Ευφυϊα, μνήμη και έκτη αίσθηση στις γάτες

Ευφυϊα, μνήμη και έκτη αίσθηση στις γάτες

Μοναχικός και αυτάρκης κυνηγός, η γάτα µαθαίνει να υπολογίζει, να λύνει προβλήµατα και να είναι πολυµήχανη.

6ef598b10d1539793d4ace8d8b7b613f_l

Είναι µάλλον χάσιµο χρόνου να συζητάµε τα επίπεδα συγκριτικής ευφυίας των διάφορων ειδών ζώων. Όσοι το κάνουν δεν έχουν κανένα αξιόπιστο µέτρο σύγκρισης, µε το οποίο να µετρούν την ποιότητα που ονοµάζουµε «ευφυία». Οι πολιτιστικές διαφορές, ακόµη και µεταξύ διαφορετικών οµάδων ή φυλών του ενός είδους, του homo sapiens, είναι περιβόητες στη διαστρέβλωση των αποτελεσµάτων των «τεστ ευφυίας». Κι αυτό συµβαίνει µε το µόνο είδος που µπορούµε πραγµατικά να επικοινωνήσουµε µέσω της κοινής γλώσσας!
Μια ατελής αλλά τουλάχιστον αντικειµενική µέθοδος είναι η σύγκριση του βάρους του εγκεφάλου µε το µήκος της σπονδυλικής στήλης. Αυτό δίνει µια αναλογία που δείχνει πρόχειρα πόσος εγκέφαλος ελέγχει πόσο σώµα, Η ανθρώπινη αναλογία είναι 50:1, του πιθήκου 18: 1 και της γάτας  4: 1. Αυτό όµως µας επιτρέπει να πούµε ότι ο άνθρωπος είναι δέκα φορές πιο έξυπνος από τη γάτα;
Μάθηση και μνήμη 
Οι γάτες για πολλές από τις δραστηριότητες της ζωής τους πρέπει περισσότερο να µάθουν παρά να στηριχτούν στο ένστικτό τους. Το κυνήγι δεν είναι ενστικτώδες αλλά εκµαθηµένο από την παρατήρηση, όπως η χρήση του χώρου για τις ακαθαρσίες τους. Στην τελευταία περίπτωση, ο δάσκαλος είναι είτε η µητέρα γάτα είτε ο άνθρωπος.
Οι γάτες µπορούν να εκπαιδευτούν να κάνουν κόλπα, αν και δεν ανταποκρίνονται καλά στον εξαναγκασµό (αν και µερικές µεγάλες γάτες τσίρκου «δαµάζονταν» τον παλιό καιρό µε απαράδεκτες σκληρές µεθόδους). Είναι πιο εύκολο να εκπαιδευτεί µε ανταµοιβές, αλλά ακόµη κι έτσι οι γάτες δε δείχνουν την προθυµία που βλέπουµε στους σκύλους. Παρά τις άφθονες και ελκυστικές ανταµοιβές µε τη µορφή νόστιµων µεζέδων, θ’ ανταποκριθούν µόνο αν έχουν διάθεση, Μια γάτα δεν µπορεί να εξαγοραστεί – είναι µέρος της ανεξάρτητης φύσης της.
Η µνήµη του αιλουροειδούς είναι αναπτυγµένη καλά και οι περισσότερες γάτες µαθαίνουν χρήσιµα κόλπα, όπως να χτυπούν ελαφρά το τζάµι του παραθύρου για να µπουν, ν’ ανοίγουν µια πόρτα πηδώντας στο πόµολο, να βρίσκουν το δρόµο τους για το σπίτι ή να έρχονται στο άκουσµα µιας οικείας φωνής.
Στην ουσία, οι γάτες ζουν για τον εαυτό τους. Δεν έχουν «εργατική ηθική», όπως µερικοί σκύλοι, τρωκτικά ή πουλιά και θα δουλέψουν µόνο για να πετύχουν έναν τελικό σκοπό – για παράδειγµα να βρουν τροφή. Εκτός αυτού, υιοθετούν µια µάλλον αριστοκρατική άποψη για τη ζωή και µαθαίνουν νωρίς να ξοδεύουν ενέργεια µόνο όταν είναι απαραίτητο.
img0011
Έκτη αίσθηση:
Λέγεται πως οι γάτες έχουν έκτη αίσθηση, Υπάρχει σίγουρα ένας αέρας µυστηρίου γύρω από την προσωπικότητα και τη συµπφιφορά τους. Μήπως οι γάτες νιώθουν πράγµατα που εµείς δεν µπορούµε να νιώσουµε;
Πιστεύω πως οι υπερευαίσθητες αισθήσεις της µπορούν ν’ ανακαλύπτουν πράγµατα που εµείς δεν µπορούµε. Όταν µια γάτα αγριεύει ξαφνικά στο σπίτι, δεν το κάνει γιατί είδε φάντασµα, αλλά γιατί αντιδρά σε ήχους ή δονήσεις που εµείς δεν µπορούµε να «πιάσουµε». Αυτή η ικανότητα αναπτύχθηκε καταρχήν σαν µέσο επιβίωσης, παρέχοντας ένα έγκυρο σύστηµα προειδοποίησης. Ο κόσµος πρέπει να έχει αποκαλυφθεί πολύ περισσότερο στην υπερευαίσθητη γάτα απ’ ότι σε λιγότερο προικισµένα πλάσµατα, όπως εµείς.
ragdoll
Πηγή: toocute.gr