα σας και βάζετε στην άκρη αυτό το πόσο.

Λάβετε υπόψη τα τωρινά του έξοδα σε φαγητό κτηνίατρο, άμμο, αξεσουάρ και προβλέψτε το ενδεχόμενο χρήσης ειδικών πιο ακριβών τροφών εάν πάθει κάτι και τις χρειάζεται ή συχνών επισκέψεων σε γιατρό, νοσηλείας και άλλα τυχαία έξοδα.

Μπορείτε να συνεννοηθείτε και με τον γιατρό της επιλογής σας για όλα αυτά.

Tip: Για να μη σας πέσει βουνό το ποσό, αρχίστε από νωρίς να βάζετε κάθε μηνά στην άκρη ένα πόσο που αντιστοιχεί στη γάτα σας (π.χ. βάζετε το ίδιο που ξοδεύετε κάθε μήνα γι αυτήν και κάτι έξτρα, όσο μπορείτε κάθε φορά), όσο πιο νωρίς αρχίσετε τόσο περισσότερα θα μαζευτούν στο τέλος. Εάν μπορείτε, βάλτε και τα διπλά ή τα τριπλά για πιο γρήγορα.

3. Βρείτε τον κατάλληλο άνθρωπο.

Ένα βασικό ερώτημα είναι πού θα πάει η γατούλα σας και ποιος θα αναλάβει να επιβλέπει την φροντίδα της.
Μπορεί, εάν έχετε φιλόζωα παιδιά που την αγαπούν, να την εμπιστευτείτε σε αυτά με ειδικές οδηγίες που είστε σίγουρος ότι κατανόησαν και να κάνετε την τυπική διαδικασία με αυτά, αν είστε τυχερός.
Εάν όμως δεν έχετε, θα χρειαστείτε ένα πραγματικά φιλόζωο άτομο που συμπαθεί τη γάτα σας (είτε συμπαθεί εσάς είτε όχι).
Η βασική αγάπη για το ζωάκι είναι ουσιαστικά η μόνη σίγουρη σας εξασφάλιση ότι θα διαχειριστεί τα χρήματα σας σωστά, καθώς και το κατά πόσο διαχειρίζεται καλά τα δικά του χρήματα ή είναι έμπιστο άτομο σε οικονομικά ζητήματα.
Μια έξτρα γνώση στα ιατρικά θέματα γάτας είναι προσόν, αλλά με την κατάλληλη καθοδήγηση από εσάς και τον κτηνίατρο σας αυτό μαθαίνετε εύκολα αν υπάρχει ενδιαφέρον.
Καλό είναι να αποφύγετε ανθρώπους που δεν έχουν πραγματική αγάπη για τη γάτα σας ή πραγματικές ικανότητες διαχείρισης ή απλά συμπαθούν εσάς χωρίς να είστε σίγουροι αν συμπαθούν και το ζωάκι σας ή αν έχουν αλλεργία.

4. Δημιουργείστε έναν κοινό λογαριασμό μαζί του με το ποσό.
Αυτό είναι βασικό για να μπορεί να πάρει χρήματα ή μπορείτε να ρωτήσετε εάν γίνεται να υπάρξει ένα ποσό που θα κατατεθεί αυτόματα μετά τον θάνατο σας. Μπορείτε να ρωτήσετε τον δικηγόρο σας για περισσότερες πληροφορίες.

5. Διασφαλιστείτε νομικά και ανθρώπινα.

Το να προβλέψετε κάτι στη διαθήκη σας χωρίς να έχετε ειδοποιήσει από πριν κανένα δεν είναι σίγουρη λύση γιατί μπορεί ένας άνθρωπος που πιστεύατε έμπιστο να αρνηθεί την κληρονομιά υπό τον όρο να φροντίζει τη γάτα σας. Χρειάζεται να προβλέψετε και να κάνετε ιδιωτικό συμφωνητικό, πληρεξούσιο ή ό,τι άλλο σας υποδείξει ο δικηγόρος σας όσο είστε ενεργητικός και ακόμα υγιής. Στο εξωτερικό κάνουν το λεγόμενο “trust” και υπάρχουν ειδικευμένοι δικηγόροι που μπορούν να διαχειριστούν ό,τι τους ζητήσουν. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, εάν χρειάζεται να δίνει κάνεις ένα πόσο κάθε μήνα στο άτομο αυτό που θα φροντίζει και θα φιλοξενεί τη γάτα.

6. Ρυθμίστε πού θα μείνει.

Τρεις λύσεις έχετε ουσιαστικά, ή να δώσετε το σπίτι σας σε αυτόν που θα την φροντίζει, ή να την πάρει ο ίδιος ή να την δώσετε σε σπίτι μόνιμης φιλοξενίας σωματείου.

7. Γράψτε και συνεννοηθείτε με τον κτηνίατρο.

Ένας έξτρα έλεγχος μπορεί να γίνεται και από τον κτηνίατρο σας με τον όποιο μπορείτε να συζητήσετε την πρόβλεψη του για την υγεία του ζώου και να ζητήσετε να ελέγχει κι αυτός τα πράγματα.
Είναι πολύ βασικό να γράψετε για το άτομο της επιλογής σας και για τον κάθε εμπλεκόμενο λεπτομερείς οδηγίες.

8. Κάνετε δωρεά σε ένα σωματείο που εμπιστεύεστε υπό όρους.

Εάν υπάρχει ένα σωματείο η μια ομάδα ανθρώπων που εμπιστεύεστε, μπορείτε την ιδία συνεννόηση να κάνετε και με αυτούς δίνοντας τους πληρεξουσιότητα να χειριστούν το θέμα όπως ορίσατε. Ισχύουν τα ιδία όπως με το πρόσωπο. Ίσως χρειαστεί να γίνεται ένας έλεγχος από έναν δικηγόρο.

9. Προβλέψτε και για τα αδέσποτα.

Προβλέψτε, αν έχετε τη δυνατότητα, στη διαθήκη σας μια δωρεά σε έναν οργανισμό ή άτομο που ασχολείται με τα αδέσποτα της γειτονιάς σας ή και γενικότερα με τα αδέσποτα. Έτσι πολλά γατάκια θα φάνε και θα σωθούν χάρη σε σας κι εκτός από τη γατούλα σας.

Πηγή Γατο-ομάδα Θεσσαλονίκης