Είναι όλες οι λευκές γάτες κωφές;

Είναι όλες οι λευκές γάτες κωφές;

Αντίθετα με τον κοινό «μύθο», οι λευκές γάτες με μπλε μάτια δεν είναι πάντα κουφές.

Η κωφότητα προκαλείται από την απουσία μιας επιφάνειας κυττάρων στο εσωτερικό του αυτιού. Στις λευκές γάτες με αταίριαστα μάτια, συνήθως το αυτί που είναι από την πλευρά του γαλάζιου ματιού είναι κωφό, αλλά αυτό που είναι από την πλευρά του πορτοκαλί ματιού δεν εμφανίζει πρόβλημα.

Δεν είναι όλες οι λευκές γάτες με λευκά μάτια κωφές, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά γονίδια που προκαλούν την έλλειψη των κυττάρων στο αυτί, ανάμεσά τους αυτό του λευκού τριχώματος, και του γαλάζιου χρώματος ματιού. Οπότε εξαρτάται από το σύνολο των γονιδίων της γάτας κι όχι απαραίτητα από το χρώμα του τριχώματος ή των ματιών, αν μια γατούλα θα είναι κωφή ή όχι.

Τέλος, οι ολόλευκες γάτες γενετικά θα μπορούσαν να είναι οποιουδήποτε χρώματος. «Κουβαλούν» δηλαδή μια γενετική πληροφορία χρώματος, σε συνδυασμό με λευκό. Συμβαίνει συνήθως το λευκό χρώμα να επικρατεί των άλλων, κι έτσι το δεύτερο, ή τρίτο γονιδιακό τους χρώμα δεν εκδηλώνεται. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν δούμε τα μικρά ενός ζευγαριού λευκών γάτων, που μπορεί να εμφανίσουν οποιοδήποτε χρώμα.

Πηγή moukelis